Незабравимите роли на Стоянка Мутафова в киното

Отдаваме почит на грандамата на сатирата у нас със спомен за нейното величие

0 коментара Сподели:

Не, тя не беше бедствие, не беше ураган, не просто помиташе свидетелите на гигантския ѝ талант. Тя беше, е и ще остане завинаги абсолютна в неповторимостта си. Тя е стихия. Единствена, истинско чудо на родната сцена. Стоянка Мутафова е иконата на родното изкуство, която не е просто театрално богатство. Тя е магия, която завладява и никога не те пуска.

Със сълзи на очите, обич в сърцето и изпълнени с неописуемо уважение се прекланяме пред великия дух, невероятния талант и вечната усмивка на грандамата на българската комедия – Стоянка Мутафова, и си припомняме едни от нейните най-култови роли. 

Филева, касиер в ДП "Витоша" в "Любимец 13"

"Любимец 13" напълно заслужено е един от най-култовите комедийни филми на миналия век. Именно в него можем да се насладим отново на невероятна игра на едни от най-обичаните български актьори: Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Апостол Карамитев, Коста Цонев и, разбира се, грандамата сред великаните на родното кино – Стоянка Мутафова. А абсурдите на живота в симпатичния сюжет наистина ни карат да се усмихваме от сърце. 

Виж повече: Още едно незабравимо момче си отиде: Стефан Данаилов

Съдията в "Топло" 

Още едно от заглавията в златния фонд на българското кино, в което участват само истински легенди – Наум Шопов, Григор Вачков, Тодор Колев и един от най-обичаните родни актьори, който ни напусна дни преди да си кажем сбогом и с кралицата на българската комедия – това е любимецът на няколко поколения, Стефан Данаилов. Заедно с тези абсолютни звезди Стоянка Мутафова си партнира в един от филмите, които определено ще ви стоплят след дълъг мрачен ден най-малкото защото ни показва ситуация, която е актуална и до ден-днешен. Съседи в софийска кооперация са готови на всичко, за да си осигурят парно отопление… Вече се усмихвате, нали? Тогава си пуснете филма и се насладете на актьорската игра и страхотния хумор във филма. 

Баба Стойна в "Кит"

"Кит" е едно от истински смелите заглавия във фонда на българското кино.

Той излиза няколко години след създаването си, тъй като е цензуриран от властта по онова време. Това е така, защото сатиризира недостатъците във всички аспекти на тогавашната държавна система. От този филм се ражда и култовият цитат – "Риба, ама цаца… Цаца, ама риба!". Тук Стоянка Мутафова отново си партнира с някои от иконите на киното и театъра у нас – Радой Ралин, Григор Вачков, Георги Парцалев, Георги Калоянчев. Това е и последният филм на Цвятко Николов. 

Баба Цоцолана в "Патиланско царство"

Кой не знае, кой не е чувал и кой не е израснал с историята на "Патиланско царство"? И кой друг може да изиграе по-добре най-култовата роля от историята освен една от най-култовите ни актриси – Стоянка Мутафова? В 20 епизода се развива действието на един от най-обичаните сериали у нас. Смях, приключения, детство и вълнения… Какво повече би искал човек? 

Виж повече: Стоянка Мутафова – съкровищата не остаряват

Стоянка Мутафова е оставила следата си в още много филми, като "Големанов" от '58, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“ и други кино вълнения през годините, които са вадили искрените ни усмивки неведнъж. В театъра тя е незаменимата звезда на не една сцена – нейни домове през годините са били Театър 199, "Възраждане", Сатиричният театър и, разбира се, храмът на Мелпомена у нас – Народният театър "Иван Вазов", както и много други малки и големи театри в страната. Наследството, което тя ни остави, е неизмеримо. Най-дълго игралата актриса в света си отиде от земята, но духът и талантът ѝ ще ни вдъхновяват още дълго занапред. Затова с уважение казваме сбогом на истинската грандама на българската комедия – Стоянка Мутафова. И завършваме с неин цитат, който събира вълшебното ѝ присъствие съвършено: 

"Ако реша да лудувам, го правя толкова бясно, че събирам полицията. Не мога по друг начин."

Театърът, театърът!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

 
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *