Най-очакваните филми за 2022 година

Ново и добре забравено старо се редуват на малкия и големия екран

0 коментара Сподели:

Предстои ни една вълнуваща година. Е, добре, няма как да сме сигурни, че вълненията в живота ще бъдат обезателно позитивни, но киното няма да ни разочарова.

Нови филми на любими режисьори, продължения, закъснели с 20 години, и взривоопасни супергеройски блокбъстъри – това ни очаква в кинозалата и извън нея в следващите месеци.

Вадете календарите и започвайте да отбелязвате, защото премиерите се сипят една след друга… стига датите да са окончателни, тъй като сме си научили урока след безкрайното отлагане на някои продукции. Няма страшно, през 2022 всичко ще е наред. Сигурни сме.

Ето кои са заглавията, които очакваме с нетърпение.

Какво ново?

Мартин Скорсезе събира на едно място някои от най-големите имена в киното: Леонардо ди Каприо, Робърт де Ниро и Брендан Фрейзър в новата крими мистерия Killers of the Flower Moon.

Филмът се върти около серия от убийства през 20-те години, които водят до създаването на ФБР. След тричасовия The Irishman се надяваме този път историята да е предадена по-стегнато, но все пак в типичния за Скорсезе стил.

Кенет Брана балансира режисурата с изпълнение на главната роля в продължението на Murder on the Orient Express от 2017 Death on the Nile (по кината от 11 февруари). Белгийският детектив, изскочил от въображението на Агата Кристи, поема нов случай с типичната си елегантност и прозорливост в стилната криминална драма.

Вълнуваща новина е, че през 2022 култовият Дейвид Кроненберг преразглежда своя Crimes of the Future от 1970 година.

Интересно ни е да разберем какво съдържа модерният прочит на филмовата класика, която и без това удря силно с футуристичния body horror. Може да се каже, че Кроненберг сам по себе си е собствен жанр, и нямаме търпение да видим какво ще извади от ръкава си.

В този ред на мисли модерните звезди на хоръра Робърт Егърс, Ари Астер и Джордън Пийл също са ни подготвили изненади тази година. Пийл остава верен на себе си и ни поднася поредната оригинална мрачна мистерия, лаконично именувана Nope (премиера на 22 юли). За разлика от него другите двама излизат от зоната си на комфорт.

Астер, известен с два от най-зловещите филми на последните десетилетия – Hereditary и Midsommar, – този път режисира комедията Disappointment Blvd (22 април) с участието на Хоаким Финикс.

Егърс (The VVitch, The Lighthouse) пък е поел контрол върху викингския The Northman (също от 22 април), който засега получава позитивни коментари относно реалистичния портрет на скандинавската култура. Това е вълнуваща промяна за младите визионери в киното. Не можем да дочакаме да видим какво са сътворили.

На 21 януари бе премиерата на новия филм на друг майстор на ужасите – Гийермо дел Торо. През приказната му призма излиза нов триумф на фантазията: Nightmare Alley. Лентата е добре заредена със звезди: Уилям Дефо, Кейт Бланшет, Брадли Купър и Руни Мара са само някои от имената на ненадминатия актьорски състав. Носителят на Оскар Дел Торо този път се спира на циркова тематика, около която се върти цялото действие.

Предстои и ново заглавие от Дарън Арнофски.

Все още има твърде малко подробности за The Whale. Знаем единствено, че Брендан Фрейзър се превъплъщава в мъж със свръхтегло, който се опитва да възстанови връзката си с дъщеря си. Арнофски е известен с провокиращите си сюжети и смелата си режисура, а The Black Swan и Mother! са неповторими със своята оригиналност.

Тяхната специфичност обаче бледнее пред един от най-шантавите филми на века. Комедията от 2016 Swiss Army Man вече притежава култов статут и стабилни последователи.

Феновете на нестандартното кино със сигурност биха били впечатлени от трейлъра на предстоящия от 25 март Everything Everywhere All At Once от Дан Куан и Даниел Шайнърт.

Също като в предходната си независима продукция и тук има всичко, което можеш да си представиш: пътуване през паралелни вселени, бой, конфети и шантав диалог.

Продълженията

Най-доминиращата група от филми тази година обаче са продълженията.

Тънкият хумор на заредената със звезди криминална комедия Knives Out навярно ще е все така изкусен в Knives Out 2.

Радостни сме да научим, че Даниъл Крейг отново влиза в ролята на детектив Беноа Блан. Липсваше ни непривично смешният персонаж на вече бившия Джеймс Бонд, тук ловко изтъкан от характерните привички на най-известните класически инспектори като Поаро и Шерлок Холмс.

Франчайзът Jurassic World продължава с поредното динозавърско приключение Jurassic World: Dominion (10 юни).

Трейлърът обещава доста по-реалистичен портрет на древните влечуги, които сега върлуват на свобода из модерния свят. Стискаме палци продуцентите да са приключили с темата за генетично модифицираните чудовища и да се върнат към класическите праисторически създания, които обикнахме в първия Jurassic Park.

Една от най-големите изненади за годината е появата на Avatar 2, който ще има премиера през декември.

През 2009 оригиналът бе един от най-първите филми, показани на 3D у нас, и независимо от критиките, които сюжетът отнесе, не можем да излъжем, че не бяхме впечатлени. До ден днешен светещите растения си остават една от най-красивите CGI гледки, а всеки, който не се страхува от високото, с радост би пояздил летящите икран-и между планинските зъбери.

Като заговорихме за фантастични животни, редно е да отбележим, че спинофът на Хари Потър Fantastic Beasts продължава на 8 април с The Secrets of Dumbledore. Овладяваме магията и в Hocus Pocus 2 почти 30 години след първата поява на трите гладни вещици.

Главните роли отново са в ръцете на Бет Мидлър, Сара Джесика Паркър и Кати Наджими и също като в първата част сеят хаос из града.

Този път сестрите Сандерсън са призовани в света на живите по погрешка от три жени в Сейлъм.

Докато сме на вещерска тематика, хорър поредиците също получават своите филмови допълнения. Премиерата на Scream беше на 14 януари и вече спечели сърцата както на критиците, така и на публиката. 25 години след първата трагедия нов убиец с маската на Гоустфейс започва да сее ужас из познатото ни градче Удсбъро. Сидни Прескот, Гейл Уедърс и Дюи Райли отново обединяват сили, за да разкрият смъртоносната мистерия.

През октомври пък очакваме Halloween Ends. Какъв ще бъде краят на Майк Майърс? Джейми Лий Къртис поема ролята на Лори Строуд за последно, за да се сблъска с безмилостния убиец в една финална кулминация. След противоречивия успех на Halloween Kills много от феновете са скептични,

но не можем да пренебрегнем, че се радваме да видим Дейвид Гордън Грийн на режисьорския стол и в заключителната серия.

Нещата ще са напечени и в екшън жанра. Том Круз прави невъзможното за седми път в Mission Impossible 7 (в кината от 30 септември). Ако този филм не ти е достатъчен, за да се наситиш на Круз, Top Gun: Maverick е тук от 27 октомври, за да те удари с носталгия по пилотската класика. Не само че сцените във въздуха са заснети без помощта на компютърни манипулации, а и самолетът е лична собственост на актьора, който в истинския живот е и пилот. Очаква се Top Gun да излезе през май.

Друг екшън герой, който ще бие лошите тази година, е Джон Уик, който се появява в четвъртата част на франчайза си от 27 май. Всички обичаме Киану Рийвс и не можем да не се зарадваме да го видим, ако ще да направи и още 15 продължения.

Последно, но не и на последно място, една комедийна класика се появява отново на екран 21 години след началната си премиера.

Въпреки че първият Legally Blonde е достатъчно стар, за да си поръча питие в американски бар, неговият втори наследник Legally Blonde 3 каца по кината от 20 май.

Все още нямаме обявен сюжет, но със сигурност знаем, че любимата ни блондинка Рийс Уидърспун отново хваща юздите на главната роля.

Супергероите

Робърт Патинсън поема ролята на Батман в новата интерпретация на Мат Рийвс The Batman. Изглежда, че филмите ще направят още по-мрачен завой от трилогията на Кристофър Нолан. Този път Брус Уейн се сблъсква с легендарния злодей The Riddler, оригинално изпълнен от Джим Кери, сега заместен от Пол Дано.

Патинсън ще бди над Готъм Сити от 4 март.

През 2019 Shazam не получи особено внимание на фона на Avengers: Endgamе. Битката между Marvel и DC не е приключила. Тази година и двете компании ще извадят голям брой отдавна чакани заглавия. Лично ние не обичаме да избираме фаворити и с нетърпение очакваме да гледаме Black Adam на 29 юли.

По-вълнуващият филм на DC несъмнено е The Flash. След като в края на 2021 видяхме три версии на Спайдър-мен на едно място, този път ще виждаме двойно Батман. Вълнуващо завръщане в ролята прави както Бен Афлек, така и Майкъл Кийтън.

Тайка Уайтити пък отново поема контрол над филмите за бога на мълниите Тор.

Неоспоримо най-успешният от тях Thor: Ragnarok също бе режисиран от комедийния гений, който е известен и с What We Do in the Shadows и Jojo Rabbit. В новата Marvel продукция Thor: Love and Thunder авенджърът предава чука на своята наследница – Джейн Фостър (Натали Портман). Love and Thunder излиза по кината на 8 юли.

Marvel обаче не спират дотук. Номинираният за завидно количество Оскари Black Panther получава своето продължение Black Panther: Wakanda Forever. Предстои от 11 ноември да разберем дали отново ще успее да спечели сърцата на почитателите на комиксите.

Освен в The Flash Мултивселената играе централна роля и в Doctor Strange In The Multiverse Of Madness (както подсказва и заглавието). Който си е научил урока от гледане на Marvel филми и е останал след финалните надписи на Spider-Man: No Way Home, е бил награден с ексклузивен трейлър на новата лента за Доктор Стрейндж. Можем само да гадаем конкретния сюжет, но подозираме, че героят на Бенедикт Къмбърбач ще се сблъска със своя не толкова дружелюбна версия. Ще разберем след 6 май.

Като споменахме Спайдър-мен и мултивселената, няма как да пропуснем и анимацията Spider-Man: Across the Spider-Verse (Part One). Приключенията на Майлс Моралес продължават, а момчето отново обединява сили с други свои версии от паралелни вселени.

Малкович ще режисира постановка в България. А кои са най-добрите му роли в киното?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *