Дубай, тази модерна пустиня

5 неща, които да знаеш, преди да тръгнеш

0 коментара Сподели:

За някои Дубай може би още звучи като далечна, екзотична и недостъпна дестинация, до която трудно може да се докоснеш. Това обаче съвсем не е така и лесно можеш да си осигуриш евтин двупосочен и то директен полет до там по всяко време. Все пак най-подходящо би било да посетиш Дубай през пролетта или есента.

Първото усещане по тези географски ширини е сблъсъкът с горещия въздух навън, след което извиваш глава нагоре, за да обходиш докрай огромните сгради, чийто връх се губи в нагорещеното небе. После наляво и надясно – пътища с по минимум 5 ленти в посока, по които летят луксозни  коли. След това упражнение за раздвижване на врата след близо 5-часовия полет и първоначалната адаптация може да продължиш с откритията в космополитния град на чудесата.

А ето някои полезни идеи, маршрути и съвети, за да организираш по-лесно престоя си:

Транспортът
Придвижването в Дубай е твърде различно от… да речем, софийското. Всяка забележителност в самия град е на значително разстояние. Например от Burj Khalifa до Dubai Marina или до The Palm разстоянието е 20 – 25 км. Около час с градски транспорт или 30 мин с автомобил. Неочакваната новина е, че такситата са по-евтини от градския транспорт. Например за горното разстояние цената ще бъде около 58 дирхама, което се равнява на 25 лв. Още по-хубаво е, че повечето коли са 5 – 7-местни (освен това чисто нови), така че, ако пътуваш с компания, ще ти е бюджетно.

Метрото също е доста удобно и бързо, но за да си спестиш главоболия и глоба, обърни внимание, че вагоните са разделени на такива за мъже и жени – първият сблъсък на културните различия.

Things to do and see
Desert Safari определено е едно от нещата, които да опиташ. Досегът с пустинята, яздейки камила, off-road приключение за търсещите адреналин, и вечеря в автентични шатри с танци и традиционна храна са все преживявания, оставящи ярък спомен за нещо нетипично, ново и дори мистично. А залезът в пустинята е събитие, което никоя снимка не може да запечата по-добре от съзнанието.

The Gold Souk – Това, с което арабските страни са известни, са пазарите за злато, а именно в Дубай се намира един от най-големите такива в света. С огромните си дървени порти, въвеждащи в малки, тесни калдъръмени улички с павилиони, целите обсипани в злато, напомня на стар арабски базар, а за чужденците е сякаш приказка, сякаш наистина съществуват градове от злато, а някъде там и Златното момиче. Изчислено е, че на територията на базара се помещава 10 тона злато.

Relax – Въпреки че е трудно да не правиш нищо в този град, привличащ вниманието с нови и нови неща всеки ден, за тези, които обичат спокойствието, Дубай може да осигури и това с широките си парещи плажове (напр. Jumeirah beach), които далеч не са така претъпкани като тези у нас и с кристалночиста (и доста солена) вода. Възможността да прекараш поне един ден под жаркото слънце с книга в ръка и да се върнеш у дома с тен през март определено е доста изкушаваща.

Хората
Много хора приемат чуждото и далечното за странно, страшно, недружелюбно, дори враждебно. Особено когато става дума за хората и традициите от тази част на света. Всъщност в Дубай няма как да видиш местното население, защото това са „богатите“, шейхове с техните семейства, които живеят в огромни скъпи къщи, далеч от хорските очи. Поне така ни каза един мил таксиметров шофьор от Пакистан. Дубай като всеки друг мегаполис е дом на хора от различни страни, дошли да търсят по-добър живот. Но откъдето и да идват, цялостното впечатление, което остава, е, че са възпитани, усмихнати, разговорливи и винаги готови да помогнат хора.

Но най-вече усмихнати. Оставящи усмивка и на твоето лице.

Забележителности
Любителите на лукса ще намерят своя рай в горещия град. Дубай залага на модерното, на иновациите, на блясъка, удобството и изобилието. Това е визитката на град, издигнат буквално in the middle of nowhere, зелен и свеж въпреки градусите на термометрите.

Възхитителната Burj Khalifa, отворена за посещение за тези, които не ги е страх от високо и от това да погледнат света от 163-тия етаж на най-високата сграда в света, се намира в непосредствена близост до Dubai mall – най-големия мол в света. В него освен всички бутици се помещава и ледена пързалка с олимпийски размери, огромен аквариум с над 30 000 морски обитатели и кино с 22 зали.Dubai Marina не отстъпва по атрактивност на останалите забележителности – тук може да откриеш страхотни места за хапване и ресторанти с различна кухня: местна, индийска, веджи до италианска, а много от тях предлагат и страхотна гледка.
The Palm(s) също се намират наблизо. Впечатляващо е, че заедно с The World (над 300 острова в Персийския залив) са изкуствено създадени и „плаващи“ в Арабско море.

Настаняване
Въпреки че именно тук се намира един от най-скъпите хотели в света Burj al Arab, без проблеми можеш да откриеш чудесни апартаменти/хотели/хостели, и то на приемливи цени, в които да отседнеш. Разбира се, няма да са в центъра (колкото и разтегливо понятие да е това за един мегаполис), а и както вече уточнихме, за придвижване винаги ще се налага да ползваш транспорт, така че локацията не е от кой знае какво значение.

Дубай е всъщност различен за всеки свой гост, винаги нов и променящ се. Всяка разказана история  за него звучи различно. Дубай е като онази мечта за сбъдване, която е така силна, ала някак далечна и екзотична, но определено не и невъзможна.

Ако предпочиташ зимата обаче, ето няколко места с неописуема зимна гледка и горещи басейни.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *