10 страхотни заглавия, с които празнуваме таланта на Джейк Джиленхол

Впечатляващите роли на един от най-добрите съвременни актьори

0 коментара Сподели:

Джейк Джиленхол тъкмо прехвърли 40-така и не можем да отречем, че с всяка следваща година актьорският му репертоар се обогатява все повече.

Всеизвестен с невероятните си трансформации, сравними единствено с работата на Крисчън Бейл, Джиленхол е майстор на превъплъщенията.

Независимо дали играе разкъсан във времето и пространството тийнейджър, или влиза едновременно в ролите на енигматични двойници антиподи, той ни поднася толкова умело изградени герои, че почти забравяме, че гледаме един и същи актьор.

Колкото и да е трудно да отсеем само шепа филми от впечатляващото му портфолио, тук ти предлагаме 10 от най-добрите заглавия, в които талантът на Джиленхол наистина блести.

Donnie Darko

Бидейки истинска култ класика, Donnie Darko е много труден за резюмиране. Въпреки това ще опитаме. Хелоуин наближава, а особени събития започват да се случват из малкия провинциален град Мидълсекс. Единствено борещият се с депресията тийнейджър Дони забелязва, че се случва нещо необичайно, а когато самолетен двигател се стоварва върху стаята му, нещата стават все по-странни.

Тежката мистериозна атмосфера, примесена с носталгия по 80-те и елементи на екзистенциализъм, изплита толкова сложен сюжет, че пълното му осмисляне изисква няколко гледания.

И все пак повторението си заслужава, защото, когато навлезеш в същината на философията му, филмът е в състояние да промени цялостната ти визия за живота. Без да преувеличаваме.

October Sky

Тази извадка от ранните години на Джиленхол показва тотално различна страна на актьорската му игра. Въпреки че е заснет само 2 години преди Donnie Darko, тук виждаме едно тотално различно лице на младия актьор.

Сценарият е базиран върху истинската история на Хоумър Хикам, миньорски син, който отказва да се откъсне от стремежа си към звездите. Опитите му да построи собствена ракета въпреки препятствията на строгия му баща и скептично настроените му съграждани са истинско вдъхновение.

October Sky е перфектен избор, ако търсиш нещо, което да те разведри.

Nocturnal Animals

Точно обратното важи за този елегантен трилър, който преплита реалност и въображение. Още от откриващата сцена усещаме, че изживяването ще бъде повече от необичайно, а впоследствие се оказва, че не сме имали ни най-малка представа какво ни предстои.

Джейк Джиленхол перфектно си партнира с Ейми Адамс, а противоречивата химия между тях изгражда нарастващо напрежение. Отвореният финал пък ни оставя да се чудим кое е истина, кое е заплаха и кое е плод на вътрешна борба.

Nightcrawler

Зловещата страна на Джиленхол излиза наяве и в проницателния журналистически трилър Nightcrawler. Актьорът се превръща в същински лешояд, който с камера в ръка разкъсва трагичните новини парче по парче и кадър по кадър. Каква е истинската цена на живота? Кога новините се превръщат от необходимост в зрелище?

Възможна ли е търговията с човешкото нещастие?

Дълбок и ужасяващ, този филм е задължителен за ценителите на доброто кино.

Prisoners

Режисьорът Дени Вилньов и словосъчетанието „лош филм“ просто не могат да съществуват в едно и също изречение. Prisoners не е изключение от това правило. Действието сякаш пращи от електричеството на събралия се съспенс. Актьорският състав заслужава специално уважение – освен Джиленхол във филма участват Хю Джакман, Пол Дано и Вайола Дейвис и всеки от тях ни предоставя зрелище с невероятен емоционален заряд.

Тук Джейк Джиленхол се превръща в интровертния детектив Локи, при това го играе по изключително специфичен начин.

Не знаем причините му да добави характерен тик към цялостното поведение на героя, но тази негова особеност му придава допълнителен реализъм.

Enemy

Едва ли е изненада, че още едно заглавие на Вилньов влиза в нашата класация.

Този път Джейк Джиленхол е не един, а двама от героите, при това ролите са напълно противоположни.

Мотивът за съществуването на наша тъмна версия е изящно изобразен чрез символизъм и загадъчност, а финалът ни оставя без отговори на някои от въпросите ни. Безлюдните градски пейзажи внушават чувството за безпределна самота, а сюжетът толкова разчита на актьорските умения на Джиленхол, че почти граничи с моноспектакъл. При всички случаи това е филм, който по-скоро трябва да усетиш и преживееш, отколкото да си го пуснеш на заден план, докато хрупаш пуканки.

Ако Enemy ти хареса, препоръчваме ти след това да завъртиш The Double на британския режисьор Ричард Айоади.

Zodiac

Истинската история на всеизвестния сериен убиец Зодиак автоматично влиза в списъка за гледане на всички любители на неразкритите престъпления.

Не само че събитията се представени интригуващо, но се радваме и на умело изградения сценарий, хитрите режисьорски решения от страна на Дейвид Финчър и силното актьорско присъствие (Робърт Дауни Джуниър и Марк Ръфало са само две от имената редом с това на Джиленхол). Дори да сме били наясно, че става въпрос за убийства, които никога не са били разрешени, на финала няма как да не останем леко разочаровани от поражението на полицията. Същевременно оставаме уверени, че ако се понапрегнем малко, дори ние можем да разгадаем този отдавна изстинал случай. За съжаление това си остават само фантазии.

Source Code

Научнофантастичният екшън веднага ни хвърля в действието, без да се помайва. Тук Джейк Джиленхол е принуден да преживява влакова катастрофа отново и отново, докато открие причинителите и намери начин да я предотврати. Не бихме могли да кажем още много по въпроса, ако не искаме да ти развалим преживяването, но само бихме намекнали, че краят е, меко казано, шокиращ. Приготви се за едно вълнуващо премеждие, което несъмнено ще те разтърси.

Southpaw

Шампионът по бокс Били Хоуп (изигран от Джейк Джиленхол) има всичко – блестяща кариера, прекрасна жена и малка дъщеричка. В един ужасяващ момент обаче Били губи всичко, което цени. За да се завърне отново на ринга и да спечели попечителство върху дъщеря си, той трябва първо да преодолее себе си.

Трансформацията на Джиленхол за тази роля е уникална.

За да се превъплъти успешно в непобедимия боксьор, той наддава с 20 килограма, тренира по 6 часа на ден, прави по 2000 коремни преси дневно и минава през професионален боксов тренинг.

Ако сравним визията му тук с външния му вид в Nightcrawler, можем да сме категорични, че е неузнаваем.

Wildlife

В Wildlife Джиленхол играе повече чрез своето отсъствие и дистанцираност. Между него и сценичната му партньорка Кари Мълиган се разгаря скрит пожар, докато истински пламъци бушуват в горите на Монтана. Когато героят на Джиленхол Джери заминава на война с огнената стихия, проблемите между двамата родители, досега останали неизказани, избуяват пред очите на 14-годишния им син.

Тази драма се отличава с особена студена атмосфера и стаена искреност, а сложните семейни отношения отразяват реалистично конфликти, на които често ставаме свидетели и в истинския живот.

Ако вече си наваксал със списъка си за гледане, виж тези 3 филма от 2021, които може би си пропуснал

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *