София Филм Фест 2018 е близо, по-близо от преди

По традиция за 22-ра поредна година програмата е впечатляваща

0 коментара Сподели:

Дойде времето добрия стар билет в  КЕН отново да даде цвят не само на витрините, но и в душите ни. Само след броени дни стартира началото на едно от най-любимите ни културни събития и признаваме си, чакаме го с голямо нетърпение. София Филм Фест забърза часовниците и е готов през март да представи на широката си публика в София 22-рия международен филмов фестивал. Официалното откриване е на 7 март! Програмата на фестивала заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна ще продължи до края на месеца – 29 март, а най-вълнуващата част с церемонията по награждаването е фиксирана за 16 март. За да се потопим подобаващо във вълната, още от 1 март Домът на киното ни е подготвил специална програма с ретроспективи и други събития, както винаги – да подгрее фестивала подобаващо. Очакват ни повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма, така че имаме възможността да потънем в света на киното с доста добър старт.

Както досега, в продължение на 22 поредни години на София Филм Фест ще бъдат представени най-актуалните творби от световното и българското кино.

За организацията му трябва да благодарим на АРТ ФЕСТ, който положи всичките тези усилия нещата да се случат, и то за нас. Има един интересен момент тук и той е, че през  2018 година темата на фестивала е преплетена творчески с избора на града за Европейска столица на спорта и този фокус ще присъства в програма му чрез селекция от филми и събития на спортна тематика. Акцентът има за цел да популяризира активния начин да живот, масовия спорт и значението им като приоритет в живота на хората. Знаете, на здравето трябва да се гледа отговорно, а спортът е добър ключ за отварянето на тази врата.

Нещо важно и доста хубаво трябва да споменем за кино събитието. Билетът в Кен може да ви изненада, и то приятно. Съвсем възможно е да станете притежател на Златен билет, който ще ви даде възможността да имате неограничен достъп до всички прожекции и партита заедно с ваш приятел. По традиция тези специални „кюлчета“ са пет, не забравяйте обаче да се свържете със София Филм Фест, ако вашият кен се окаже златен, за да може да се възползвате от привилегията му. Иначе знаете как да достигнете до всички филми в програмата на фестивала – билетите за Света на киното ще се продават седмици преди началото на фестивала на местата, на които пазарувате, в магазините за подаръци, в книжарниците, баровете и на много други, на които дори не предполагате.  

22-рият София Филм Фест се открива на 7 март в зала 1 на НДК с официалната премиера на най-новия игрален филм на Милко Лазаров – „Ага“. Лентата е носител на не една и две световни награди, отличена е в Кан с престижната титла „Кшищоф Кешловски“ на ScriptEast и ще закрие основната конкурсна програма на Берлинале 2018. Филмът е копродукция на България, Германия и Франция.

Друга „ударна“ кинолента, която има българска намеса, е испанско-българската копродукция „Да обичаш Пабло“, част от чиито снимки са се случили в България. Филмът пресъздава емблематичната вълнуваща история и бурната любовна афера между прочутия колумбийски наркобарон Пабло Ескобар (Хавиер Бардем) и амбициозната телевизионна водеща Вирхиния Валехо (Пенелопе Крус). Разказът е предаден през погледа на журналистката, по чийто роман „Да обичаш Пабло, да мразиш Ескобар“ е направена тази екранизация. Създаден в игрално-документален стил, филмовия портрет на Пабло Ескобар разкрива не само най-жестоките черти на характера на този човек, но и детайли от историята на живота му, свързани с благотворителни каузи. Злият герой е подпомагал построяването на училища и болници, а с тези си действия хитро е печелил почитатели.

Общо взето, всяка рубрика на фестивала има доста силни заглавия. Филмът „Квадратът“, включен в „Големите награди“ и номиниран за чуждоезичен „Оскар“, със сигурност ще бъде един от гвоздеите на фестивала. В „Киното днес – големите майстори“ пък ще видим „Без милост“, „Нелюбов“, „Проектът Флорида“, „Изключителният: Моят Годар“, „Манифест“, „Луната на Юпитер“, „Фокстрот“ и още много други наградени и признати по различни световни фестивали филми, които ще бъдат част от програмата и споделени с нас през февруари.

В рубриката „Ново българско кино“ ще се насладим на игралните филми, завършени през 2017 година, както и с избрани документални премиери.

От София Филм Фест ни сюрпризират с новината за рекордно количество български игрални филми на фестивала, някои от които премиерни. 

Част от филмите, които ще видим да се борят за съблазняващата награда в конкурса „София – град на киното“, са „3/4“ (2017), „Адам“ (2018), „Гълъбът“ (2018), „Наме“ (2017), „Радиограмофон“ (2017) и „Тиха нощ“ (2017). Останалите ще бъдат обявени съвсем скоро.

Не забравяй, че киното е начин на живот, и не изпускай момента да му се насладиш! Остава има-няма един месец!

Ето и 5 филма в Дом на киното, които не са за изпускане.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *