Чиста грижа според типа кожа: продуктите, които избираме

Три типа кожа и трите групи продукти, които изпробвахме

0 коментара Сподели:
Etat Pur

В четири и половина следобед в двора на редакцията разговорите сред дамската половина от екипа преминават на епително ниво. – Писна ми да търся какви ли не мазила за лице, вече не знам какво да използвам!, казва колежка. – Спокойно, аз вече съм опитала всичко!, заявява друга. Кожите ни вече се изчервяват от стрес – какво ли ще им довлечем този път? Точно в този период обаче на пазара в България идва Etat Pur

– козметичната марка от семейството на NAOS, която се грижи за кожата ни по възможно най-чистия начин, без значение какъв е типът, цветът или възрастта.

Във философията на марката заляга убеждението, че 70% от хората нямат кожни проблеми, а се нуждаят от грижа, запазваща и подпомагаща естествените защитни ресурси на кожата. Ето защо продуктите за всекидневна употреба на марката използват минимален брой съставки, а при наличие на конкретен проблем той се таргетира с помощта на специално създадените чисти активни молекули.

Дали в действителност козметиката на Etat Pur е точно това, от което има нужда кожата ни, проверихме с тест на продуктите.

След диагностика в сайта на марката установихме три типа кожа: нормална към суха чувствителна кожа, нормална и смесена към мазна кожа. Кои са продуктите и какво имаме да ти кажем за тях, чети надолу.

Хидратация

Да се погрижиш за кожата си, преди градът да те поеме в обятията си, е задължение, което имаш към самия себе си. И ако има едно нещо във връзка с тази грижа, което разбрахме през дните, в които тестваме продуктите на Etat Pur, то е, че

какъвто и да е типът на кожата ти, тя се нуждае на първо място от хидратация.

Нататък разказваме за различните формули, които изпробвахме, за да прецениш кое съотношение и хидратиращи съставки са най-подходящи за нуждите на твоята кожа.

Нормална към смесена кожа
Лек хидратиращ крем

Слънцезащитата винаги е била неизменна част от ежедневието ми (благодаря, мамо), но ако трябва да съм честна, допреди 4–5 години дори не съм мислела за ежедневни кремове. Това се промени в началото на една зима, когато от мазна до този момент кожата ми рязко се сви като уплашена от падащите температури и започна да се бели буквално за дни. Неопитната ми персона започна да обикаля аптеки и дрогерии в търсене на крем, който да балансира това ново за мен усещане за опъване и сухота. Изискванията ми до днес не са се променили –

имам нужда от лека формула, която да попива бързо, да не спомага за омазняване в Т-зоната, но да хидратира достатъчно добре.

Търсенето на такъв продукт се оказа по-трудно от очакванията ми и доскоро се примирявах или с блестящо чело, или с SOS кремчета в чантата, които нанасях през няколко часа в зоната около устните. Леката формула на Etat Pur е първата, която не ме кара да жертвам някоя от тези точки. Текстурата е като никоя друга, която съм нанасяла досега, а ароматът е толкова нежен, че прекрасно допринася за ритуалното усещане, което те завладява, когато се грижиш за себе си.

Нормална към суха чувствителна кожа
Универсален хидратиращ крем

Може би защото съдържат само най-необходимите съставки и са направени с мисъл да предоставят чиста грижа за кожата, продуктите на Etat Pur в действителност доставят чувство на чистота, мекота, комфорт. Текстурата на универсалния хидратиращ крем, подходящ за нормална към смесена кожа и дори суха, когато е по-топло, е божествена и наистина се разтапя по кожата, което помага за лесното нанасяне. Харесва ми, че продуктът се разнася равномерно, което на първо място е супер за доброто попиване и на второ – не създава проблеми при последващо нанасяне на грим например.

Ароматът е деликатен и само допълва преживяването – добре хидратирана и защитена от външните агресори кожа.

Най-приятно изненадана съм от дълготрайния комфорт, който кремът предлага, въпреки че в случая не говорим за богата формула (каквато до този момент бих избрала за себе си).

Смесена към мазна кожа
Лек хидратиращ крем

С течение на времето си наложих да използвам ежедневно крем за лице, без значение дали съм вкъщи, или ще бъда цял ден навън. За мен е важно да попива бързо и да не оставя усещане за тежест върху лицето или да допринася за допълнително омазняване. Лекият хидратиращ крем на Etat Pur е безапелационен фаворит от всичко, което съм опитвала до момента. Леката текстура и интензивната хидратация се усещат още при първото прилагане върху кожата на лицето, а това, което осезаемо забелязвам на ежедневна база, е, че неприятното лъщене в Т-зоната определено е много по-малко и едва забележимо дори след часове, прекарани в офиса. Този продукт ми даде онзи невероятен баланс, от който имах нужда – добре хидратирана, но не утежнена кожа.

Чисти активни молекули

Сигурно неведнъж си чувал описанието на някой продукт да гласи „коктейл от съставки“. Но дали прилагането на цял куп „помощници“ върху кожата всъщност не причинява повече щети? Чистите активни молекули на Etat Pur са точно обратното на „коктейл“ – тук откриваме една съставка, предназначена за третиране на конкретен проблем за случаите, в които кожата ни не може да се справи сама.

Нормална към смесена кожа
Еноксолон

Никога не бях чувала тази съставка, преди да се срещна с Etat Pur и да направя диагностика на сайта им. След кратка образователна серия открих, че молекулите Еноксолон са решение за чувствителна и хиперактивна кожа, която е склонна към зачервяване и раздразнения. Не само че не знаех, че кожата ми има нужда от това, а направо се бях примирила с факта, че червените петънца и трудно избледняващите доказателства за отминали пъпчици ще са постоянни наематели на лицето ми.

Препоръчителното използване на молекулaта е третиране в рамките на една седмица и подновяване, когато има нужда.

Изследвах отблизо кожата си след няколко дни нанасяне на Eноксолон сутрин и вечер преди крема си и сякаш ѝ бях сипала успокояващ чай, бях ѝ пуснала медитативна музика и бях изтрила умората от под очите си. Това, което всъщност се случва, е, че активната молекула инхибира производството на възпалителни медиатори и намалява кожните реакции, което значително намалява зачервяването и усещането за парене.

Нормална към суха чувствителна кожа
Алое Вера

Като притежател на чувствителна кожа (доказа го и диагностиката, която направих в сайта на Etat Pur) прекрасно знам какво е да не си на място в кожата си – буквално! Особено през есенно-зимния сезон, когато към сухотата, опъването и паренето добавим и покъртителното влияние на мръсния въздух в София, желанието да съблека кожата си (ако можех), за да я „изпера“ с омекотител, и да я закача на простора се засилва до неузнаваемост. И тази есен още с първите мъгли рано сутрин лицето ми прояви опърничавия си характер. Започнах теста на чистата активна молекула алое вера с видимо петънце от суха и лющеща се кожа близо до брадичката. Дългата история накратко – седем дни по-късно не само вече не излизам от къщи с цял несесер продукти за спешно третиране на раздразнена кожа, но и усещам евентуално опъването само към края на деня (когато са минали повече от 8 часа от предходното нанасяне на молекулата).

Чистите активни молекули се оказаха най-впечатляващите за мен продукти от портфолиото на Etat Pur, тъй като съдържат само една съставка и се използват за третиране на конкретен проблем –

в моя случай алое вера оказва влияние на оксидативния стрес, усещането за опъване и дискомфорт.

Смесена към мазна кожа
Цинков глюконат 3%

Първата стъпка, чрез която стигнах до продуктите на Etat Pur, беше специалният тест за диагностика на кожата, който попълних в сайта им и получих препоръка за точните за мен продукти. Основен компонент в грижата за регулиране на омазняването в определени зони е прилагането сутрин и вечер на чиста активна молекула цинков глюконат 3%.

Това е моят must-have оттук нататък и съм изключително щастлива, че го открих!

Необходими са само няколко капки от чистите активни молекули върху омазняващите се зони на лицето, при мен е основно Т-зоната, които нанасям сутрин и вечер преди крема за лице. Видимо след няколко минути кожата ми е матирана, но не прекалено суха, а точно такава, каквато винаги съм мечтала да бъде – свежа и без излишно омазняване.

Почистване

Не е нужно да те убеждаваме, че грижата за всеки тип кожа започва с почистването, нали? Но да изтриеш грима с мокра кърпичка е силно казано грижа, равносилна по-скоро на самоубийство за здравата кожа. Ако се чудиш какво и защо да използваш, чети надолу.

Нормална към смесена кожа
Освежаваща мицеларна вода

Живеем в град, който не се слави с чистия въздух и почистването на лицето е една от стъпките, които не са за подценяване. На 24 съм и в тийн годините си имах късмета да не страдам от много проблемна кожа. Благодарна съм на гените си за това, но в един момент, когато нуждите на кожата ми започнаха да се променят, нямах никаква идея как да процедирам. В последните години съм използвала много почистващи продукти – от млякото за премахване на грим в шкафчето на мама, през гелове, които приятелки препоръчват, до мицеларни води, които оставяха кожата ми лепкава и с неприятен филм, който дава предпоставка за раздразнения. Повечето гелове пък изсушават зоната около устните и челюстта ми, което, особено в зимните месеци, води до дискомфорт. Почистващата мицеларна вода на Etat Pur, към която в началото гледах със скептицизъм заради предишния си опит, опроверга изводите ми и се превърна в незаменим помощник в ежедневието ми.

В нея са вложени съставки, сходни с естествено наличните в кожата или лесно усвоими от нея.

Безпроблемно се справя с водоустойчивата очна линия и отпечатъка, който денят в града оставя върху лицето ми. След почистване усещам лицето си бебешки чисто, несъвършенствата намаляха само няколко дни след като започнах да я използвам, а от изсушаването не остана и следа.

Нормална към суха чувствителна кожа
Нежна почистваща пяна

Почистването е изключително важна част от всекидневния ми ритуал не просто за красота – дори мисълта да си легна, без да съм почистила лицето си, кара порите ми да се сгърчват в нервна гримаса. Какво обаче ако имаш по-скоро суха и чувствителна кожа?

Средствата за почистване, които приятелките ти препоръчват, често се оказват крайно неподходящи.

За близо 30 години живот в тази кожа разбрах едно – почистващото ми средство трябва да бъде толкова „силно“, че да измива лицето от срещите му с града, без да се налага да търкам, и същевременно да е толкова нежно, че да не предизвиква изсушаване. Нежната грижа на Etat Pur е първата пяна, която се справи изключително и с двете ми изисквания. Почистването става лесно – както вятърът издухва есенните листа от тротоара, заради леката текстура, но категорично не се налага да използвам повторно продукт. Измиващата пяна се справи чудесно дори в дните, в които я използвах за почистване на грим, а усещането и в този случай беше за мекота и комфорт.

Смесена към мазна кожа
Почистващ освежаващ гел

През годините съм експериментирала доста с козметиката в опит да намаля омазняването на кожата на лицето си в определени зони и появата на неприятните малки пъпчици, особено в зимните месеци. Всеки от тях е оставял кожата ми прекалено суха и след това двойно по-омазнена. Впечатлена съм от почистващия освежаващ гел на Etat Pur и усещането, което той донесе на кожата ми. Основното му предимство за мен е това, че хидратира добре и прави кожата ми мека след измиване, като в същото време трайно регулира себума.

Отмиването става лесно и е необходимо малко количество гел, за да се получи достатъчно обилна пяна.

Аз използвам почистващия гел сутрин и вечер, за да съм сигурна, че лицето ми е добре почистено и с цел да намаля риска от поява на несъвършенства. 

Ексфолиращ гел

В борбата ми със смесената към мазна кожа от особена важност за мен е било да ексфолирам добре лицето си, за да съм сигурна, че съм премахнала замърсяванията, които ежедневно се натрупват върху нея и са предпоставка за образуването на неприятните пъпчици. Ексфолиращият гел с фина пудра от кайсиеви костилки на Еtat Pur е част от индивидуалната ми програма и го използвах досега два пъти в рамките на седмица, което според мен е напълно достатъчно. Това, което най-много ми допадна при срещата ми с този продукт, е приятната текстура и усещането за мека и гладка кожа след употреба –

едновременно премахва мъртвите клетки, но без да създава усещане за прекомерно триене.

В нито един момент след употреба не усетих онова неприятно опъване на кожата, с което съм се сблъсквала досега, напротив – след измиване кожата ми е мека и еластична! За мен си е истинско щастие това усещане, наистина. Сигурна съм, че всички със склонна към омазняване кожа ще са съгласни.

Ако се луташ в свръхпредлагането на козметика, не си сигурен от какво се нуждаe кожата ти и търсиш препоръка, опитай диагностиката на сайта на Etat Pur.

През ноември гледаме Алмодовар.

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *