Пет непопулярни места в Москва, които ще те накарат да се влюбиш в града

Забрави за комунизма, тук е супер готино

0 коментара Сподели:

Обичам да захождам към Червения площад отстрани на Държавния исторически музей, защото има лек наклон и колкото повече се изкачвам, толкова повече бааааавно пред погледа ми се откриват шарените върхове на Храма Василий Блажени.

Имала съм  щастието да си доставям това гъделичкащо търпението ми преживяване вече доста пъти и въпреки това всеки следващ път то е все така вълнуващо.

Чувала съм, че очите на архитекта, проектирал църквата, са били избодени с цел застраховка, че никога повече няма да създаде подобна сграда. Едно от многото московски здания, които ме карат да се питам дали са създадени от човешка ръка или по-скоро, хм, на мен ми приличат на перфектни макети от пластилин. Детайли, изпипани до съвършенство. Тук обаче няма да въздишам по Болшой театър или Кремъл (или поне не по този Кремъл, за който си мислите), а

ще се опитам да покажа Москва още по-красива, внушителна и шарена, отколкото е в повечето пътеводители, туристически сайтове и ТрипАдвайзър.

Патриаршески езера

Или на московски сленг – „Патрики“. На това място започва да се развива действието в романа „Майсторът и Маргарита“ на Булгаков, към днешна дата популярно място сред младите хора, с лека арт нотка. Езерото с обхождащата го алея е закътано сред тихи улички, недалеч от големите булеварди и централните забележителности, но същевременно със съвсем различна атмосфера. Собствениците на имоти около Патриките са състоятелни хора, защото това е наистина много добра локация в центъра, цените в заобикалящите ресторанти също не са никак ниски. Това обаче не прави обстановката там претенциозна и тежка, дори напротив.

Контингентът, който може да бъде видян в района, са работещи млади хора, които ядат сандвичи за обяд на пейките около езерото, а през летните вечери са се спрели за охлаждаща напитка.

Животът е някак делови, но в същото време лежерен. Хората са спокойни, красиви и добре облечени. Някак си допълват атмосферата по естествен начин (не е ли това старомодният начин да „инфлуенсваш“?). Но всъщност има голяма доза истина дори в това съвременно дигитално понятие, тъй като май не се е случвало да минавам оттам и да не засека фотосесии – от спонтанни до професионални, които улавят младоженци или майки и дъщери в еднакви аутфити. Може би е нещо като по-фенси градинка Кристал и някак всеки се чувства комфортно и приятно там.

Виж още: 7 филма, които очакваме да видим във финалната „Оскар“ селекция

Централен пазар

Със сигурност нямам предвид шарено оживено тържище, където земеделски производители крещят „Който разбира – тук се спира!“. Терминът „рынок“ – пазар, се завърта по много съвременен начин около съвсем различна ос. Големи постройки с красиви фасади, сравними например с малки халета по размер (понякога стари московски сгради, друг път – съвременни, може би дори специално построени за целта), които в центъра си имат разположени плод-зеленчук щандове, както и  по-специализирани (за риба, месо, млечни продукти), а по периферията – ресторанти.

По този начин се запазва идеята на пазара – да отиде да се купи нещо конкретно, и то от нишов производител, а цялата сладка суматоха е по две заради посетителите в ресторантите или по-скоро лавки.

Около всичките тези обекти има разположени маси, тоест ако част от компанията са вегетарианци, другата част искат суши, а трета – пелмени, те съвсем спокойно могат да се нахранят заедно, без да има човек, на когото не е угодено, и то след като са си купили банани и кефир директно от производителя. Освен централния има подобен тип концептуални пазари и в различни квартали, като през уикендите вечер се канят и диджеи или изпълнители и си става чисто парти. Ефект, който може би новопоявилият се „Квартал“ в София се опитва да постигне.

Кусково

Кусково представлява така наречената „усадьба“ – имение. Има още няколко подобни в града, които по своята същност са огромни паркови площи с внушителни сгради от типа замъци, в които в миналото са живели представители на знаменити руски родове. Това, което прави тези места страхотни за отдих, са многото възможности, които дават

– от най-обикновена разходка в парковите зони през чисто музейно изживяване за ценителите на изкуството, до пътешествие обратно в историята на бившите обитатели на тези имения.

Кусково е мой фаворит може би защото е розов, не знам, има си задължителния елемент за усадбите – воден басейн (езеро) и типичните много добре поддържани паркови алеи. В самата сграда има временни и постоянни изложби, организират се и музикални събития, всичко в духа на графската фамилия Шереметиеви, които са обитавали това място в миналото.

Измайловски Кремъл

Всъщност „кремль“ означава крепост и такива крепости се срещат в доста руски градове, като в исторически план са си били напълно функционални. В Москва обаче си струва да се види и Кремъл в квартал Измайлово, който е не по-малко симпатичен от по-големия си червеноплощадски брат.

Стилът му е различен – по-шарен е, а вътрешността му изобилства от сергийки, местенца за греяно вино и нещо за боцване, занаятчийници.

Буквално до него е и Измайловският пазар, но той си е чист пазар, няма нищо общо с концепцията на гореспоменатия Централен пазар. Това е мястото, където  туристите могат да си купят матрьошки и ушанки на максимално достъпни цени, рай за магнити, ключодържатели и минисамовари. В непосредствена близост е Усадьба Измайлово, концепцията е същата като при гореописаната Усадьба Кусково, с тази разлика, че в миналото тук се подвизавали благородниците Романови.

Наблюдателна площадка на Руската академия на науките

Има няколко такива места в Москва, така наречените „смотревые площадки“, но тази ме посрещна последно, докато гонех един залез. Най-якото е, че мегаполисът е толкова необятен, че от различите площадки се виждат повече или по-малко различни неща, зависи в коя част на града си.

Не мога да си избера любима – дъхът ми е спирал от Останкинската телевизионна кула до Централния детски магазин.

Почти отвсякъде могат да се видят Седемте сестри на Сталин (проверете я в Гугъл тая грандоманска история) и Москва сити, която аз лично като любител на лъскави бетонови джунгли много си харесвам. Намирам контраста между ситито и традиционната руска архитектура за по-скоро очарователен.

Опитах се да събера по-различни и разнообразни места за всеки вкус – за разходки, за хапване, за култура, за „уау“, което си беше трудно, защото ей сега втората А4 страница ми свършва, а аз мога да се класирам поне с 15 топ места, защото Москва генерално е „уау“ (руснаците казват „вау“).

Забравете за комунизма, тук е супер готино (има много водка) и -20 градуса буквално не се усещат – поехали! Ваша Маша (без Мечока).

Виртуална разходка из галериите на Виена те очаква в OnlyFans

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *