10 от най-любопитните музеи по света

Има музеи за почти всичко, за което можеш да се сетиш

0 коментара Сподели:

Музеите са онова страхотно място, на което отиваш, за да се пренесеш в друга реалност, но същевременно да научиш нещо.

Те подхранват любопитството ни към света и чудесата, разпилени по него. Независимо дали си на 5 или на 95, музеят е място, от което винаги ще можеш да извлечеш полза и вдъхновение. Ако си мислиш, че музеите са скучни или прекалено еднообразни, значи нямаш представа какви откачени музеи всъщност се крият нейде по света. Няма нужда да ти напомняме за всеизвестните от ранга на Met и MoMA в Ню Йорк, или Лувъра в Париж. Където и да отидеш по света, ти гарантираме, че има все някакъв музей, който да те грабне и да си струва посещението. Затова ти представяме 10 от най-шантавите музеи, които завладяха умовете ни:

Международен музей на криптозоологията,

Портланд, Мейн, САЩ

Никой не е изненадан, че нещо подобно се намира в Щатите. Има безброй странни музеи, в които човек да се потопи. Точно този музей е посветен на паранормални или необясними създания, които хората в някакъв момент са твърдели, че са видели. Ако обичаш загадки, конспирации и необичайни твари, тук имаш възможност да се запознаеш с изчерпателна информация относно Голямата стъпка, чудовището от Лох Нес и други подобни митични създания.

Музей на полуготовите спагети

Икеда, Япония

Къде щяхме да бъдем без спагетите, които след 3 минути в гореща вода вече са сготвени? Приветстваме те в музея, който празнува верния спътник на всеки беден студент. През 1958 година японец на име Момофуко Андо създава първите полуготови рамен спагети, след което се заема с популяризирането им по света. До края на живота си развива гениалното изобретение, като през 2005 дори създава рамен, предназначен за консумация в Космоса. Проследи целия процес на подготовка на спагетите и опитай уникален рамен, който може да създадеш по свой вкус!

Музей на златото

Богота, Колумбия

Абстрахирай се от предразсъдъците за бедността в Южна Америка. Все пак златото има сакрално значение за народите по земите ѝ.

Този музей съдържа над 34 хиляди златни артикула, всеки със своето историческо значение и естетически качества.

Това е най-мащабната колекция предколумбово (т.е. преди пристигането на Христофор Колумб) злато в света, а през 2018 музеят е обявен за един от най-добрите, съществували някога. Гледайки го, ще разбереш как се е зародила легендата за Ел Дорадо!

Музей на красотата

Малака, Малайзия

Както гласи онази английска поговорка – beauty is in the eye of the beholder. Ако имаш нужда да се убедиш в това, то музеят в Малака ще ти докаже, че красотата е нещо крайно субективно. Колекцията включва информация за всевъзможни болезнени ритуали за разкрасяване – като китайското увиване на крака и нужните стъпки, които жените от мианмарската етническа група Падонг предприемат, за да удължат шията си.

Музей на разбитите връзки

Загреб, Хърватска

Балканският полуостров въобще не изостава откъм музейни експозиции, с които да плени туристите си. Ако си в уязвимо състояние след раздяла, може да намериш утеха в Загреб.

Музеят на разбитите връзки представлява международен проект с локации в Загреб и Лос Анджелис, където хората от цял свят могат да допринесат.

Ако онзи парфюм, подарък от бившата ти, или писмото от бившия ти носят само горчиви спомени – изпрати го заедно с историята си към музея и усети как тежестта пада от плещите ти. Този музей е място за колективната ни емоционална памет и може да се припознаеш в много от експонатите.

Международен музей на тоалетните

Ню Делхи, Индия

Мислил ли си някога за историята на тоалетните навици и хигиената? Тук ще научиш отговорите на въпроси, които не си знаел, че си задаваш. Музеят предлага хронологична история на тоалетната от 2500 години преди новата ера до ден днешен. Има пълноценна колекция на тоалетни от различни държави. Да перифразираме това, което някога е казал френският философ Мишел дьо Монтен – голямата нужда обединява всички, независимо от статус, произход или пол.

Музей на секса

Амстердам, Нидерландия

„Храмът на Венера“, както е наречен един от първите открити музеи на секса в света, ще направи посещението ти в Амстердам още по-запомнящо се. Градът е известен с кофишопове, улицата на червените фенери и безброй художествени галерии, но далеч не се изчерпва само с това. Музеят на секса ще ти предложи исторически поглед върху еротичното минало с фотографии, записи, изкуство и още много артефакти от света на страстта. Дестинацията безспорно е любопитна!

Подводен музей на изкуството

Канкун, Мексико

Едно от най-популярните занимания в Канкун е подводното гмуркане. Красотата на океана е необхватна, а този иновативен музей на изкуството допринася по невероятен начин. Пълен със скулптури и постройки, които поощряват растежа на корали, този открит подводен музей е нещо като градина и галерия в едно. Ако имаш път към Мексико – не го пропускай!

Ако пък не, може би е време да се замислиш за екскурзия в тази посока.

Музей на фалосологията

Рейкявик, Исландия

Сред най-известните и най-откачените музеи на планетата е исландският фалологически музей… AKA музеят на пениса. Това е единствената институция в сферата на фалосологията, която притежава по един пенис от всеки вид, който се среща на територията на Исландия – има над 215 запазени екземпляра.

Музей на катафалката

Барселона, Испания

Тази необичайна колекция е единствената в Европа и носи невероятна културна стойност, която показва как практиките при изпращането на нашите любими хора от този свят са се променили през XIX и XX век. Малко мрачна тематика, но пък може да те накара да оцениш живота по нов начин. Трудът на гробарите също не е за пренебрегване, така че ако тази тематика има някаква притегателна сила към теб, не пропускай тази испанска дестинация.

Ако не можеш да стигнеш до Виена, но изкуството в музеите ѝ те влече, провери в OnlyFans

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *