„Мяра за мяра“ от Уилям Шекспир гостува на театър Азарян

„Мяра за мяра“ е интригуваща история за перформативността на властта, за наблюдението и за емоционалната манипулация.

0 коментара Сподели:

С пиесата „Мяра за мяра” Шекспир се завръща в репертоара на Драматичен театър Ловеч след 30-годишно отсъствие.

Режисурата на Крис Шарков предлага съвременна интерпретация на английския драматург, придържайки се към класическата Шекспирова история. „Мяра за мяра“ е определяна и като трагикомедия и като част от така наречените „проблемни“ негови пиеси, които разискват заплетени казуси и са близки до съвременни жанрове като съдебния трилър.

Спектакълът обръща погледа към вечните дилеми между лицемерието и справедливостта, престъплението и възмездието и насочва вниманието на зрителите към съществуващите морални ценности.

Винченцо е княз на Виена. Един ден той заявява, че трябва да напусне спешно страната и предава властта на граф Анджело. Но вместо да го направи, той се преоблича като монах с цел да следи управлението на народа. Анджело никак не се бави с дадените му правомощия и осъжда на смърт Клавдио, защото в корема на бъдещата му съпруга Жулиета расте незаконното им дете. Всичко е в ръцете на Изабела – неговата сестра, на която ѝ предстои да стане монахиня. Чрез пратеник тя е помолена да отиде лично при Анджело и да измоли животът на брат ѝ да бъде помилван. Но Анджело е запленен от красотата и непорочността на Изабела и заявява, че ще се смили над Клавдио, ако тя се съгласи да му даде девствеността си.

Как завършва тази драматична история и дали накрая възтържествува правдата, засега остава загадка. Ако искаш да разбереш, оставяме линк към събитието.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *