5 места, на които да заведеш чужденец в София, ако искаш да намрази/заобича града

Задължителните изживявания, когато разхождаме гост в столицата

0 коментара Сподели:

снимки: Етюд-и-те на София/ Иван Шишиев

Най-добрите преживявания в нов град са винаги благодарение на някой местен, който е по-наясно с обстановката.

Да имаш познат на непознато място е облекчение, но също така той може и да ти покаже потайностите на града. Ако в бъдеще някой твой приятел от чужбина планува да дойде на гости в София, ние ти даваме точните предложения какво да правите, така че преживяването му да е неповторимо:

чужденец в София

Кръчма

Французите може и да са измислили кабарето, други държави също имат заведения с жива музика, но балканската банкетна култура заслужава да бъде в списъка на ЮНЕСКО. Започвайки от храната, която превръща всяка част от прасето в карнавал за небцето, интериора смесващ селски бит, европейска модерност и елементи от двореца Версай, до музикалната програма, състояща се от симбиоза между публиката и изпълнителите.

Шоуто може да включва тъпанджия, чието потно чело като магнит е приковало смачкани петолевки;

певица, чийто репертоар се простира от Бони до Бон Джоуви; тиймбилдинг от пияни лелички на съседната маса, които денем пращат клетниците на „другото гише“, а нощем мятат кючеци, на които и американските туъркаджийки биха завидели.

Пейка парти

В голяма част от цивилизованите държави (да не кажем всички), е забранено да се консумира алкохол на обществени места. Тук, от друга страна, това е абсолютна норма, родила така нареченото пейка парти. На такъв вид събиранка винаги има място за още приятели, всеки може да си вземе каквото си иска за пиене от близкия табак и е чудесно място за социални контакти. Чужденците винаги пристъпват с ентусиазъм към идеята за това да пият навън колкото си искат, докато не осъзнаят, че техният черен дроб не работи с местните обороти.

Битака

Въпреки че flea market-ите в чужбина са много яки, софийската версия има своя неподправен чар, който нищо не може го бие. Разположен между гробищата и циганската махала в Орландовци това неподвластно на държавни и физически закони място създава един местен бермудски триъгълник, към който не оставаш безразличен. Това е единственото място, където можеш да си купиш икона и дилдо от една и съща сергия, циганин да ти каже, че си „страшен мангал“, задето се пазариш, и да се чувстваш като човек с пачка, дори ако си с 10 лв. в джоба.

Фестивал

За нестандартно приключение препоръчваме да посетите някой фестивал. Но не музикален, а някой уникален, на който само тук можеш да идеш. Може и извън София. Например на еленския бут или на смилянския боб. Преживяването включва разходка до малко, китно селце, където можете да се насладите на природата, активности, които са далеч от комфортната ви зона и приветливи бабички, които с голям ентусиазъм ще искат да си говорят с твоя приятел и даже някак си ще се разберат, въпреки че нямат общ език.

Краен квартал

Лесно е да заобичаш София, ако единствените места, които посещаваш, са готини, модни заведения, магазини и централни улици. Истинското предизвикателство е, когато се изправиш срещу жестоката действителност, започваща някъде от Зона Б5 натам.

Архитектурната главоблъсканица, изградена от хиляди хрумвания за красота, може гордо да бъде вписана в речника срещу думата „еклектика“.

Соц блоковете, съчетаващи поне 16 вида външни инсталации, дограми, ковано желязо, остъклявани тераси и прочие, изглеждат като дело на човек, предобрил с ДМТ. Ако и след това му харесва София, има шанс и да остане да живее тук.

Прочети и за Кападокия между изгреви, залези и пясъчни ветрове

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *