Есенна муза: Фани и кънките

See how it's done

0 коментара Сподели:

снимки: Стиляна Иванова, Night Shift Studio

Не знаем дали знаеш какво е roller skating, но ще ти го разкажем така – ако си гледал точно ей този клип на Chet Faker, си виждал едни супер красиви момичета, които се пързалят на фона на невероятни локации и гледката е наистина впечатляваща. Е, точно това прави Фани Ванкова – мечтател и истински добра кънкьорка, която е сред дамите, броящи се на пръстите на едната ни ръка, занимаващи се с този спорт в България. Освен всичко друго Фани има собствен бранд, а ако я видиш да се пързаля, ще разбереш защо я обявихме категорично за нашата октомврийска муза.

Тя съвсем в пълната си прелест между няколко пързаляния ни разказа повече, а ти чети смело!

Как ще се представиш с три думи на някой напълно непознат?

Млада и (не)зависима на кънки.

С какво се занимава Фани извън пързалянето?

Когато не карам кънки (куадове), спортувам нещо друго или работя. Занимавам се с дигитален маркетинг, най-вече с платформата Etsy. Продавам ръчно изработени от майка ми продукти и имаме свой онлайн бизнес. Също така работя на свободна практика с творци, автори и дизайнери и им помагам в онлайн присъствието им.

кънки

Практикуваш roller skating, което е супер популярно в цял свят, но в България сякаш не толкова. Ти как се запали по кънките и какви бяха първите ти стъпки в този вселенски кеф на колела?

Запали ме моя приятелка, която вече караше куадове. Пробвах нейните кънки, изгледах доста клипове онлайн и не беше никак трудно да се вдъхновя и мотивирам. Независимо от стила на карачите (street, park, jam skate и т.н.) всеки на 8 колела ми изглеждаше щастлив, свободен в движенията си, силно отдаден и различен от всичко, което до този момент бях виждала.

Първите ми стъпки бяха борба за оцеляване.

Отне ми известно време да се науча да карам 5 минути, без да падна. Постепенно усетих прогрес, научих някой друг и трик и се забавлявах доста в процеса. За мое огромно щастие имах възможността да посетя roller skate фестивала Skate Love Barcelona две години поред – още в началото, докато бях доста начинаеща. Там се запознах и карах с хората, които ме вдъхновяват най-много, и събрах изключително ценни моменти. За съжаление в България подобна сцена е мираж, но кънките тук се завръщат лека-полека. Казвам „завръщат“, защото още през 80-те и 90-те е имало хора на куадове от София и Варна, които карали рампи и градски препятствия.

Разкажи ни повече за roller skating-а като спорт – има ли състезания в световен мащаб, най-добри на тази сцена, и ти лично кого следиш за вдъхновение?

Последното международно състезание специално за куадове, за което се сещам, беше във Франция преди около година. Ролковите кънки също се включват и в roller blade състезания, което се случва и тук, в България. За съжаление малкото състезания, които има, не са в голям мащаб, както например при скейтбординга (вече олимпийски спорт между другото). По-често се организират куад сесии и международни срещи, в които се включват хора от различни части на света. Тези, от които аз се вдъхновявам най-много, са Estrojen, Oumi Janta, Barbie Patin, Bomba Hache, Ragnaroll, Kate Skatess, Nick The Medic. Радвам се, че съм карала с всеки един от тях и съм се докоснала до магията толкова отблизо.

Хората в тези среди са изключително отзивчиви

и винаги помагат с насоки за нови трикове и изглаждане на стари движения. А за вдъхновение от България можете да последвате този акаунт.

Сега е моментът да споделиш с нас колко точно падания си имала и сблъсквала ли си се с доста сериозни наранявания или травми?

В началото се пада повече. Зависи и от стила, който си си избрал. Аз се запалих доста по карането на рампи, прескачането на стълби и изобщо по aggressive quad skating-а. Там се пада доста. Ако наблягате на танците и recreational карането, ще се удряте по-малко. За да избегна неприятни инциденти, карам с протектори, понякога и с каска. Също не се предизвиквам да пробвам трикове, за които не съм готова. Най-лошото, което ми се е случвало за 3,5 години, в които карам, е ожулване на кожата или синина, която се задържа по-дълго. В момента се възстановявам и от първото ми изкълчване на глезена. Това ме изкара извън играта за 10-ина дни, но все пак това не е сериозна травма. Ако карате достатъчно дълго, ще се научите да падате така, че да не се нараните. Дотогава ползвайте протектори.

Как създаде своя бранд, какво можем да намерим там и каква беше основната ти концепция?

Когато се запалих по кънките, вече бях започнала да развивам два свои онлайн магазина в Etsy и реших да опитам с бранд за аксесоари и облекло, специално насочени към roller skate аудитории. Магазинът бързо потръгна, което ме мотивира да си направя и собствен сайт. В него можете да намерите roller skate чорапи, ръчно изработени цветни аксесоари за кънки, облекла и чанти с принтове в колаборация с български творци. Когато стартирах с RadGal, исках да бъда по-близо до community-то и да създам продукт, който аз самата ще ползвам, докато карам. Най-ценното от работата ми по този проект е, че общувам и колаборирам със същите тези хора, от които се вдъхновявам онлайн, както и със свои приятели тук, в България, с които караме кънки. Наскоро си създадохме pro модел чорапи с един от тях, а чорапите и дрехите на RadGal се продават във физически skate магазини в Канада, Обединеното кралство, Швейцария, Белгия и Франция. Онлайн магазините ми пък продават из целия свят.

Какво мечтаеш да се случи в България за roller skating сцената?

Мечтая да се изградят толкова скейтпаркове, колкото футболни стадиони и игрища има.

Мечтая си някой ден да си направим международен фестивал на кънки. Вярвам, че лека-полека ще стигнем поне до фестивала. По-реалистична мечта ми е все повече хора да идват на уроците, които давам през лятото в Царево. Този сезон имаше повече интерес, отколкото очаквах, така че се надявам следващия да срещна още повече ентусиасти. Между другото школите по roller blading в Пловдив и Варна приемат деца и възрастни на ролкови кънки и вече имат по няколко малки надежди на куадове, които напредват бързо.

Защо да опитаме този спорт, ако още не сме?

Освен очевидните причини като: забавно е, правите beach body и подобрявате здравето си, чувствате се свободни и млади, има още няколко неща, които си струва да се отбележат. Карайки кънки, подобрявате фокуса и търпението си, преодолявате страхове и изненадвате себе си. Имате свобода да изберете между много различни стилове: можете да тренирате със собствено темпо, сами или с хора, навън и на закрито.

Карането на кънки подобрява психичното здраве

и общото благосъстояние и ви среща с много интересни хора. Опитайте!

И за финал – обявихме те като есенната ни муза, така че кажи ни твоите трикове и тайни за студения сезон. Как да си го направим приятен и какво да кажем на всички хора, които ни четат в момента.

Моите трикове и тайни за по-приятен студен сезон са: oсиновете си котка, може и куче, всеки ден правете това, което обичате, използвайте допълнителното време вкъщи за продуктивни дейности, които отлагате от месеци/години, останете сами със себе си за момент и прекарвайте quality time, happy together с любимите хора.

Какво ти предстои?

Предстои ми курс на тема Etsy Marketing, който ще водя за Soft Uni Digital през зимните месеци. Надявам се, че ми предстои да науча нови трикове на кънки, да покарам сноуборд и да пътувам из високите ни сини планини.

Погледи и от светлата страна на нещата с Лора Славова

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *