Павел Енчев, посланик на TatraTea и добрия начин на живот

В следващите редове ти показваме още един любим градски герой...

0 коментара Сподели:

личен архив

Павката или Пако, както си го знаем, е познайник в средите отдавна. Занимавал се е с популяризацията на редица брандове, но напоследък все по-често го виждаме като посланик на един истински революционен алкохолен продукт TatraTea. От събитие на събитие, от чашка на чашка, сме си казали в последната година толкова много неща с него за това чаено явление, че реших да обобщя разговорите ни, ама на трезво, в един много небрежен разговор малко по-надолу.

Една TatraTea история, която да прочетеш на екс.

Цяло лято те дебнем из готините барчета да ни забъркаш нещо, после дойде есента и зимата и се оказа, че съдбата пак ни срещна, кой си ти всъщност?

И аз ви забелязах, докато посръбвахте коктейли, на бара. Съдбата си знае работата. 

Казвам се Павел (Пако) и съм като вас.

Човек, който обича живота в чистата му форма и натурален привкус и се опитва да се наслади на всеки малък откраднат от ежедневието миг.

Не обичам да се кича с титли и длъжности, но най-общо бих се определил като посланик на TatraTea културата в БГ.

От колкого години бродиш активно из градския живот?

Откакто се помня. Аз съм чадо на урбанизацията в най-чистия и софийски вид. Светлините на нощна София винаги са ме привличали. Разбира се през годините начинът, по който възприемам градския живот, се промени. Но това му е хубавото на този живот, винаги има с какво да те изненада приятно.

Кога те срещна живота с TatraTea?

Съвсем случайно. Моят приятел Никола (познат сред приятелите, като Никола OCB), ми се обади един ден и ми каза, че иска да ми покаже нещо уникално. Пихме по един Чай и… сърцето ми подсказа, че това наистина е нещо различно и вдъхновяващо. Това беше преди 10 месеца, оттогава заедно с целия ни екип си отглеждаме тази напитка като свое собствено дете. За първи път съм част от нещо, което само по себе си носи толкова положителна енергия и емоция, че няма как да не го обикнеш.

Какво разбра първо за тайните на тази напитка?

Че е алкохолен чай. Първия ми импулс беше: Как така?… Чаят не ферментира?! След това разбрах, че е продукт на дългогодишен труд и разработки и води началото си от лековита планинска напитка от високите Татри. Това, което ме спечели е, че се приготвя по трудоемка технология, за да се постигне максимално близък до природата продукт. Екстрактът от чай, който е основата на TatraTea, се извлича на принципа на мацерацията или това е тинктура, която концентрира цялата сила, енергия и вкус на натуралния чай. Билките също се мацерират и са неразделна част от целият микс. Процесът на мацерация е дълъг. Билките и чаят киснат осем седмици в чист алкохол, при втория етап, когато се комбинират всички съставки, напитката зрее още 60 дни. Това го прави и толкова различен и уникален, тъй като

всички аромати и вкусове са натурални, а не химически парфюми. Това е една тотално ралична алкохолна напитка, която дава тонус и същевременно е много вкусна и френдли.

Ако трябва да опишеш вкуса й, какви определения би използвал?

Вкусът е трудно да се опише, той трябва да се почувства. Той варира толкова фино и същевременно завладяващо в зависимост от това кое време на годината е. Комбинацията от букет чайове от областта Асам (Индия), планински билки и дестилати от пресни плодове всеки път имат различен привкус. Когато се пие като студена напитка (коктейли, лонг дринк) първо се усеща плодовата експлозия и след това остава чудесният послевкус на чая и билките. Топлите напитки освобождават първо чаено-билковия аромат и когато се отпие идва усещането за плодови бонбони. Допи ли ви се, хе-хе-хе!

Разкажи ми за магичната вода от Татрите, с която е закърмена?

Еха, какви силни думи…ще черпя по чай. Магията се крие в това, че водата с която се дестилира алкохолът, е изворна и се стича директно от планинaта в дестилерията, в чието подножие е и тя.

Какво се добавя още в нея?

Носителят на алкохола е много чист и фино дестилиран алкохол от ромов тип. Важно е да се знае, че сладостта е изцяло базирана на монозахариди и глюкоза, с цел лесното усвояване от организма и същевременно приятната сладост на напитката. И разбира се най-важното – много Любов и внимание.

Визуалното съвършенство също допълва напитката, разкажи ми за бутилката?

Радвам се, че ви е направило впечатление. В интерес на истината бутилката печели две поредни години награда за най-добър алкохолен пакеджинг. Инспирирана е от формата на термос, а капачката е с леко закачлива отправка към бутона, с който си сверявате часовника (малко храна за мозъка). Самото лого представлява кръговратът на живота. Ако се загледате, ще видите, че съчетава в центъра си сърце и слънце, две от най-креативните сили във вселената. Ще забележите най-вероятно петела, който пази от зли сили, символите на

земята, въздуха, флората и фауната. В комбинацията от всички тези символи се таи и част от нашата магия.

Как да пием TatraTea? Дай ни малко съвети как да постигнем перфектен баланс?

Веднага ви казвам… както поискате. TatraTea може да се консумира по толкова различни начини, че ще трябва да ми отделите поне две страници. Но в общи линии може да се консумира като шот от по-младата и енергична публика, като коктейл (вече 10 месеца заедно с нашия миксолог Драго изготвяме различни рецепти и още не сме успели да стигнем и 60% от потенциала на напитката), бърз микс (лед на кубчета + безалкохолно от близкия супермаркет), през студените дни е база за грогове, които се приготвят много лесно и имат неповторим вкус, поради качествата си е и чудесен диджестив в комбинация с храна. Не бива да се подценява и в чист вид в уиски чаша само с лед. Имаме приятели, които готвят с нея… може да се каже, че е като SUV – толкова многофункционална.

Къде можем да те срещнем тези дни? А чая?

Само кажете името ми три пъти в огледалото и ще дойда… Хе-хе-хе, шегувам се. Постоянно ни канят с нашия бар по приятни мероприятия, свързани с култура и лайфстайл, по големите фестивали (ако видите черно бялото знаме със сърцето определено ще съм някъде зад бара), изложения и базари. А самият чай вече можете да опитате във всичките му разновидности в по-добрите барове в София, Пловдив, Варна, Бургас. Нашият миксолог Драго винаги ще ви посрещне с ароматен коктейл и усмивка в Public Bar. Скоро ще представим през нашите социални канали барманите от различните барове, които ще представят своите коктейлни импровизации. Вече можете да ни намерите в магазинната мрежа, както и през онлайн платформите за поръчване на алкохол.

Наздраве!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *