10 неща, които може би не знаеш за Чарли Уотс

Напусна ни една истинска рок легенда – барабанистът на The Rolling Stones

0 коментара Сподели:
Чарли Уотс

Да си рок звезда от класата на Чарли Уотс и да се опазиш от прекалено внимание изисква усилие, системна работа и воля от стомана. Една от най-големите легенди в музиката на всички времена, всъщност е сред по-рядко споменаваните имена, даже когато се изреждат членовете на собствената му банда. И въпреки това, Мик Джагър не веднъж е признавал – „Без Чарли няма Стоунс!“. При изпълненията на живо барабанистът дърпа цялото лайв шоу, той е двигателят на бандата и феновете усещат това на подсъзнателно, молекулярно ниво. А когато става дума за група от класата на The Rolling Stones, понякога въпросното „лайвче“ се случва пред 1 500 000, както онзи епичен концерт в Копакабана, Рио де Жанейро, през 2006. За щастие имаме този и още много записи, така че Чарли Уотс завинаги ще живее в сърцата ни. Но все пак, нека почетем паметта му с този скромен трибют.

Ето няколко по-малко известни факти за Чарли Уотс от The Rolling Stones:

Преди да стане професионален музикант, Чарли Уотс бил… дизайнер

Той започва работа като графичен дизайнер първо в Дания, после във водеща британска рекламна агенция. Талантът и уменията му в тази сфера влизат в употреба за тур плакатите на Rolling Stones и първите им обложки. Като страничен ефект, през годините той става печално известен с навика си да драска рамките на леглата в хотелите по време на турне. Ако въпросните хотели бяха снимали или запазили скиците, сега можехме да имаме една страхотна изложба. Жалко.

Имиджът му винаги е изпипан до последния детайл

Става ли дума за излъчване, Кийт Ричърдс винаги е приеман за най-куул пичът в бандата. Но ако трябва безпристрастно да се даде оценка на чистия стайлинг – Чарли Уотс е човекът. Вдъхновение за стила му са великите джазмени, а от най-ранна детска възраст той свикнал да има собствен шивач. На въпроса какво има в гардероба си, Чарли Уотс отговаря с усмивка: „Притежавам около 200 костюма в Лондон и няколко в Девън“.

Чарли Уотс

Макар да е рок звезда, голямата му любов е джаз музиката

Чарли Уотс приема себе си за рокаджия по стечение на обстоятелствата – истинската му, вечна любов са джаз, буги-вуги и биг бенд бандите. Преди да се присъедини към Stones, Чарли Уотс свири в легендарната блус формация на Алексис Корнър Blues Incorporated, заедно с бъдещи членове на Cream.

После Мик Джагър и компания решават, че имат нужда от „a fucking great drummer“ и го примамват в Stones.

Най-голямото притеснение на Чарли Уотс, преди да стане рок звезда, било какво ще каже майка му. Също така не вярвал тази банда да прокопса особено.

Чарли Уотс успява да извади целия този звук от малък комплект барабани

Към края на 60-те даже и Ринго Стар се е разпрострелил нашироко, а към 80-те вече няма банда без безброй том-томи, двойни каси и дръм машини. От първото до последното турне на Rolling Stones обаче, Чарли Уотс използва един и същи сетъп с всичко на всичко четири броя барабани. Неговият комплект си остава един от най-минималистичните в рокендрол историята – 7 елемента, при типично 50-60 неща, подредени на сцената пред всеки друг барабанист. Понякога обаче по-малко всъщност е много повече.

Мнението на Чарли Уотс в бандата тежи

Когато Бил Уаймън напуска Rolling Stones, Джагър и Ричардс оставят решението кой да го замести на Чарли Уотс. Такова е нивото на доверие в граничещия с мания перфекционизъм на барабаниста. Чарли Уотс избира Дарил Джоунс заради предисторията му с турнетата на Miles Davis и Sting, което се оказва гениален ход.

Чарли Уотс е първият, който се жени и има деца

Винаги една идея по-зрял от останалите момчета в Rolling Stones, Чарли Уотс се жени за съпругата си Шърли Ан Шепърд през 1964, докато бандата са яхнали вълната на британската световна рок инвазия. Четири години по-късно, докато колегите му в бандата са заети с арести, партита и лични драми, Чарли Уотс става баща. Остава заедно със съпругата си 57 години. Тайната на успешния брак? Никакви изневери. Когато след края на едно световно турне членовете на бандата си смятат бройките, се оказва, че басистът Бил има над 200, Мик и Кийт по 70-80 всеки, а Чарли Уотс е отбелязал нула секс настрана. Често фенките се обиждали от този негов избор –

да си верен на жена си в рок средите не е най-типичното нещо на света.

Страничният му бизнес е да развъжда коне

Съпругата на Чарли Уотс, Шърли, е скулптор, но големият семеен бизнес на двамата е оглеждането на арабски жребци, в собствена ферма, разпростряла се на 600 акра в английското графство Девън. Явно и това му се е отдавало, защото техните породисти коне са високо оценени сред ценители, фенове и прочие разбирачи в тази област по целия свят. Сред другите представители на животинската част на семейството са доста на брой пенсионирани състезателни хрътки, които двойката непрекъснато осиновява.

Като цяло Чарли Уотс е доста кораво копеле

Човекът е победил рак на гърлото, също зависимост от алкохола и наркотиците. Най-важното обаче: оцелял е толкова много години в най-опасната рок банда в историята. „Всяко турне обявявам, че се пенсионирам и все така не мога да се откажа от бандата!“, признава си Чарли Уотс, който до последно остава в групата, напук на лекарските предписания. Това е истинският рокендрол.

The Rolling Stones

Чарли Уотс е известен със страхотното си чувство за хумор

Когато през 1967 критиците не са се изказали благосклонно за албумът Their Satanic Majesties Request, но пък похвалили барабаните на Чарли Уотс, той написал писмо до един вестник, което гласяло:

„Благодаря за добрите думи. Останалите обещават следващия път да се постараят повече.“

По думите на очевидци по турнетата, двамата с Кийт Ричардс са били комедийният отбор на бандата като понякога шегите се пренасяли и извън бекстейджа – като например безумната обложка на Get Yer Ya Ya’s Out!, на която Чарли Уотс подскача весело с магаре за компания.

Чарли Уотс не се притеснявал да удари никого, даже Мик Джагър

Според легендата, неуморния в глупостите си Мик Джагър успял да мине границата дори на спокоен човек като Чарли Уотс. Веднъж по време на турне той звъннал да го събуди в хотелската му стая и наговорил куп тъпотии, включително да му обясни, че му е подчинен, защото е барабанистът му. Чарли Уотс се облякъл старателно, с костюм и вратовръзка, после почукал на вратата на Мик Джагър и след като обявил „Не аз съм ти барабанист – ти си ми певец!“ го нокаутирал с един удар в лицето. Излишно е да споменаваме, че повече подобни лиготии от страна на Мик Джагър нямало.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *