10 неща, които може би не знаеш за Ивет Горанова

Най-повтаряното име напоследък е това на нашата олимпийска шампионка по карате

0 коментара Сподели:

БОК, Костадин Андонов, StartPhoto

С българските мацки шега не бива. Особено с каратистката Ивет Горанова. Това научиха по трудния начин всички на Олимпийските игри в Токио, най-вече украинката Анжелика Терлюга, която нашето момиче победи с убедителното 5:1. Освен че донесе златен медал на България (първи за държавата ни от Летните олимпийски игри в Пекин 2008), Ивет Горанова даде на всички нас една яка доза girl power надъхване. Всички можем да сме шампиони, всяка от нас в нейната собствена дисциплина! Ивет Горанова стана суперзвезда буквално за един ден, но достигането до този ден е отнело известно количество години.

Ето какво може би не знаете за нашата любима шампионка:

Това не е първият ѝ медал – има над 200

За 10-годишната си кариера в бойните изкуства Ивет Горанова е натрупала над 200 спортни отличия. Освен олимпийския медал в дисциплината кумите при жените в категория до 55 килограма дотук тя е извоювала златни медали на Европейските игри в Минск през 2019 и на олимпийската квалификация през 2021, а също и два бронзови медала на Европейското първенство през 2018. Доста впечатляващо, а е само на 21!

Преди каратето се е занимавала с… народни танци

Ивет Горанова започва да тренира карате през 2009 година заедно със сестра си, като моментално се оказва, че това е спортът, за който е създадена. Преди това е играела народни танци и твърди, че открива общи черти между българското хоро и японското карате. В каратето движението с краката трябва да е бързо и динамично, така че според Ивет на татамито буквално танцуваш.

Смята, че жените са по-силният пол

Макар бойните изкуства да са територия, традиционно асоциирана с мъжете,

според Ивет Горанова жените са по-силни в тези спортове, като доказателство са повечето спечелени медали.

Ивет си обяснява този феномен с наблюдението, че жените сме по-силни духом и имаме по-голям хъс за победа.

Никога не се бие извън залата 

Ивет Горанова си признава, че в училище си е падала леко биткаджийка, но откакто вече се занимава професионално с карате, мирно решава всяка конфликтна ситуация и до юмруци и маваши гери извън състезанията не се е стигало. То и на кого ли ще му стиска да ѝ се отваря.

Обича да ходи по дискотеки

Като всяко момиче на тази възраст в тази държава Ивет Горанова има ясно изразени интереси и начини за прекарване на свободното време. През последните месеци обаче фокусът ѝ бил единствено върху олимпиадата, така че клубовете и компаниите останали на заден план. 

На практика няма личен живот

На една шампионка се налага непрекъснато да спазва режим и да тренира безброй часове на ден. За щастие на Ивет Горанова семейството я подкрепя във всички нейни решения. Но просто времето ѝ не стига, за да има друг живот освен професионалния. „Целта оправдава страданието!“, твърди коравата мацка и добавя: „Каратето учи на дисциплина, на упоритост, на постоянство. Постоянството е важно във всяко начинание, без него няма как да успееш“.

Като порасне иска да стане… полицай

Ивет Горанова планира още 10 състезателни години, като след тях още не е решила дали ще остане в спорта като треньорка. Като друга евентуална посока за своето професионално развитие тя вижда Академията на МВР, където да стане полицай.

Със сигурност всява респект – да му мислят бандитите!

Макар да е родена в Плевен, тя е от Долна Митрополия

Ивет Горанова е родена на 6 март 2000 в Плевен, там е учила и тренирала. Тя обаче е от град Долна Митрополия, разположен в близост и с население от малко над 3000 души. Кметът на Долна Митрополия Поля Цоновска обяви, че има планове Ивет да стане почетен гражданин. А един ден – кой знае, може да издигнат даже и неин паметник.

Ивет отишла в Токио с увереност за медал

При Ивет Горанова скромността не е черта на характера – тя осъзнава колко е трудна надпреварата, но въпреки това във всичките си интервюта преди решаващата битка демонстрира една ярка увереност в успеха. Въпреки това нито за секунда не подценява конкуренцията и заявява, че всичките ѝ победи са трудно спечелени. Не знам, отстрани изглеждаше сякаш с лекота я наби онази украинка.

Един от големите ѝ фенове е Слави Трифонов

Шоуменът политик побърза да честити победата на Ивет Горанова с възторжен пост в социалните мрежи: „Винаги съм знаел, че плевенчанки са голяма работа. Титлата не е само за нея, тя е за всички българи!“. Всички се гордеем с Ивет Горанова, дано не спира да мачка и мачовете ѝ да събират пред екрана цялата ни нация, която точно в момента толкова много се нуждае от герои и положителен пример. You go, girl!

Тук ти споделяме за някои от ползите на природата

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *