Мария Стоянова: Момичето, което мечтае високо

Мария Стоянова и нещата, които ѝ носят виталност

0 коментара Сподели:

снимки: Стан Петрунов

Мария Стоянова е нашето юнско вдъхновение, което никара да вярваме, че мечтите, амбицията и упоритата работа се възнаграждават добре. Тя е успешен маркетинг и сейлс мениджър на иновативния моден бранд Aakasha, чийто символ е петият природен елемент – етера, наричан още Акаша. Виталност, минимализъм и усещане да си различен е основно тяхно кредо, а какво вдъхновява Мария и ѝ носи виталността, нужна за да е успешен и мечтаещ високо човек– четем нататък!

Мария, ти си нашето вдъхновение този месец, но преди да ни разкажеш повече– как би се описала с три думи на напълно непознат?

Щура, винаги усмихната и емоционална личност съм аз, според това, което чувам най-често за себе си.

Не обичам да се самоопределям, въпреки че се познавам добре. А това е по-важното.

Ти си маркетинг и сейлс мениджър на българския бранд Aakasha. Как стигна до тази позиция и какво представлява брандът?

Всичко се случи както си му е редът – с кандидатура и интервю. Аз изпитвам истински ужас от интервюта за работа, а тогава учудващо притеснението ми го нямаше. Чувствах се много естествено и по това разбрах, че Aakasha е моето място. Хората,които ме познават много добре, също ми го казваха. И така, след няколко разговора моето приключение в Aakasha започна.

Брандът съществува от 2012 г., но не е толкова разпространен на нашия пазар, колкото в останалите европейски страни, САЩ, Япония, Русия. Имаме почитатели от цял свят, сред които има и някои добре познати имена от модната сцена, киното и социалните мрежи. Вдъхновението на Aakasha е безгрижната лекота, свободата на духа и онова, което те прави уникален и различен от останалите. Тя е насочена към мъже и жени с минималистичен градски стил, но с лека нотка на ексцентричност и отличителна индивидуалност. Това са хора, които ценят уникалната дизайнерска мода и по-конкретно тази, която не всеки носи.

Мечта ли ти беше да се развиваш в точно тази сфера и кои стъпки те доведоха до тук? Какво си учила, с какво друго си се занимавала?

Като дете много обичах да рисувам модели на рокли и обувки, но въпреки това не развих таланта си. След гимназията записах нещо коренно различно – маркетинг. На шега си казвах, че маркетингът надали ще се превърне в моя професия, защото

исках да се занимавам с нещо типично момичешко – мода, козметика или нещо, свързано с женската красота като цяло.

Когато дойде време да запиша и магистратура, ми хрумна, че мога да дам втори шанс на рисуването, и кандидатствах по специалност „Бизнес в модата“. Приеха ме, но буквално при записването за семестъра се отказах. Оказа се, че лекциите се провеждат само през деня, а тогава работата ми не позволяваше да отсъствам. Много бързо трябваше да избера университет с учебна програма, подходяща за работещи, защото сроковете и местата свършваха. Единственият ми вариант се оказа „Международен маркетинг“ и ме беше много яд, че ще имам две почти еднакви специалности. Завърших го и ето ме сега– маркетинг мениджър на моден бранд, което си е право в десетката.

Как виждаш развитието на български брандове в последните години? Имаш ли си любими градски герои сред тях?

В България предприемачеството е ограничавано от всевъзможни спънки, но въпреки това има бизнеси, които следват добри, предимно чуждестранни модели на работа и имат много ясно заложени цели. Именно това са тези, които успяват да се откроят от конкуренцията, да наложат името си и да бъдат разпознаваеми.

Много се говори напоследък за отношението към нежния пол в работна среда – какво мислиш ти по този въпрос? Трябва ли момичетата да работят по-упорито, да се доказват повече, за да се изкачат в света на бизнеса, или пък е точно обратното?

Това категорично не е до пол. Никога не съм разбирала тези разделения и „битки“ кой е по- силен и кой е по-нежен. Полът е определящ само за нашите емоции и поведение, но не и за действията и професиите на хората.

Къде намери последното си вдъхновение?

Вдъхновявам се в най-неочаквани моменти от ежедневието ми, докато режа зеленчуци за салата например.

Идеите ми често идват, докато правя нещо рутинно и съвсем обикновено. Като цяло не обичам тишината. Често слушам музика на слушалки, докато ходя пеша и дори като суша косата си със сешоара. Музиката ме зарежда, особено такава, която ме кара да си тананикам и танцувам.

Кажи ни с какво не се разделя едно модерно, работещо, градско момиче? Топ три на задължителните неща в чантата ти или пък твои малки ритуали всеки ден?

Телефон, слънчеви очила и универсално червило е абсолютният минимум за една дамска чанта. А ежедневните ми ритуали включват кафе с мед и бадемово мляко за душата сутрин и антиейдж серум за лицето вечер.

Опитвам се да се храня здравословно, да спортувам, да се зареждам емоционално, както е редно за всяко градско момиче, но невинаги се получава. Има ги и ранните утрини с порция дюнер в ръка.

Твоето място в София?

Съвсем не е само едно. Въпреки че шофирам, предпочитам да ходя пеша по малките улички и да се вглеждам във фасадите на старите сгради. Родена съм в София и винаги съм живяла тук, а често откривам места, които виждам за първи път. Харесва ми да посещавам заведения с отличителен интериор и чар, а и ако предлагат безглутенова храна – моментално ми стават любими.

Без какво не можеш?

Без кафе, музика, комуникацияи забавления с приятели.

Твоята тайна за успех? Какви съвети би дала към всички, които искат да се развиват и работят за свой бранд или в любима сфера?

Всеки може, стига да иска достатъчно силно. Няма „не мога“, няма „не сега“. Времето тече и не трябва да го губим в дълбоки размисли и страсти. Ако не си щастлив някъде – първо опитай да го поправиш, но ако и тогава не се получава, не чакай твърде дълго, за да си тръгнеш. Просто е!

Понеже сме guide за добро настроение и отлично градско прекарване – къде ти би завела някого, за да му подариш лято? Какъв е твоят перфектен летен маршрут?

Лятото е море, разбира се. Колкото и да е тривиално, винаги бих завела този някой именно там. А ако трябва да бъде градско, задължително трябва да е на открито – на фестивал, парти, изпълнение на живо… Ходя по места, на които ми допадат и хората, които ги посещават. Не само музиката, храната и напитките играят роля за атмосферата, а и хората.

Какви са твоите планове и мечти за бъдещето? Какво предстои в професионален и личен план?

Тепърва ще разбера. Нямам нещо конкретно планувано, а и така е по-интересно. Мечтите са, за да ни поддържат живи, а моите изникват постоянно. И си ги сбъдвам, една по една!

Разбери защо морето е най-големият тест за една връзка

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *