5-те най-български табелки

Надписите, които ни изграждат като нация

0 коментара Сподели:

Нищо не казва „Намираш се в България“ като надпис на парче хартия, залепен с тиксо на стъклото на някое гише. Ситуациите са различни, институциите също, но надписите толкова си приличат, че няколко дяволити послания ни преследват отново и отново. В тази селекция сме подбрали най-големите класики, вечните хитове, евъргрийните от злато и сребро, надписите, които са ни създали като хора.

Ето някои от най-великите бг табелки на всички времена:

„Връщам се след 5 мин

Това е майката и бащата на всички канцеларски послания – 5 минути са мерна единица, чиято стойност варира спрямо геолокация и общовселенска ситуация: може да са минута, цял ден, а има даже нередки случаи на години. Ако изкопаят древен античен град на някое от гишетата, там със сигурност ще има надпис с картинки стил човече влиза през врата с пет ченгелчета до него.

„Тука не е информация

Какво е искал да каже авторът? Анализът в този случай е доста лесен: запазете безсмислените си въпроси за себе си или ги поставете там, където слънцето не грее. Това обозначение се среща най-често с комбинация с намусена лелка зад гишето. Някой ден пък ще направим статия за най-редовните фрази на опашка и номер едно със сигурност ще бъде „Само да попитам…“.

„Пушенето забранено

Доста забавно е, че в 2021 все още се налага изрично да се обяснява на хората, че пушенето на обществени места е нежелателно, неморално, нелицеприятно и даже извън закона.

Още по-забавно е, че под тази самоделна табелка, обикновено е пълно с фасове.

„Входа е отсам

Класическа родна ситуация – стигаш на адреса след безкрайно лутане по грешени адреси и подвеждащи GPS инструкции, а накрая не знаеш откъде да влезеш. Какво по-логично от това да се сложи надпис със свободен текст стил „Входът е отсам“, подсилен с крива грозна стрелка.

„Паркирането забранено“

Най-софийското самоделно предупреждение, което се среща навсякъде из центъра. Не че обикновено в близост няма знак 27 от група В „Забранени са престоят и паркирането“ (синьо кръгче с червен хикс), но друго е да го има и черно на бяло, да се знае. Често има и разяснение „гараж“ или „гараш“ (в зависимост от грамотността и интелекта на създателя). В по-войнствената си разновидност посланието „Не паркирай“ пък е допълнено със заплахи стил „Пукам гуми“, „Викам КАТ“ и „Насъсквам зла баба“.

Тук обсъждаме клишетата в българските филми и сериали

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *