5 нови български заглавия, които поглъщаме на един дъх

Броят на страниците няма значение, когато преминаваш през тях с лекота

0 коментара Сподели:

Каква е представата ти за перфектен следобед? Ако има нещо общо с нашата – тераса, слънчеви зайчета, лек бриз, удобен стол, освежаваща напитка и наистина добро четиво, – тази статия е за теб. В повечето дни, в които решаваме да се отдадем на това блаженство, да открием точната книга често се оказва най-трудната за осъществяване точка. Последните месеци бяха украсени от няколко наистина вълнуващи премиери, затова ти предлагам да погледнеш

петте нови български заглавия, които събуждат интереса:

„Изрод“, Стефан Кичев

Стихосбирката „Изрод“ на Стефан Кичев е откровение, мощ и едно от най-силните оръжия на тазгодишния книжен небосклон.

Тя се врязва като клин в съзнанието и оставя дълбока следа в читателя.

Между две корици и разперени на 200 страници, думите му ни предизвикват да покорим още една планина, да потърсим още малко знание, да разлистим още и още. Книгата излезе само месеци след ненавременната смърт на младия поет и съдържа някои от неговите най-дръзки, авангардни и провокативни творби.

„Играта на солта“, Елена Колева    

Каквото и да кажем за дебютния роман на Елена Колева, няма как да обхванем всичко, което е включила в близо 480 страници чисто вдъхновение. „Играта на солта“ е книга за едно възможно бъдеще, в което може да се озовем.

В света на алхимията солта символизира единството на разнородните елементи.

„Играта на солта“ е роман за противоположностите, обречени да се обединят. 474 страници, излезли изпод пръстите на едно момиче с гигантско въображение, чакат да бъдат прочетени.

„Чупи. Реже. Полива“ – фотокнига на Николай Михов

Ако предпочиташ да останеш в нашия свят, но не съвсем, можеш да се отдадеш изцяло на фотокнигата на Николай Михов, която излезе наскоро и предизвика доста интерес.

„Чупи. Реже. Полива“ съчетава архивни снимки на Тодор Живков и цитати на Бойко Борисов, като намигване към актуалната политическа ситуация.

Подредени тематично и извадени от оригиналния им пропаганден контекст, фотографиите дешифрират ритуала по откриване на нови обекти. Далеч не е илюстрация на истинската история, но определено ни кара да се замислим за реалността около нас.

„До последен зъб“, Тео Чепилов

Романът, с който Тео Чепилов продължава професионалния си път, е чудесен пример за сатира на постапокалиптичния жанр, пропит с ирония и издържан в гонзо стилистиката на автора. Определена като „панелен пънк“, книгата обещава 300 страници забавление. Илюстрациите допълват текста, а смехът е гарантиран.

„Като видиш най-ужасното, се успокояваш, че настоящето всъщност не е най-лошото.“

Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали“, Светлозар Желев

Не на последно място включваме една книга, чиято премиера чакаме, откакто беше обявена.

На 25 май ще можем да чуем събраните от Светлозар Желев истории на любими хора, които ценят нейно величество храната!

В сборника са включени текстове на имена като Мона Чобан, Иван Бакалов, Ясен Бориславов, Раймонд Вагенщайн, Петя Щифлер, Веселин Юнаков и много други. Не ти предлагаме историческа или готварска книга, нито проста книга с рецепти, не се подвеждай! Тя ще ти даде теми за размисъл, идеи, кулинарни истории и храна за ума.

Как да побереш картини от всички арт галерии в дома си?

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *