Приятелю, здравей!

Колко точно приятели имаш, можеш да преброиш само в два случая – при живот и смърт. Никъде другаде и никога повече

0 коментара Сподели:
Приятелю, здравей!

Казват, че всичко се измервало в малките неща, които правели голямата работа. Животът и отношенията били в детайла. „Дяволът е в детайла!“ Ангелът обаче е „друга ракия“ и много точно ти показва кое е и кое не е. Той не е в детайла. Той е в истината. Категорично. Без метафори, увъртания, заобикалки и перифразиране. И колкото и да го гледаш от различни ъгли, цялостното положение, в което се намираш, личи в големите неща. В живота и смъртта.

Точно тогава разбираш кой стои до теб.

Разбираш го отчетливо, ясно, като шамар и звездички посред бял ден, като треснат с мокър парцал, като гол под дрехите и т.н. В тоя прекрасен миг на празнуване на живота – щастие, сватба, раждане, нова работа, хубави пари, красива жена до теб и други, както и в онзи, страшния миг на смъртта – болест, изпращане на близък човек, банкрут, загуба, умопомрачение и т.н., можеш да преброиш приятелите си. Съвсем далновидно, съвсем точно, до последната цифра. До крайност – без оправдания. Защото е лесно да оправдаеш някого. Той в момента е зает, той ми е приятел, ама сега и той си има лични проблеми, той не обича да ходи по болници, но иначе би бил до мен, винаги би ми помогнал и други.

Не!

Скъпи приятели, единствената функция на тая красива дума е „да работи“. Никъде другаде и никога повече. Само в ей тия два случая.

Приятелю, здравей!

Както казва един любим герой: „Аз не изпитах любов, аз я преживях!“.

В случаите, когато печелите живота или го губите, задачата на приятелството е да щракне. Щрак! Като часовников механизъм, като капан за мишки, като катарама на колан, която ви обгръща, без да ви стяга, а само за да ви даде комфорт. Ако приятелят е приятел, вие трябва да преживеете това приятелство – на практика, в действие, а не просто да го усетите като някакво илюзорно чувство, дето знаеш, че е там и го има, ама не баш.

Думата е ценна. Много по-ценна от редица други и когато се използва, е редно да е внимателно и с изключителна точност. Постовете в социалните мрежи за тежка загуба, хилядите изказани съболезнования и тъжни емотикони под тях, поставени до празната маса и стая, в която седи вечер опечаленият, са достатъчна картинка, за да ви е ясно, че приятелят зад мишката и клавиатурата не е точно приятел.

Заглъхналият ви телефон, защото „близките ви не искат да ви безпокоят“ в „тежкия“ момент, не ги определя точно като близки.

Или онези приятни младежи и девойки, които са впечатлени от очите, ръцете, леглото ви и любовните ви умения и които най ги няма, когато дойде страшното. Онзи младеж или девойка, с когото/която спите в последните няколко месеца, с които се познавате от еони също ги няма. Често след трагедията, когато им звъните, чувате, че нещо са болни. Вирусът, нали знаете… При такива случаи най-редно е вие – здравите, опечалените, съсипаните, да им занесете супа или лекарство, защото „те са болнички“, защото не познават думата, приятелството им боледува.

Защото здравите бягат като опарени от болните, а щастливите хора като с някаква погнуса бягат от нещастието.

„Приятелите“ също го правят, особено онези, които знаят, че сте достатъчно силен и нямате нужда от помощ, за да се изправите.

Приятели са ви, нали… познават ви. И вие се познавате и знаете, че след това падане, когато теглите чертата, числото все повече ще намалява, защото сте се изправил сам. Пак. Отново. Разбира се, и с щастието е така, но към него „приятелите“ са малко по-благосклонни. Пият на масите ви, смеят се със смеха ви, танцуват до зори по партита, защото са отдадени в това весело приятелство, защото ви обичат. Празнуването рядко показва реалната аритметика на социалните ви взаимоотношения. Рядко дава точна бройка на приятелите. Скръбта – да. Толкова точна, колкото и самата скръб. И не е тъжно – истинно е. Просто следващия път, когато правите списъка с гостите за сватбата, не забравяйте да използвате реалната аритметика.

Така ще знаете, че на хората, които присъстват там, може да им кажете с открито сърце – „Приятелю, здравей!“.

Ако след аритметиката не останат приятели, поне може да се утешиш с ТОП 5 литературни ястия, които провалят всяка диета.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *