За да бъдеш себе си, намери място, където ще се впишеш

Каквито и дрехи да носиш, без значение дали си с цветна коса или покрит с татуировки

0 коментара Сподели:

Цветна коса, татуировки, пиърсинг по лицето или дрехи, които се отличават от останалите. Белезите на попкултурата често стават повод за дискриминация, не в клуба, където вече почти не ни правят впечатление, но в „светлата част“ на денонощието – на работното място. И докато на бара зелената ти коса и различните ти разбирания за устройството на вселената могат да станат повод за добър разговор, все още съществува табуто, че е по-добре да ги „скриеш“, вместо да ги вземеш със себе си, когато отиваш на работа. Спирал ли си някога себе си от възможността да изразиш самия себе си, защото си се притеснявал, че това ще затвори някои врати пред теб?

Е, тук е мястото да ти припомним, че всеки път, когато една врата се затръшне, някъде се открехва прозорец.

И ако досега не си бил убеден в истинността на тази метафора – продължавай да четеш, тунелът на предразсъдъците изглежда необичайно ярък в края.

Какво ще направиш, ако разбереш, че в отделът, в който кандидатстваш, вече работи 77-годишен служител? И преди да отговориш, замисли се не за себе си, а за служителя, който е бил на около 70, когато е започвал работа. И той, също като теб, когато търсиш нова позиция, е трябвало да премине през интервюта, подбор, обучения и т.н. – всичко, което се случва в началото на новия работен процес. Но тук има една съществена разлика, особено ако вече ти се е налагало да придърпваш ръкав, за да скриеш крайчеца на подаващата се татуировка по време на интервю – човекът, за когото ти разказваме, е попаднал на правилното място.

Работна среда, в която пол, възраст, религия, политически възглед, социален или семеен статус, наред с физическите белези, нямат никакво значение.

И ако трябва да се върнем на въпроса какво ще направиш, ако разбереш, че ще работиш редом до този човек – не е ли това най-добрият знак, че в тази компания значение ще имат само професионалните ти качества, а не дали няма да решиш да смениш цвета на косата си следващия месец? Е, в такъв случай смятаме, че ако ти попадне възможност да работиш в тази компания, не трябва да я пропускаш.

Защото няма нищо по-хубаво от възможността да бъдеш себе си на всички места, които посещаваш,

а не обратното – да посещаваш места, на които можеш да бъдеш себе си.

В продължение на месец от TELUS International ще насърчат диалога за толерантността на работното място, като впрягат в кампания четирима души.

За единият от тях вече ти разказахме – 77-годишната Румяна Йотова, която работи в софийския офис на компанията. Останалите хора, чиито сблъсъци с предразсъдъците ще можеш да проследиш в Инстаграм, са музикантите Прея и Графа и дрифт пилотът Ива Русинова. Всички те ще сменят хендълите на своите профили, за да демонстрират предубеждения, с които се срещат лично.

Защо го правят? Защото често рекрутърите на компаниятаполучават редица въпроси дали едно или друго нещо е подходящо и прието в техните офиси.И не, не говорим за качества в професионално отношение, а за примери дали цветът на косата е предпоставка за отказ при кандидатстване за работа. От TELUS обаче знаят, че когато членовете на екипа се чувстват оценени заради това, което са, те са склонни да показват най-добрите си качества, таланти и лоялност– ето защо за тях не е проблем дори да имаш най-шарената прическа.

Какво още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *