8-те най-велики кино роли на БГ актьори в Холивуд

Кои са най-значимите участия на родни звезди в световни хитове

0 коментара Сподели:

Покрай българската следа в Оскарите все повече усещаме как и ние сме дали нещо на кино света.

Поява на български лица от екрана на американски филми е доста често срещан феномен и отдавна не ни изненадва. През годините обаче има важни участия в световни продукции, които просто завинаги ще останат в историята и до ден днешен са повод за гордост, често даже и завист. Подбрали сме най-колоритните от тях на база попкултурна значимост и лично мнение. Ето кои са някои от най-велики появи на родни актьори в западни продукции:

Захари Бахаров в Game of Thrones

Един от най-емоционалните моменти в българска филмова история е, когато Захари Бахаров в ролята на Лобода поглежда тежко Джон Сноу и казва през зъби стил прапрапрародител на Иво Андонов: „Предците ми ще плюят на мен, ако си чупя хляба с врана“. Тръпки ни побиват при спомена.

Христо Шопов в The Passion of the Christ

Страстите Христови е един от най-успешните филми на всички времена с приходи от над 700 милиона при бюджет от едва 18. Сред най-запомнящите се герои вътре пък е невероятният актьор Христо Шопов, в превъплъщение доста по-различно от Вчера – Пилат Понтийски, римският прокуратор, осъдил Исус на смърт. Отива му на психопатския поглед.

Бойко Кръстанов в Red Rock

Звездата на Стъклен дом и Sunny Beach участва също в цял един сезон на ирландската криминална драма Red Rock, главна роля – Адриян Кошош, иначе хърватин. Интересен факт: датите на продукцията съвпадат с пети сезон на Под прикритие, така че му се налага да лети непрекъснато между двете снимачни площадки (съответно двата края на Европа), но въпреки това разбива и в двете роли.

Любо Чука в The Expendables 2

Незабравим момент от серията екшъни със застаряващи звезди Непобедимите в графа гилти плежър е, когато Любо Чука се завърта към Джейсън Стейтъм и Силвестър Сталоун с думите:

„Кви сте вие, бе? Ше ви изнасиля и двамата!“

Следва бой, в който като на кино те го натръшкват, но ние знаем – в истинския живот това просто няма как да се случи.

Башар Рахал в безброй филми

Няма български филм без Башар Рахал, както и почти няма холивудски, в който той да не играе лошия, по традиция с фатален край. Сериозно, Башар има повече случаи на екранна смърт даже и от Шон Бийн. Бил е обесван, блъскан от влак, тряскан с кола, взривяван, подпалван и изяждан от акула (няколко пъти). Чакаме с нетърпение следващата му роля – може би ще го прегази динозавър.

Станислав Яневски в Harry Potter and the Goblet of Fire

Докато Рон Уизли още нямаше шанс с Хърмаяни, нашето момче Виктор Крум (в ролята Станислав Яневски) вече се беше намърдал в сърцето ѝ. Допълнителен повод за гордост: героят е българин, участник в Тримагическия турнир в националния отбор по популярния магьоснически спорт куидич. С други думи нещо като Бербатов в Хогуортс.

Анжела Недялкова в T2 Trainspotting

Софийската актриса рязко се озова в продължението от 2017 на култовия наркотрилър Trainspotting, при това в главна роля – българката Вероника, гадже на Сик Бой. Нейният герой излиза най-напред от иначе фаталната история, но хайде да не спойлваме прекалено. Интересен факт: Анжела печели ролята, като отива вчерашна на прослушването. Наше момиче, какво да кажем.

Мария Бакалова в Borat 2

Колкото и да се изписа за Мария Бакалова, никога няма да е достатъчно – за първи път в историята български актьор получава номинация за Златен глобус и Оскар. Ако това не е повод за гордост, какво тогава изобщо е? Тъжно е, че не успя да грабне и наградата, но пък Мария е млада, животът е пред нея, тепърва има да получава статуетки за велики роли.

Тук е нашият коментар по тазгодишните Оскари

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *