По улица„Иван Асен II“, където духът от старите книги още живее

Каним ви на разходка по една от най-романтичните улици, за да усетим духа на София от старите книги

0 коментара Сподели:

Млекарници, бакалии, зарзаватчийници, обущари, шивачи и цветари. Йордан Йовков, Дора Габе, проф. Александър Балабанов и маестро Георги Атанасов. Каним ви на разходка по една от най-романтичните улици, за да усетим духа на София от старите книги.

Текст: Бохемска София за Програмата

Районът между Цариградско шосе и Военна академия, или Трета извънградска част се превръща в жилищен квартал едва през 20-те. Началото се поставя с Асеновецъ (един от първите съпритежателски домове), завършен през 1925. Изкуствоведът Драган Тенев разказва в спомените си, че преди да бъде построен Царевецъ (1930), на негово място имало празен парцел, обсипан с късове врачански камък, където децата играели на стражари и апаши. Домът на самия Тенев е запазен и до днес на номер 6. На паметната плоча, поставена на фасадата, е добавено името на майка му – една от първите български поетеси.

В съседната кооперация (номер 8) през 1928 заживява Ран Босилек.

Тук той пише много от произведенията, с които са израснали поколения българи. На номер 11 пък е най-старият киносалон в София, който носи името на Мария Влайкова, общественичка и съпруга на писателя Тодор Влайков. На 12 февруари 1926 тя дарява сградата на Министерството на просвещението, за да се ползва от жителите на квартала, а с приходите да се подпомагат даровити артисти. Свидетели разказват, че по време на изграждането семейството пренасяло тухли на ръка, редом със строителите. На номер 13А пък намираме една от най-старите пекарни в града. Отворила врати още през 30-те, днес (макар и много по-малка) тя продължава да предлага ароматни, прясно изпечени тестени изделия.

Цялата статия продължава в Програмата, където четем още за историята на ул. "Иван Асен" II

Още за София: Зона Б5 – в какво се превръщат соц мечтите.

Градът е с нас и във Tik-Tok. Последвай ни.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *