Родопите за начинаещи: какво, къде и как

Най-яките неща за посещаване, хапване и инстаграмване

0 коментара Сподели:

Пролетта е все по-близо, а с нея идва и желанието ни отново да покоряваме красотите на България. Мислено направо потупваме по рамото Брук Хемптън, според когото животъте много по-малко гаден, когато му добавиш планински въздух, огън и малко тишина и спокойствие. Дебело очертаваме на картата Родопите, за да споделим с теб най-яките неща за посещаване, инстаграмване и хапване по тези ширини.

Гори и крепости

Няма такава природа! Типични за региона са иглолистните гори, като може да срещнеш смърч, бял бор, черен бор, бук. Докато пътуваме, природата се мени пред очите ни като стереокартичка в толкова различни форми – гъсти иглолистни гори, свободно разхождащи се коне, ябълкови дъвета… В Родопите се намират останките на много антични и средновековни крепости: Моняк до Кърджали, Устра до Джебел, Цепина до с. Дорково, Асеновата крепост, Момчиловата крепост и др.

Последвай реката

Реката е най-добрият разказвач. Тя свързва и разделя, а по дланта ѝ можеш да гадаеш бъдещето. Различна е от всяка друга вода, защото има посока и не спира да се движи. Понякога е тиха, друг път мърда като камшик. Но винаги носи времето. Източните Родопи са на първо място в България по водни площи. През Родопите преминават Арда, Крумовица, Бяла река, Перперешка река, а там има и не по-малко живописните язовири – Доспат, Кърджали, Ивайловград, Студен кладенец. Язовирите Доспат и Батак пък са предпочитана дестинация за рибари, в тях има добри условия и за водни спортове.

В бездната

Освен всичко друго, Родопите са изключително богати на пещери и природни забележителности. Отбиваме се до пещера Дяволското гърло, която се намира между Девин и Смолян. Формирана вследствие на пропадането на земните пластове, тя е изключително красива. Сигурно си чувал легендата за Орфей и Евридика, според която Орфей се спуснал именно през Дяволското гърло в подземното царство на Хадес. За да търси любимата естествено… Друга пещера, която решаваме да посетим, е Ягодинската –  близо до Дяволското гърло. Освен, че впечатлява със своите образувания, към Ягодинската пещера има и музей, в който може да се видят възстановки на праисторически жилища и места, които са били обитавани преди повече от 5000 години.

Чудната природа

Поглеждаме списъка и се отправяме към набелязаните за посещение забележителности, като започваме с Чудните мостове. Това е емблемата на Родопите. Намират се на основния път от Асеновград до Смолян, като около средата на пътя има отбивка за паркинг. От там правим кратък преход по добре поддржани и безопасни пътеки и стигаме до спиращите дъха мостове. Не пропускаме местността Орфееви скали, която разкрива гледка към Смолянските езера, нито пък Панорамната площадка Орлово око, която е задължителна за всеки, който посещава Родопа за пръв път. 

По пътеките

Родопите са богати и на различни екопътеки. Каньона на водопадите е най-известната екопътека в Смолян и региона. Докато вървим по нея, виждаме водопади, пейки и беседки, подходящи за отдих. Преходът от единия до другия край на пътеката и обратно е почти 4 часа.Друга известна екопътека е Невястата, която е много спокойна и лесна за обхождане. Открива неповторими гледки към Смолян, кратка е и е подходяща за следобедна разходка.

Яж, моли се и обичай

Сигурни сме, че си чувал и за автентичната кухня на този регион. Като едни видни любители на храната, няма как да не споделим и впечатленията си. Пататникът, Родопския клин с точени кори или родопска баница са абсолютно задължителни. Съветваме те да опиташ също Марудниците, които са дебели родопски палачинки или както някои ги наричат – катми. Пекат се на традиционен родопски сач, вместо на тиган. Качамакът, Голеникът (предястие  със спанак, ориз и яйце) и емблематичните Тенурки, поръсени със захар, също глезят небцето ни с автентичния вкус на Родопите.

Магия е Родопа. Пренася те в един друг, малко забравен свят, в който миналото се връща, а бъдещето изглежда някъде далеч напред. Фолклорът те хваща за гърлото, природата омайва душата, а храната носи наслада на сетивата. Веднъж види ли я човек е трудно да остане безразличен!

А тук се разхождаме в София и улица „Цар Иван Асен II“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *