Опознай света от своята кухня: Генджи

Кулинарна обиколка из Корея

0 коментара Сподели:

Представяме ти кампанията Опитай света от своята кухня на Coca-Cola Bulgaria, с които се колаборираме за една вкусна поредица, защото, макар и затворени в къщите си, въображението не познава граници по време на пандемия, а пътуванията са мираж повече от всякога. Селектирахме петима чужденци от четири различни държави на три различни континента, които чрез любовта си към храната и уханията от близо и далеч ще ни заведат на пътешествие до всички мечтани кътчета на планетата чрез характерните за тях вкусове и аромати. Нищо не ни спира да опознаем света от кухнята си, нали?

Чудиш се откъде името Генджи ти е познато?

Е, сигурно все някога някой ти е споменавал за рамена с кимчи или бобените нудли, от които ти окапват лигите. Ако още не се сещаш, сега предстои да разбереш. Генджи е кореец, който среща любовта в лицето на българка в Корея. Воден от силните си чувства, оставя живота си там и се мести в София. Макар и далеч от родината, той пренася своята традиция и корени в заведението си. Ароматни подправки, сосове и автентични ястия изпълват с всякакви миризми и вкусове малкия ресторант на улица „Бенковска“, а само една хапка е достатъчна да те телепортира в Корея.

Живееш в България вече доста години, та със сигурност от време на време ти липсва родината. Кое е ястието, което ти помага да пребориш носталгията?

Bibim nаengmyeon (бибим ненгмьон) или студени нудли с лют кочуджанг сос, които се ядат в горещите летни дни. Сега успявам да излекувам носталгията по дома с бибим мьон – един от продуктите в Genji Supermarket, който отворихме наскоро с идеята да дадем опция и в България да се опитат оригинални корейски продукти, както се продават в корейските супермаркети.

Не знам дали си съгласен, но в България имаме някои по-особени комбинации на вкусове, които не се харесват от всички чужденци. Можеш ли да ни кажеш кое е най-странното българско ястие, което си опитвал? Защо?

Много харесвам месо на барбекю, но в България ме изненада мешаната скара, защото където и да поръчам, в нея има много сол и понякога магданоз. В Корея не се използва магданоз изобщо, а месото се овкусява с няколко различни подправки (чесън, черен пипер, кочуджанг или соев сос), така че все още не мога да свикна на комбинацията от магданоз и прекалената соленост на месото.

Ако трябва да се храниш само с български ястия, кое щеше да е най-любимото ти и защо?

Мекици, защото са хрупкави и със страхотна текстура – напомнят ми на куабеги (kkwabaeggi),

което представлява усукани на плитка корейски понички със захар – ядях ги всеки ден след училище.

Какви чувства будят у теб дългите часове, прекарани в кухнята?

Физически е трудно и натоварващо – работа без край, но обичам да виждам лицата на хората, когато опитват моите ястия. Виждам как умореното лице се оживява, хората се отпускат и наслаждават на момента – тогава и моята умора изчезва.

Можеш ли да ни разкажеш забавна история, свързана с храна?

Първата среща с жена ми – в началото на работния ден в края на лятото в Сеул тя и нейна приятелка българка влязоха да попитат дали продавам бира в Genji BeerCan Chicken. 15 минути след като потвърдих, момичето се върна с две големи пици и двете си поръчаха само по халба бира…

В Корея няма ресторанти, които продават само алкохол –

дори и в баровете се поръчва основно ястие или плато с ядки/плодове. Е, в началото на този работен ден не успях да продам повече от две бири и определено не започнах с добра печалба, но успях да я поканя на среща и… спечелих сърцето ѝ.

Както вече споменах, в София си познат най-вече с един от най-вкусните корейски ресторанти. Това първият ти опит за заведение ли е, или и преди си се занимавал?

Занимавам с ресторантьорство от повече от 15 години. Имах изакая (традиционна японска кръчма), food truck, а в Сеул управлявах няколко години собствен ресторант за бирено пиле на грил (Genya BeerCan Chicken), който се разрасна във франчайз из страната. Ресторант Genji в София се фокусира върху корейската и японската непретенциозна храна, или стрийт фуд, като желанието ми е да предложа опция за кулинарно пътешествие на поносими цени. Това е и основното вдъхновение да отворя и Genji Supеrmarket съвсем близо до ресторанта си, където всеки да може да се опита да „сготви“ Далечния изток в своята кухня с продукти за различни ястия, над 40 вида рамьон, както и снаксове и напитки – внос от Япония и Корея.

Ето го и в действие: 

Какво ти трябва:

Булгоги
Свински врат 500гр

За маринатата:
Тъмен соев сос 100мл
Сусамово олио 1 ч.л.
Черен пипер 1/2 ч.л (половин)
Чесън на прах 1ч.л.
Лук на прах 1ч.л.

За  'бързо' кимчи:
Китайско зеле 1 глава/ 1кг
Лук 1 глава
Сол 50мл
Зелен лук 1 бр
Екджот (ферментирал рибен сос) 20мл
Лук на прах 15 мл
Чесън на прах 15мл
Корейски лют червен пипер 50мл

За още кулинарни приключения, можеш да посетиш сайта на Coca-Cola.

Тук ти разказваме за една вълнуваща нова рубрика

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *