10 неща, с които ще запомним Daft Punk завинаги

Великата електронна банда ще живее за вечни времена в сърцата ни

0 коментара Сподели:

След 28 години на сцената Ги-Манюел дьо Хомем-Кристо и Тома Бангалтер оставиха завинаги роботските костюми в гардероба. Причина не е обявена, а и честно казано – няма значение. Когато магията изчезне, групата просто престава да съществува – от зората на рокенрола е било така. Най-тъжен е фактът, че ще живеем в свят, където „Антибиотика“ са все още заедно, а DAFT PUNK – вече не. Нека отдадем последна почит на групата, с която сме споделили толкова велики моменти.

Ето с какво ще запомним DAFT PUNK завинаги:

Костюмите

Някои артисти са неделима част от имиджа си, например KISS и маските им или Иги Поп и коженото му яке. Роботските каски идват върху главите на DAFT PUNK, след като при първоначалния си успех Гай-Мен и Тома откриват, че не обичат да ги снимат. Също така предпочитат да общуват с феновете през музиката. Дизайнер на маските е Тони Гарднър, работил по специалните ефекти на филми като Zombieland и The Addams Family. За най-любопитните фенове пък има изобилие от снимки преди края на 90-те – съвсем нормални хора са си, с две очи, уши и всичко останало.

Музиката

Ги-Манюел дьо Хомем-Кристо и Тома Бангалтер започват да правят музика като тийнейджъри. Първият им проект е китарна група и в ревю за тяхно парче Melody Maker ги нарича a daft punky thrash, по този начин кръщавайки следващата реинкарнация на проекта. Година по-късно те набутват касетка с първото си техно парче в ръцете на собственика на култовия лейбъл Soma, докато трещи на рейв в Дисниленд Париж.  За световния си успех обаче двамата трябва да благодарят най-вече на The Chemical Brothers – англичаните пускат сингъла им Da Funk в сетовете си, превръщайки го в тотален хит. 

Следват 4 студийни албума, 2 лайфа, 1 саундтрак, безброй сингли и милион ремикси. 

Колаборациите

Въпреки че не могат да се оплачат от липса на успех за самостоятелните си парчета, най-големите хитове на DAFT PUNK са именно в колаборации – Get Lucky с китарите на Найл Роджърс и вокалите на Фарел Уилямс, както и продължението му Lose Yourself to Dance.

Специално внимание заслужава и пробивът им в класациите,

съвместния трак с Тhe Weeknd – Starboy, както и повторението на успешната формула I Feel It Coming. Тяхна е и продукцията на Black Skinhead на Kanye West заедно още няколко парчета в дискографията му. В трака Daft Punk Is Playing at My House на LCD Soundsystem обаче нямат участие освен с шаут-аута в заглавието.

Клиповете

Големият пробив на DAFT PUNK идва с легендарното видео към Da Funk през 1996 (човек с кучешка глава и буум бокс в ръка), режисирано от Спайк Джоунс. Следва изтрещелият мюзикъл в Around The World на Мишел Гондри и серията анимации на Лейджи Мацумото. От 2005 насам повечето от клиповете им са режисирани от тях самите, с изключение на няколко видеа на Уорън Фу. Всеки клип на DAFT PUNK носи характерен стил и лесно се разпознава. Не само защото има диджеи с роботски костюми вътре.

Френската вълна

DAFT PUNK не са само електронни пионери, те са и едни от първите артисти в Париж, около които се формира френската вълна в стила. Тома Бангалтер и парчетата за собствения му лейбъл Roulé повличат крак, после идват Air, Cassius, Étienne de Crécy, St. Germain, Modjo и Bob Sinclar. Много скоро „френч хаус“ е най-модерният маркетингов термин, а Мадона пуска албума Confessions on a Dance Floor, вдъхновен от стила. Интересен факт

– в свободното си време извън кариерата с DAFT PUNK Тома Бангалтер прави саундтрака към филма Irréversible на Гаспар Ное

и хита на Music Sounds Better with You под името Stardust. Уау!

Китарите

Макар технически да се водят електронна банда, DAFT PUNK комбинират в музиката си стилове като ар-ен-би, диско, фънк и соул. През 2007 те печелят „Грами“ за електронен албум, но вместо да поемат в E.D.M. посоката, която превзема клубната вселена, те правят обратен завой към живите инструменти. В Random Access Memories всеки звук е създаден от нищото, генериран е с безкрайни експерименти в студиото от тях самите. Албумът им носи още 5 награди Грами, така че явно това също им се удава, даже повече.

Камеотата

DAFT PUNK затвърждават позицията си на артисти, по-големи от живота, с появявания на най-неочаквани места – примерно в епизод на Family Guy, The Powerpuff Girls, Tron: Legacy и Interstella 5555. В култовия френски филм Eden пък има сцена от домашно парти, където младите Ги-Манюел дьо Хомем-Кристо и Тома Бангалтер пускат музика на домашно парти, а актьорите, които ги играят, докарват маниерите им едно към едно.

Рекламите

Можеш ли да си рекламно лице, ако вместо физиономия имаш каска? Явно за десетки брандове по света това не е проблем. Марки като Gap, Apple, Sony Ericsson, Coca-Cola, Adidas, Intel, Saint Laurent и F1 отборът на Lotus са само част от тези, които са включили DAFT PUNK в свои рекламни спотове.

Трибютите

Знаеш, че си успял, когато в The Simpsons, DuckTales и My Little Pony се появят герои с каска като твоята. Също така голямо признание беше, че по време на официалната визита на американски президент във Франция го посрещнаха именно с

микс от най-големите хитове на DAFT PUNK в изпълнение на… военен духов оркестър.

Новооткрити плоски червеи пък бяха кръстени baicalellia daftpunka, защото главите им напомнят каски. Малко са артистите, удостоени с подобна чест.

Епилогът

DAFT PUNK обявиха решението да се разделят по възможно най-подходящия за историята дотук начин – с откъс от техният филм от 2006 Electroma, в който героят със златната каска (Guy-man или GM-08)  задейства механизъм за самоунищожение на робота със сребърната каска, под която се крие Thomas/ TB3. Следва експлозия и паметен надпис "1993 – 2021". Оцелелият робот се отдалечава с бавни крачки към залеза под звуците на едно от най-великите парчета в историята Touch, където се пее

Hold on. If love is the answer you're home.

Един от малкото случаи, в които е наистина уместно да се използва изразът „краят на една епоха“.

Любовта не е само цветя и рози

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *