Обичам да мразя София и това май е нормалното състояние

Какво чувствам към София? Една дразнеща любов!

0 коментара Сподели:

Иван Шишиев/ Етюд-и-те на София

Няма любов без омраза, нито пък хейт без капка обич. Центърът в мозъка, който произвежда силните емоции, е един, така че омразата не е нещо противоположно на любовта – обратно на LOVE е безразличието. Затова съм благодарен на съдбата, че толкова години по-късно моят любим града на света е все така и моят най-мразен. Това държи отношенията ни в една некомфортна, изключително страстна и далеч не френд зона. Мразя много неща в София, толкова на брой, че бих изписал книга в три тома по темата. Сега обаче нека се ограничим до заветното число 7.

Ето кои са седем от нещата, които ме дразнят в София:

Мразя хората вечно на телефона

Не тези, които се друсат със социалките през екраните в комфорта на дома си, те са супер. Не, дразнят ме онези индивиди, които се носят зомбирани със смартфон пред лицето и се надяват, че всички ще им направят път и никой няма да ги отнесе на светофара. Лоша новина: вие сте смъртни колкото всички нас. Може би даже повече. Блъскала ме е кола, не е забавно като в GTA.

Мразя туристите

Защо някой идва в София на почивка, до ден днешен за мен е мистерия. Не ме разбирайте погрешно, страхотно е, че го правят. За търговците на Невски, заведенията на Витошка и стриптийз баровете, не за останалите местни. Софето привлича или парти трещенета, които остават тук напук на здравия разум, или най-заблудените балачунги, от ония, дето се въртят като рибки в пасаж по жълтите павета. Няма средно положение. Добре, че вече не ни спират с тъпи въпроси – това нямаше да го преживея.

Мразя хазяите

Четири цифри наем?! Защо?

Намираме се в Центъра на световната цивилизация и вселенския финансов разкош? Откога течаща вода и пробита пералня минава за лукс, стига да е ново строителство? Балатум и тапети не е дизайнерско решение, а стечение на обстоятелствата. Избушен диван не значи комфорт и уют. И стига сте лъгали, че кварталът е комуникативен – чувам съседите и мога да ги псувам през стената, това не се брои! Също така – искам си депозита. Поне веднъж искам да си получа депозита, а не кършене на ръце и хън-мън.

Мразя крадците

Защо, като си забравих телефона, чисто нов iPhone с вечно отключен екран, в един бар в Ню Йорк, ме намериха по Фейсбук в нечовешко усилие да ми го върнат, а тук, като си го изпуснах в жълта кола, се наложи да се гоним по Околовръстното като в старите филми –

Следвайте това такси!

с find my phone отворено на лаптопа. Накрая тъпият бакшиш ми върна апарата с поглед „Дръж бе, ша ти се не знае и скръдзата“. Докато не можеш да си оставиш всяка лична вещ в заведение без риск да хване крака, няма да се оправят нещата.

Мразя държавните институции

И като стана дума, ето една прослойка в София, която заслужава всяка лоша дума по свой адрес. Има и готини представители на държавните институции, но те не са на позициите, където имаме нужда от тях, а именно работа с хора. Всеки път когато имаш нужда от помощ, установяваш, че на никой никъде никога не му пука за тебе. Ша ми прощавате френския. Къде отиват парите от данъците ни? Аз знам – паркирани са пред знаете кое заведение!

Как после да имаш уважение и да вярваш в доброто и Дядо Коледа?

Мразя снобите

Те са навсякъде, във всички среди, но най-добре виреят в артистичните. Това са хора, които имат мнение за всичко, особено високо за себе си, при това без да са направили нищо. Специалисти са в дрънкането на високопарни слова, професори на дървената философия, магистри на липсата на мисъл. Също така най-често голямото постижение в живота им е, че са се родили в столицата, в точно определен дом. Голям праз, милиони хлебарки също са го направили, награда ли да им дадем за това?

Мразя транспорта

Да, трябва да се отбележи, че определено има прогрес в сферата на обществения транспорт. След 100 години опити почти сме му хванали цаката. Метрото вече има цели четири линии и новите радиуси се учат от грешките на старите: а именно че хората от Дружба не искат да ходят в Младост, а в Центъра. Също така бус лентата помага на всички онези 10 души в рейса да стигнат по бързо от хилядите наблъскани в колите си по Цариградско. Но това не ми пречи редовно да повръщам лекичко във всяка форма на автобус, трамвай и тролей, даже и определени лъчове на метрото. Това е част от София – живописната флора и фауна. Тейк ит ор лийв ит.

Как да обзаведеш в крак с тенденции 2021

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *