5 филма в Дом на киното, които ще ти покажат други култури

В тазседмичната ни селекция ти показваме пет ленти в Дома на киното, които те отвеждат на мултикултурно пътешествие

0 коментара Сподели:

За да видиш как живеят сирийци, да се озовеш в безкрайността на планината, да покориш покритите от сняг планини в Япония или да отидеш до Латинска Америка с гласа на една от най-чувствените ѝ певици – Чавела Варгас, понякога не ти е нужен билет. Нужно ти е кино, и то точно такова, което да те потапя в чуждите култури и да ти разказва ежедневието им, така че да ги разбереш от първо гледане.

ИЗКУСТВОТО НА ДВИЖЕНИЕТО / THE ART OF MOVING

Тази документална лента ще ти покаже как живеят сирийските видео активисти от сатиричната интернет поредица Дая Ал-Тасех, която е създадена да осмива ИДИЛ, което, както се сещаш, хич не е „весела“ работа. Момчетата от предаването правят епизодите в базата на ИДИЛ в Газиантеп, Турция, и естествено получават заплахи от поддръжници на ИДИЛ, напускат Истанбул с идеята да излъчват още по-добро комедийно шоу за сирийска телевизия. Да, ама не – членовете на групата са принудени да вземат решения за бъдещето, а филмът е свеж поглед към бежанската криза, разрастването на ИДИЛ и съдбовните решения, оставени на младежта в Сирия.

Кога: 20 март, 14:00 часа
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук

ПЛАНИНА / MOUNTAIN

С този по-скоро експериментален, отколкото документален филм ще опознаеш не просто други култури, а ще се потопиш в онази Култура с главно К – културата на планината. Издигната в главен герой в лентата и озвучена от космическото изпълнение на Австралийския камерен оркестър, планината тук е в точната режисура на номинираната за БАФТА режисьорка Дженифър Пийдъм.

Кога: 23 март, 20:45 часа
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук

НОЩТА, В КОЯТО ПЛУВАХ / LA NUIT OÙ J'AI NAGÉ

Културата на Япония е толкова специфична, че години би ти отнело да разбереш някои от „техните“ странности и ритуали. С тази лента може би ще успееш да ги усетиш по-добре. Покрити от сняг планини в Япония. Всяка нощ един рибар ходи до градския пазар. Шестгодишният му син се събужда при едно от излизанията му и не успява да заспи отново. В спалното помещение малкото момче рисува и след това се мушка под завивките. Когато тръгва за училище, все още сънен, малкият се отклонява от пътя и започва да се шляе из снега.

Кога: 24 март, 12:15 часа
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук

ЧАВЕЛА / CHAVELA

Ако трябва по някакъв начин „да видиш“ Латинска Америка, то това безспорно трябва да стане чрез неповторимия глас на дръзката и неподражаема Чавела Варгас. Певицата, която направи световноизвестен стила ранчера с дълбокия си, разтърсващ, чувствен глас, ти се разкрива, като на длан в тази лента – архивен материал, заснет от Катрин Гунд през 1991 г. Случката се развива в особено важен момент от живота на певицата. 12 години Чавела не е на сцената, тъй като се бори с алкохолизъм и с раздялата с любовта на живота си. Интервюто е направено точно преди тя да замине за Испания, където ще се издигне от пепелта като феникс.

Кога: 25 март, 12:00 часа
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук

МИШЛЕН ЗВЕЗДИ: ПРИКАЗКИ ОТ КУХНЯТА / MICHELIN STARS – TALES FROM THE KITCHEN

Няма по-добър начин да пътуваш и да опознаваш различни култури от храната. Тя е толкова подходяща буквално да вкусиш дадена държава, че кулинарното пътуване си е направо задължително в списъка на истинските пътешественици. Е, тази гурме лента ще ти помогне да опознаеш Франция, Испания, САЩ, Япония, Дания и др. чрез техните топ готвачи и ще ти открехне завесата как те всъщност печелят прочутите си Мишлен звезди.

Кога: 25 март, 14:00 часа
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук

Още нещо, което си заслужава да гледаш.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *