Време за „Потапяне“

Пролет ПУКна

0 коментара Сподели:

Голямата сензация на 22-рото издание на София Филм Фест носи името Вим Вендерс. Ако си киноман, със сигурност познаваш този творец. Дори може да си го виждал, тъй като преди 10 години Вендерс също беше в София. Сега отново ти е на гости  и ще представи в рамките на фестивала най-новия си филм „Потапяне“.

Вендерс освен талантлив режисьор е и президент на Европейската филмова академия, а на София Филм Фест пристига с цели шест заглавия. След Берлин киноманите в София ще са първите, които ще имат възможността да видят реставрираната лента „Криле на желанието“. Заводското заглавие всъщност е „Небето над Берлин”. С този филм Вендерс грабва приза за най-добър режисьор в Кан през далечната 1987. От този период на режисьора е и филмът „Париж, щата Тексас”, който също е част от програмата на тазгодишния фестивал. Вендерс участва на София Филм Фест и с модерното заглавие, представено под формата на поетично есе, посветено на Пина Бауш – „Пина”. Филм, който пък може да се похвали с номинация за „Оскар“ в раздел  Документално кино. Другите две заглавия на Вендерс в тазгодишния фест, за които, ако си много голям късметлия, ще успееш да си намериш билети, са лентата, посветена на архитектурата, „Катедрали на културата“ и 3D разказът „Всичко ще бъде наред“.

Защо да гледаш прожекцията на „Потапяне“?

Сюжетът е безобразно актуален и ще те жегне в душата. Основният конфликт е този, за който всяка вечер чуваш поне по една новина във вечерната емисия. Конфликтът между Запада и исляма. Конфликтът, в който, макар и да не искаш да участваш или да не заемаш страна, ролите вече са предопределени.

В „Потапяне“ главните роли са за Джеймс Мор (Джеймс Маккавой) и  Даниел Фландърс (Алисия Викандер). Той се представя като експерт по състоянието на водните запаси, но всъщност е шпионин, който следи групировката Ал Кайда. Тя е биоматематик и обича да си играе в дълбоките води. Той е агент от Британските тайни служби и трябва да замине на мисия в Сомалия. Тя е част от мащабен проект, чиято цел е да докаже теорията за произхода на живота на нашата планета. Въпреки всичките тези непосилни задачи, с които са се нагърбили, те имат неблагоразумието да се влюбят до полуда. Той е отвлечен от джихадистите, а тя плува по дъното на океана.

Дали ще се срещнат отново, е въпросът, който измъчва и двамата. Ще тормози и теб до края на прожекцията.

„Потапяне“, както по-голямата част от киношедьоврите през последните години, е създаден по действителен случай. 2018 възкръсна документалното кино с нов заряд. Почти всички големи режисьори се впуснаха в пресъздаването на интересни и напълно пълнокръвни, а вече изживени истински истории. „Потапяне“ на Вендерс не прави изключение и е създаден по  романа „Потапяне“ на Дж. М. Леджърд. Сценарист е Ерин Дигнъм.

Ако  решиш да се потопиш в прожекцията на този филм още този понеделник, 26 март, в Дома на киното, ще се запознаеш и с платформата за фотокниги ПУК! ПУК! е  платформа за представяне на фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница.

Фотокнигите, които ще бъдат представени след прожекцията на „Потапяне“, ще са посветени на незрящите хора. Прожекцията също е адаптирана и за незрящи, а едновременно с това ще можеш да се докоснеш и до различни книги, инспирирани от и за незрящи хора. Ще бъдат представени три книги на френския концептуален артист Sophie Calle. В The Blind тя прави портрети на хора, незрящи по рождение, задавайки им въпроса, каква е тяхната представа за красота, a в The Last Image пита хора, загубили зрението си при инцидент, какъв е последният образ, който си спомнят. В третия проект – Blind Color, сравнява разказите на хора с цветна слепота с мисли на известни художници като Казимир Малевич, Ив Клайн и Герхард Рихтер за монохромността. След прожекцията на филма „Потапяне“, която започва в 16 часа,   имаш възможност да се докоснеш до фотокнигите, които включват текст на Брайл, както и да чуеш част от историите от книгата на Sophie Calle – Blind, които ще бъдат прочетени на глас от актрисата Ина Добрева.

Още филми за кинолюбителите тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *