Делчо Делчев: Правете забележка за всеки изхвърлен фас

Делчо Делчев от „Трансформатори“ ни разказва как инициативата на Cif работи за по-добра градска среда.

0 коментара Сподели:

Цветелина Белутова

Едва ли има някой, който не е чувал за сдружение „Трансформатори“ – младите архитекти, които реализират проекти и инициативи, свързани с градската среда. Този път тези прекрасни хора се включиха в кампанията на Cif „Почисти и разкраси с Cif“, за която вече ти разказахме и която цели да преобрази до неузнаваемост три локации в България. Най-хубавото в общия им проект е, че локациите за почистване избираш лично ти, като гласуваш на страницата на кампанията, а пък ние с арх. Делчо Делчев – основно болтче и гайка в „Трансформатори“, ти разказваме защо е важно всичко това. Ти слушай и ГЛАСУВАЙ до 23.04.2018 г., когато ще се обявят 3-те места с най-много гласове, които Cif ще трансформира!

Да си представим, че падаме от Марс и никога не сме чували за „Трансформатори“. Кои са те и кой е Делчо Делчев?

Едни там хуманоиди, дето нещо измислят и майсторят. Започна транспортирането на „Тесли“ към Марс, така че скоро ще ходим да работим и техните градски пространства.А Делчо е един от трансформаторите с глава в небето, крака на земята и ръце в проекта.

Защо точно промяна на градската среда? Кога се зароди любовта към нея?

През 2009 г., в разгара на финансовата и строителна криза шестима архитекти с по 3 – 4 години практика решават да не разчитат на общината или държавата да оправи градската среда, а да запретнат ръкави. Успяхме да покажем, че градската среда се нуждае от креативно отношение, че има нужда от идеи, а не само от решаване на функционални проблеми.

Какво й куца на любимата ни София? Кажи ни поне пет наболели проблема, които те изкарват извън равновесие?

Липса на последователност и приоритети – след като е важно да развием обществения градски транспорт и той да е най-високо в йерархията на придвижването, означава да подчиним всичко останало на това и на всяка важна улица бус лентата да е неприкосновена. Използването на некачествени материали и некадърни изпълнители е практика, която трябва да прекратим! Това означава подбор на изпълнители не по ниска цена, а по качествена и отговорна работа. Презастрояването е голям проблем за града и води до неговото обезценяване. Като граждани непрекъснато сме изправени предсвършени факти и закъснели обществени обсъждания. Един регистър на инвестиционните проекти на територията на Столицата би помогнал за това. Последният наболял проблем е отговорното стопанисване. Не трябва да оставяме дузината счупени тротоарни плочи да ни тормозят само защото след 2 години ще правим цялостен ремонт. Веднага трябва да се поправят от малки мобилни екипи.

 Кои са най-яките изпълнения на „Трансформатори“?

Най-големият и устойчив проект е трансформирането на изоставената топлоцентрала на УАСГ в съвременна споделена работилница за макети, прототипи и иновативни стартъпи. В партньорство с университета организираме творчески работилници, конкурси, обучение и създаваме достъп до съвременни технологии като 3Dпринтирането.

Обичаме подхода „градска акупунктура“ и доказваме, че не всякога са нужни огромни средства и трудни проекти, за да се подобрява градът.

Друг важен проект за нас беше „РеВизия“, чрез който се опитахме да покажем как чрез креативен и творчески подход наследство от соца като паметника „1300 години България“ може да добие нова и съвременна стойност. Е, вероятно не успяхме, щом замениха Петохуйника с Котенце.

А най-красивият и функционален град, в който си бил?

Една детска градина в Япония във формата на пръстен. Единомислие между образование и архитектура – децата се гонят върху покрива ѝ, а във вътрешния двор си мият ръцете и четките за рисуване на чешма без корито, за да виждат и да се респектират от ползваната, изтекла вода.

Защо те запали инициативата на Cif „Почисти и разкраси с Cif“? Какви са най-положителните неща от подобни проекти на родна територия?

В сдружението споделяме тезата, че Бизнесът и Гражданинът трябва да участват проактивно в изграждането и поддържането на градската среда. Намираме за ценност и добър пример средствата от подобна кампания да оставят временна или трайна, но във всеки случай добра следа в града.

Разкажи ни повече за пилотния ѝ проект „Малко градско кино“ при алпинеума в Княжеската градина? Какво подобрихте там и как разкрасихте пространството?

Архитектите на Княжеската градина са се опитали от подхода и стълбите към подлеза да създадат пространство – така наречения алпинеум. Нашият жест беше да подчертаем характера и функционалните възможности, да инжектираме малко топлина и социален вкус, така че на това място да е приятно да се застои човек – да пие бира с приятели, да го ползва за камерни събития, кинопрожекции на открито, импровизирани рождени дни или просто приятно място за изчакване на следващия тролей.

За финал – дай ни три идеи как ние в ежедневието си можем да помогнем на градските пространства? Защо да се включим в „Почисти и разкраси с Cif“?

Дайте личен пример – почиствайте и дръжте спретнато пространството около блока си, бъдете активен гражданин, запознат с проблемите и идеите за развитие на града,  ходете по обществени обсъждания и заявявайте мнението си!Изисквайте и другите да бъдат като вас – правете забележка за всеки изхвърлен фас.Подкрепяйте организации и градски активисти в усилията им за по-добра градска среда. В повечето случаи те не си губят времето, за да „усвояват пари“ и имат нужда от вашата морална, експертна или финансова подкрепа!А участвайки в инициативи като тази на Cif, дори и чрез предложение или избор на място за трансформация приносът ви е личен и води до промяна – към по-добра среда за живеене!

Ние пък добавяме, че от „Трансформатори“ можеш да очакваш много, тъй като един от ключовите им фокуси е образователната среда и съвременните образователни практики. Подготвят и инициативата „Тезгях“ за създаване на лаборатории по майсторене в училищата. Както казва Делчо: „Това ще бъдат кабинетите по трудово, които ще пренесат децата ни в бъдещето!“.

Ето и още за инициативата на Cif и "Трансформатори".

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *