Let’s stay together

Днес празнуваме Ал Грийн

0 коментара Сподели:

Навън официално всичко е зелено. Време е и чичо Ал Грийн да посрещне поредния си рожден ден. AL Green – от Albert Green – става на 72 днес. Кариерата на този зашеметяващ глас започва плахо в групата на баща му Green Brothers, за да се отдели в самостоятелен творчески път и житейски полет, наситен с леки и по-силни турбуленции.

Свещеникът джазмен стартира кариерата си типично с госпел хор. Ал винаги е споделял, че откакто се помни, е бил вярващ. През 74-а обаче му се случва нещо, което го провокира да се задълбочи в религията. Певецът успява да изпита колко точно пари любовта буквално. Тогавашната му приятелка Мери прави на Ал предложение за брак. Дамата е радикална и смела. Певецът от своя страна има неблагоразумието да откаже да мине под венчилото, а в замяна тя го залива с вряла вода, от която Ал получава страшни изгаряния по гърдите. В пристъп на уплах Мери се самоубива.

Ал като потомствен творец приема цялата случка философски и вижда в нея знак, че трябва да се включи по-дейно в църквата.

Ал Грийн основава църква в Мемфис и става проповедник там. Музиката остава също водеща религия в живота му. През 1977 певецът открива собственото студио American Music.

През годините певецът създава много успешни сингли. Лута се в различни стилове. Дълго пише песни в типично R &B стил. Докато не усеща, че е време да се върне към изначалната си същност. Песни с повече вокал, мекота и инструменти.

Безспорно един от най-известните му хитове е Let’s stay together. Парчето, което носи едновременно послание и уют, възкръсна, но не с кавър от друг певец, а лично от американски президент. През 2012 Барак Обама запя рефрена на песента по време на предизборна кампания в Харлем и хоп – 40 години след издаването на трака той отново бе на върха на класациите. Песента е била изтеглена над 16 000 пъти, а продажбите на Ал Грийн скачат с 490%.

Друг много голям хит на Ал Грийн от по-ново време е дуетът му с Ани Ленъкс Put a Little Love in Your Heart. Песента е записана като саундтрак на филма Scrooged и дълго е в ТОП 100 в Обединеното кралство.

През 2000 година Ал Грийн издава своя автобиографична книга, която озаглавява на своето хитово парче Take me to the river. В нея той без цензура разказва как немалко песни в плейлистата си е изпял не по начина, по който му се е искало, а така, както са искали продуцентите. Може би затова Ал не спира да пее църковни песни, които изпълнява така, както бие сърцето му.

Много литературни критици намират автобиографията му за зле разказана. Но все пак Ал е роден да пее, а не да пише. Певецът все по-рядко се появява в медиите. Но името на Ал Грийн продължава да бъде споменавано често и заслужено е гравирано в аналите на поп културата, която е не просто музикален жанр, а продукт на културния бум в американската музика. Пътят на кариерата на Грийн продължава, артистът сякаш не познава времеви граници и не спира да се наслаждава на предимствата на гласа и благия си образ. Честит рожден ден, Ал Грийн!

Прочети тук за едно от най-значителните събития на миналия век.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *