Ако слушаш джаз, ела у нас

Няколко джаз парчета, които можем да слушаме до края на вселената

0 коментара Сподели:

Всеки музикален жанр пише освен ноти и своята история. Но съществува един стил музика, който допуска на музикалните си вълни само особено надарени и талантливи гласища. Много спорове бушуват около това, дали е битова музика или по-скоро бутикова. Основното е, че това е стил, който докосва и най-затънтените настроения и емоции. Ако обичаш кратките истории на дългите пътувания, потопи се в дамския джаз селекшън от последното столетие. 

[ad_zone id=45]

Ела Фицджералд

Чуеш ли гласа ѝ, всяко време се превръща  в summer time. Няма да повярваш, но Ела силно мечтаела да бъде танцьорка, а не певица. Но когато през далечната 1934 се подредила в кастинг редиците, решила, че конкуренцията при танцьорите е твърде голяма, и се преместила в опашката на каста за певици.

[ad_zone id=45]

Тогавашната непокорна Ела била вече всеизвестна купонджийка и с уникалното си изпълнение с лекота завършила цялостната картина.

На мига получава договор и за минути се превръща в певица с мощен бенд зад гърба си. Кариерата ѝ е магична и продължителна. Ела има честта да твори заедно с имена като Луис Армстронг и Франк Синатра.

Сара Вон

За Сара Вон великанът в джаза Франк Синатра казва: „Саси е толкова добра, че когато я слушам, искам да си прережа вените с тъп бръснач“. Както всичко в живота, и славата на Сара е някак предопределена от съдбата. Сара Вон става известна, откривайки концерт на нейната любимка по-горе споменатата Ела Фицджералд. Дали успява да я надмине, трудно е да се измери, но и до днес Сара е толкова обичана от публиката, че макар и  вече да не джазира на този свят, почитателите я помнят и се увеличават. През 2016 в родния ѝ град Нюарк, Ню Джърси, създават и пощенска марка с нейния лик. Американските пощенски служби имат уникалната традиция да избират фотоси на различни творци за образи върху техните марки. По този начин с лекота показват почитта си към големите таланти и едновременно с това радват феновете, като не на последно място добавят и значителни приходи за компанията си. Пощенската служба на САЩ е увековечила с бутикови пощенски марки и други големи джаз музиканти. Сред тях са  Ела Фицджералд, Били Холидей, Луис Армстронг и Майлс Дейвис.

Дайна Уошингтън

Дайна Уошингтън навлиза в музиката така, както повечето от своите джаз колеги, родени в  дълбоката американска провинция. Нейният трамплин към сцената е църквата. Пеенето и себераздаването ѝ в хора прави впечатление на известната формация Sallie Martin Gospel Singers, които я вземат в състава си. След това се премества заедно със семейството си в Чикаго, където сцените, на които се изявява, стават все по-големи, но точно в този период Втората световна война се изпречва на пътя ѝ. Военните действия променят всички аспекти на живота. Бойната обстановка намалява броя на сцените за изява, затяга коланите и силно ограничава набора от удоволствия. Редица клубове затварят врати или фалират, което автоматично намалява и подиумите за артистите. Но пък най-добрите винаги успяват да обърнат ситуацията в своя полза. Джаз артистите от онова време не спират да творят. Увеличават се експериментите и това автоматично създава обновяване на суинговия джаз.

Точно през тези трудни години се увеличава стиловото разнообразие и се ражда така обичаната от милиони блусова разновидност, която днес  наричаме R&B.

Дайна издава първата си плоча по военно време и е толкова мотивирана, че често излиза в музикални дуели  с другото голямо джаз гласище Сара Вон. Двете до последно не искат да отстъпят на никоя друга короната и трона на кралица на джаз баладите.

Нина Симон


Вероятно в много моменти, в които не си се чувствал точно фийлинг гут, си си пускал нейното изпълнение. Такъв е и животът на Нина. Отстрани всичко изглежда добре, като да е пропито със сила и смисъл. Но тя твърде често изпада в дупки. Борейки се за правата на чернокожите, пионерствайки и творейки, я завладяват почти всички познати пороци. През 70-те зависимостите и лудостите ѝ са на път да я погубят. Но точно тогава се случва срещата. Нина води дъщеря си Лиса на концерт на Дейвид Боуи в Медисън Скуеър Гардън. Срещата между двамата титани, пленени от собствените си лудости, разредени с дрога и алкохол, се състои чак след седмица. На частно парти се озовават Нина и Дейвид. Той я кани на неговата маса и взема телефона ѝ. Не, това не е началото на любовна афера, а на една телефонна терапия, която се отразява благотворно и на двамата. Артистите започват да говорят по цели нощи. Да обсъждат музиката, бизнеса, живота. По-късно той решава да изпълни любимата му нейна песен Wild is the wind. След време Боуи отива на гости у Нина.

Пътищата им се разделят, но когато молят Нина да го опише, тя просто споделя: „В него имаше повече смисъл, отколкото във всичките ми познати“.

Арета Франклин

Хронологичната кратка история на женските имена в джаз селекцията за всички времена ще завършим с Арета. През изминалата година тя прекрати активната си кариера. Арета е живото доказателство, че и в новото време пътят на джаз творците е един. Първо отдаденост в пеенето в хор, щипка наследствен талант и много работа над гласа. Арета преминава през всички тези етапи и изживява уникален творчески път. Преди време певицата получава диагноза рак, но това не ѝ пречи да продължи да пее, да се сгоди на 69 години и да гради нови планове. Когато питат Арета какво ще прави, след като вече няма да пее активно, тя просто споделя, че извън сцената тя винаги е била просто една добра съседка. Кой не би услужил със захар и брашно на фурия като тази?

PS: И след като си завъртиш всички тези парчета в плейъра, разхождайки се небрежно из града, със сигурност ще си така симпатично джазиран, че да ти хрумне някоя мисъл, подобна на тази: „Животът е като джаза, получава се най-добре, когато импровизираш!“.

Ръждясалата ми душа се нуждае от грамофон.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *