6 метазначения на явлението seen

И неустоимата му притегателна сила…

0 коментара Сподели:

Хората общуват чрез приложения. Цъкат по екрани и се смеят с емотикони. Това е положението. Ако вие не сте съгласни, продължете да ходите с бос крак из тревата в средата на делничен ден, докато слушате музика от касетофон през рамо в бялата си роба на припек и оставете останалите простосмъртни да разсъждават върху живота си в робство на технологиите.

Facebook все ни свързва, Instagram ни дели. Хората деца направиха така. Едва ли някой някога в развитието на социалните мрежи обаче се е побърквал от дива страст по човек, който му лайква всеки пост, отговаря му веднага на всяко едно съобщение и даже самоинициативно (това вече е прекалено) му изпраща гифчета и неща без конкретен повод.

Парадоксалното романтично и еротично влечение у човека към темерути, борсуци и изобщо хора, които не демонстрират човешкото в себе си, емпирично доказано в хода на историята, открива своята еманация в света на компютърно опосредстваната комуникация под формата на явлението seen.

Едва ли има нещо по-отвратително, по-сексапилно, по-опустошително, по-грубо, по-привлекателно и събуждащо по-противоречиви настроения в душата на съвременния интернет потребител от това някой да му види съобщението и комуникацията помежду им да секне точно там.

Сблъсъкът със seen често е драматично в същността си преживяване главно защото не е баш ясно какво точно означава. А неизвестността погубва.

Следват няколко от най-конвенционалните метазначения на акта на „сийнване", който мори младежта. Ето какво може да значи seen:

Изчезни завинаги

Често seen e новото „еб* си майката", само че без думи. Желание за спиране на всякакъв контакт, придружено от последващо задоволство от проявата на темерутщина, която все пак изисква хладнокръвие, дисциплина и уравновесен подход. Качества, нехарактерни за невротичното ежедневие на средностатистическия постмодерен човек.

И все пак понякога в тоя живот, само ако се налага, разбира се, псувнята за сбогом, очи в очи, носи удовлетворение за душата, което никой дисплей на света не би могъл да породи. Никога. Нека бъде ясно.

Ти си толкова як/а, късам си ризата

Както вече споменах – още не се е родил онзи, способен да се влюби до неадекватност в човек, който му е вечно на разположение. Средно разсъдливият юзър е наясно, че ако отговори веднага на обекта на сърдечните си пориви, най-вероятно вторият ще се отегчи до смърт в същата секунда и ще започне да посвещава авторска инди поезия на някой железен борсук, който не му говори от 98-а и не се вълнува изобщо от личността му. Както е съвсем нормално да се прави в тоя живот.

Вечно само на мен ми „сийнват"

В случай че човекът, който ви „сийнва”, е по-чувствителен и непринуден, то вероятно цял живот разни темерути не са му отговаряли на съобщенията. Съвсем нормално е в такъв случай да му избият капаците и да потърси изкупителна жертва. Във ваше лице.

С мълчанието си ще демонстрира характер, независимост и еманципация, каквито всеки човек рано или късно заучава, за да може да оцелее в съвремие, в което да си „куул" „ийзи" и „чил" едновременно е категорична свръхценност.

Ами секссимвол съм, какво да направя сега

Ясно е, че един истински секссимвол е желан от стотици  потребители в минута и е заливан от съобщения денонощно. Навярно дори някои по-неориентирани и ретроградни в поведението си хора го сръчкват, ако изобщо тази възможност все още съществува в социалната мрежа. И прочее.

Когато някой, който има над 200 лайка под профилната си, ви сийнне съобщението, той най-вероятно е зает да прави същото с още десетки превъзбудени хора, жадни за внимание и добра дума в свят на изолация, самота и отчуждение.

Супер съм зает

Хора масово прекарват по цели 8 часа на ден на стол, което, сами разбирате, трябва да бъде някак си оправдано поне на вид, ако не на практика. Планетата е пълна с „активни млади градски хора", които непрекъснато „случват проекти" и вършат неща. Не очаквайте от тях да се занимават с вас и вашите неуместни писания в стресирания делник.

Пиша си с още петима в тоя момент

Когато броиш лайкове под последния си пост, много често си склонен да си представяш как интернет приятелите ти спират всичко, което правят в момента, за да отделят време, внимание и енергия да ти се радват колко си хубав и умен. Разбира се, това вероятно не се случва.

Обикновено всички скролират с безизразно лице и натискат автоматично палци, докато си мислят за пица и изневери.

Същото важи и за писането на лични. Ако супер дълбоко интелектуалното ви онлайн общуване е трайно прекъснато от ужасяващото seen, съвсем възможно е човекът отсреща да обсъжда нечии бедра в паралелен разговор и да няма време за Кант и Ницше точно в този момент.

И все пак нека не забравяме, че в по-голямата част от случаите seen означава просто, че човекът е видял какво сте му казали и няма допълнителен коментар. Това е един прекрасен повод да се разходите из малките улички на града след работа, като си гледате пътя, а не телефона. Защото е пълно с неадекватни шофьори, цъфнали люляци и сексапилни граждани от плът и кръв, с които като по чудо бихте могли да осъществите контакт очи в очи. Защо не сини.

А ако обичаш да ровичкаш в чуждите профили, stalker по душа ли си?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *