Атанас Леваков: Да внесеш цвят в „сивото“ ежедневие

Повече за графити сцената у нас и третото издание на фестивала за улични изкуства през месец май

0 коментара Сподели:

Велико Балабанов

Този месец вратата към изпълнения с цветове стрийт арт свят ще бъде отворена за всички любопитни. Ако поне веднъж погледът ти е бил привлечен от някоя ърбън находка, то сега имаш възможността да се насладиш на целия процес на изработката й, да почерпиш информация от първа ръка и дори да експериментираш, изпробвайки собствените си умения. Говорим си с Наско Леваков, главно действащо лице в SAT Festival, за разцветките в ежедневието му и за всичките събития от феста, наситени с музика, партита, работилници и изкуство.

Масовото отношение към графитите е?

Все по-добро! Положителните примери стават все повече и смятам, че по-лесно хората възприемат идеята, че графитите и въобще изкуството в градска среда има сериозен потенциал и може да се развиват в България.

Как реши да обединиш графити сцената в SAT Gallery?

След пътувания в Европа и разговори с активни артисти успях да синтезирам някои от най-важните неща и започнах да ги прилагам спрямо ситуацията в България. Най-хубавото е, че сцената е достатъчно зряла и започна да се обединява от само себе си през последните години, а SAT Gallery се стреми да бъде „в крак с времето“.

Потопи ни в ежедневието на графити човека?

Ежедневието е разнообразно и понякога доста натоварено, тъй като креативните процеси колкото и да са планирани те водят в неочаквани посоки.

В тази сфера повечето хора правят всичко сами, от набавяне на материали, до организация на изложби и в рамките на един ден трябва да скицираш, срещаш се с хора, пишеш мейли, рисуваш стена и в същото време да поддържаш профилите си в социалните мрежи.

Доста често се прегрява… Но стига да си наясно със себе си намираш вдъхновение навсякъде и това те мотивира да продължаваш напред. Основният източник за мен са изоставени и неподдържани сгради. Това е най-чистата форма на графити изкуството – да внесеш цвят в „сивото“ ежедневие.

Опиши ни градската култура в София?

София е много интересен град, който си има собствен ритъм и чар. Като човек израснал тук често неглижирах качествата му, но истината е, че културният живот се развива през последните няколко години и може да угоди на почти всеки вкус. Градската култура също е в подем и има много интересни формати, които се надявам да продължат да се развиват за напред.

През джаз концерти в парка или фестивал обхващащ цял квартал до изрисувани калкани на училища и жилищни сгради ситуацията се подобрява и съм оптимист за близкото бъдеще.

Кои са положителните страни за София от фестивал като SAT?

SAT Festival е едно нещо което се случи супер случайно преди 3 години и прерасна от еднодневно събитие до почти двумесечен формат през тази година.

Това, което искаме да дадем е една разнообразна програма включваща изложби, партита, скейт състезания, брейк, занимания за деца, кино прожекции и още много. Мисля, че най-ценното е, че чрез този формат събитието се превръща в пресечна точка на хора от различни сфери с различни идеи, интереси и стилове, което е една чудесна почва за бъдеща съвместна работа.

Акцента на фестивала е изложбата, която ще включва над 40 изрисувани стени, както и работи на художници, фотографи и илюстратори от България и чужбина.

Също така партньори на фестивала са Five High Skatepark & Rock on jamz, които са подготвили ударни дози скейт, брейк и качествена музика.

Разкажи ни за чуждестранните участия във феста тази година?

Основната идея зад SAT Gallery е да развива българската сцена и смятам, че една от най-успешните практики в тази насока е обмена на артисти и срещата на различни гледни точки на едно място. По този повод сме супер отворени към чуждестранни артисти, като тази година имаме участници от Германия и Италия.

Планът за в бъдеще е да се развиваме активно в тази посока като се колаборираме с повече артисти и международни организации.

Какви са стъпките ако някой реши да се занимава с рисуване в градска среда?

Със сигурност няма готова формула, но има няколко неща, които е важно да всеки да има предвид. Като за начало трябва да знаеш къде може и къде не може да се рисува и в същото време да се съобразяваш с графитите, които са там преди теб.

Всичко след това е въпрос на много работа, лично усещана и артистична преценка.

Какво мислиш е мястото на стрийт арта в сферата на изкуствата?

Стрийт арта като жанр е едно от най-глобалните течения в съвременното изкуство и тенденцията е да не спира да се развива. Все повече артисти от други сфери започват да използват големите стени като медия, както и артисти от улицата участват в някои от най-големите световни изложения, което в последните години промени коренно облика му.

Едно от най-ценните качества на този жанр е, че е лесно достъпен и абсолютно свободен от рамки и норми. Всичко е позволено и тематиката на рисунките е варира от наивни

анимационни герои, типография, до засягане на глобални проблеми, философски въпроси и политическа критика. 

Имено поради тази свобода и това, че често е анонимно го прави много точно отражение на социалната среда и можеш да разбереш много за едно място по това, какво и как е изрисувано по улиците му.

Събитията започват от 5 май, така че те очакваме.

Излез извън рамките… на града.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *