Стиви Уондър за неделя късен следобед

Happy Birthday, Stevie Wonder

0 коментара Сподели:

Той наистина е чудо. Въпреки че идва на този свят незрящ, вижда много повече от другите. Още в ранните си детски години Стиви проявява усета си към нотите. От страх да не се нарани, когато е сам вкъщи, майка му винаги му оставяла занимателни играчки като малко пиано, барабани или хармоника. Стивън обожавал да прекарва времето в игри с тях. Личният  живот на Стиви Уондър е пъстър почти колкото сценичният. В актива си е записал три брака (последният съвсем пресен от 2017)  и седем деца. В професионален план Стиви демонстрира обаче пълна моногамност. Когато е на 20, подписва с Motown records и работи с тях и до днес.

Запазена марка на Стиви е електрическото пиано, което той налага в соул концертите си.

За него той казва: „Мисля, че ако някога успея да видя пиано, то ще се окаже точно такова, каквото си го представям.”  Изпълненията му на живо винаги са приемани екзалтирано от публиката. Един от вечните му хитове, който той изпълнява на почти всеки концерт, е песента Superstition 1974

Стиви Уондър никога не страни от социалните и политически тежките теми. Благодарение на своята дългогодишна работа в посока на равноправието и упоритостта му през 1986 Стиви Уондър успява да се пребори и за това рождената дата на един от неговите вдъхновители Мартин Лутър да бъде увековечена като официален празничен ден в САЩ. През 1973 Стиви загубва и обонянието си в тежка автомобилна катастрофа, но

нюхът му към хубавите мелодии е несломим.

Парчето, което го прави световноизвестен, влиза в чартовете десет години по-късно. I just called to say I love you превзема не само САЩ, но и Европа.

Наградите му са многобройни. Скоро в медиите изникнаха спорове около точната бройка статуетки Грами, които той е получил. По последни данни те варират около числото 25. В колекцията си притежава и награда Оскар, и Златен глобус, а от 2009 е посланик на мира на ООН.  Днес Стиви Уондър навършва 68 и въпреки че в последните години не прави нови неща, винаги има какво ново да чуем в албумите му, а почти всеки голям музикант мечтае да бъде на една сцена с него.

Ето и малко джаз за края на вечерта.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *