Посети „Световен театър в София“

Полет на въображението и многообразие на сцената.

0 коментара Сподели:

София със сигурност можем да кажем, че е театрален град. Лятото чука на вратата, но преди да стегнеш куфарите за почивка, трябва да посетиш платформата „Световен театър в София“. Събитието се провежда за дванадесети път и се радва на голям успех. Организира се от фондация VIA FEST съвместно със Столична община. Платформата цели да покаже на столичната публика водещи имена и тенденции в театъра по света. Програмата тази година залага на жанрово разнообразие от различни краища на Европа. Между 4 и 19 юни ще можеш да се насладиш на шест чуждестранни спектакъла. Три танцови и три драматични. И за да бъде изживяването стопроцентово удоволствие, всеки от спектаклите ще бъде субтитриран на роден език. „Световен театър в София“ е страхотен начин да обогатиш мирогледа си, да задоволиш духовните си потребности и да видиш как се развиват сценичните изкуства отвъд границите на България. Ето и с кои постановки ще ни срещне събитието:

ТАНЦОВИ СПЕКТАКЛИ:

ХАКАНАИ

04.06 (понеделник), 19:30 часа, Театър „Азарян“, НДК; Компания „Адриен М. и Клер Б.“ – Лион, Франция

„Хаканаи“ е оригинален танцов спектакъл – визуално 3Dпътешествие между въображението и реалността. На японски заглавието назовава нетрайното, крехкото и временното. Хореографията в спектакъла се изпълнява в специален куб. Той е среда на движещи се образи, създаващи се в реално време. А след представлението зрителите ще имат възможност да влязат в куба и да разгледат инсталацията, която създава тази игра между въображението и реалността.

ПЛАНИНАТА ЧИРЧЕО

08.06 (петък ), 20:00 часа, Театър „Азарян“, НДК; Фабрицио Фавале – Болоня, Италия

Планината Чирчео в Италия при Тиренско море е митично пространство, в което Одисей и неговите спътници се изправят срещу магьосницата Цирцея. Способността ѝ да преобразява хората и променящите се води на морето са основен източник на вдъхновение на Фабрицио Фавале. Това е един поетичен и емоционален разказ за историята на Цирцея, пресъздаден чрез телата на деветима актьори. Фабрицио Фавале и Андре дел Бианко създават на живо въздействащи звукови и визуални ефекти с промени в осветлението, цветовете и плътността на атмосферата. Привнасят различни естествени елементи като вулканични останки, ледени блокове, скали, животински фигури и пораждат образи, които пресрещат световете на архаиката и високите технологии. Наричат Фабрицио Фавале „поета на танца“ и според нас произведението му трябва да се види.

НЕУДАЧНИЦИ

11.06 ( понеделник ), 20:00 часа, Младежки театър „Николай Бинев“; Ярек Цемерек – Прага, Чехия

Зрелищни акробатични номера, хумор и завладяваща артистичност в шоу на една от водещите чешки компании в съвременния цирк.„Неудачници“ показва новото лице на съвременния цирк в Чехия в зрелищен спектакъл, съчетаващ танц, акробатика и циркови техники. В основата са заложени страховете от провал у хората, които са жертва на съвремието ни. За тънката граница, на която би могъл да загубиш своята идентичност. А за допълнителен колорит музиката е на живо. Известния чешки DJ En.dru се грижи за това.

ДРАМАТИЧНИ СПЕКТАКЛИ:

ВЛАСТ И СЪПРОТИВА

18.06 и 19.06 (понеделник и вторник), 19:30 часа, Народен театър „Иван Вазов“; режисура и сценография: Душан Давид Парижек – „Дойчес театър“, Берлин

„Власт и съпротива“ е сред високо оценените постановки на изминалия театрален сезон в Германия. Представлението е театрална версия на известния едноименен роман на Илия Троянов. Разказва за процесите в България по време на тоталитаризма и годините на преход. Архивните документи се съчетават с личните истории на знакови образи от времето. Силен политически и актьорски театър, който разбулва истината за близкото минало. Голяма национална гордост е, че в актьорския състав фигурира името на блестящия актьор Самуел Финци.

ТРИ СЕСТРИ (прожекция)

09.06 (събота), 18:00 часа, Дом на киното; режисьор: Тимофей Кулябин, театър „Красны факел“ – Новосибирск, Русия

В родината на автора на пиесата се появява този уникален по рода си спектакъл. Наричат 32- годишния режисьор Тимофей Кулябин „вундеркинд“ на новия руски театър. Той поставя Чеховата класика „Три сестри“ по начин, който въвлича зрителите в съвсем ново преживяване и начин на разбиране. Няма да ти разказваме за сюжета, защото пиесата е световноизвестна и позната на всеки. В четирите действия се преплитат букет от жанрове – черна комедия, психологическа драма, трилър. А онова, което прави представлението уникално като послание и сложност за изпълнение, е това, че се случва на жестомимичен език. Много интригуващо и в същото време социално режисьорско решение.

ЮЛИЙ ЦЕЗАР (сателитна прожекция)

06.06 (сряда), 19:00 часа, CINEMA CITY; режисьор: Никълъс Хайтнър – Национален театър – Лондон, на живо

Цезар се завръща триумфално в Рим и народът излиза да празнува. Разтревожен от популярността на диктатора, образованият елит организира заговор за свалянето му от власт. След покушението по улиците на столицата избухва гражданска война. Никълас Хайтнър е един от най-добрите познавачи на Шекспир. Той потапя публиката в напрегнатите събития и тя става активна част от действието. Бен Уишоу („Парфюмът“, „Момичето от Дания“, „Скайфол“) и Мишел Феърли („Игра на тронове“) играят Брут и Касий, лидерите на преврата, в този главозамайващ политически трилър, заснет от сцената на „Бридж Тиатър“ в Лондон.

Това са шестте европейски шедьовъра, подбрани тази година за зрителите. Смеем да кажем, че „Световен театър в София“ е едно от най- хубавите културни събития в столицата. Да си вземеш билет за всеки от спектаклите е страхотен подарък, който можеш да направиш за самия себе си. А и не само. Желаем ти приятно гледане, потапяйки се в това театрално многообразие.

Ако освен добър театър, искаш и добра книга – ето най-новият "наръчник по сексуална манипулация".

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *