Къде да заведeш приятел чужденец в София

Спретваме ти бърз градски маршрут, които включва едни от най-приятните забележителности на града ни

0 коментара Сподели:

Гео Калев от studiofo.net, Надя Кънева

снимки: Гео Калев от studiofo.net; Надя Кънева

Идва времето на летните отпуски и пътувания не само от София навън, но и в обратната посока. Ако твой приятел от чужбина внезапно те изненада с новина: Hey buddy I`m coming to Sofia, освен че трябва бързо да почистиш къщата, трябва и да си готов с план-график на интересните места в твоя град, на който buddy-то ще се изкефи. По това време на годината София изглежда настина красива – зелените паркове, малките улички в центъра, някои от големите ни сгради и паметници с история, баровете, моловете и Витоша като фон на целия град ще се харесат на всеки млад човек. Така че ти пускай прахосмукачката (интересна дума за всеки чужденец), а пътеводителят е от нас. Go Guide в нужда се познава.

НДК И МАЛКИТЕ УЛИЧКИ


Маршрутът ви може да започне с разходка от Съдебната палата в посока НДК и гледка към все още заснежените върхове на Витоша, от която гостът ще ахне. На най-известния в миналото търговки булевард, а сега приятна пешеходна зона се появиха безброй барове, ресторанти и джелатерии, приятно озвучени от различни улични музиканти, досущ като La Rambla в Барселона примерно.

В горещината и силната глъч на оживената улица може да кривнете в малките преки на любимата ни „Витошка“. Там нещата са си останали някак непроменени с малките бутикови магазинчета, кокетните пекарни и работилници за ръчно направени украшения.
Където и да свиете, ще усетите спокойната и уютна атмосфера, нехарактерна за големия град.

Ясно е, че без НДК няма да се мине. Като изключим стърчащото нещо и скъсаните огради около него, градинката си стана доста симпатично място за младите хора. Денем там те карат скейт и байкове, а вечер пристигат на тълпи за среднощни забавления, които предлагат клубовете в сградата на националния дворец. Разходи byddy-то и по Моста на влюбените, където винаги има и някоя интересна изложба.

КАТЕДРАЛАТА И ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА


Добър старт са статуята на света София и древният град Сердика. Там има много история и ако попрочетеш и разкажеш на място за ротондата „Свети Георги“, той със сигурност ще бъде впечатлен. Продължете разходката по прословутите жълти павета, като в този маршрут има няколко задължителни супер готини места, които можеш да покажеш с гордост –

Партийния дом, Президентството и смяната на караула, площад „Княз Александър Батенберг“ и бившия царски дворец, където днес се помещават Националната художествена галерия и Етнографският музей. Срещу тях е най-якият театър и любимият ни малък парк в София.
Следва площад „Народно събрание“ и катедралата, която е като емблема на столицата. Това каре е изпълнено с най-величествените сгради като Софийския университет, Националната библиотека и Националната галерия за чуждестранно изкуство, които трябва да се видят и осветени през нощта.

БОРИСОВАТА ГРАДИНА, ЮЖНИЯ ПАРК И ВИТОША


Отклоняваме се към Паметника на Съветската армия, където ще е доста интересно, особено ако оттам са минали няки нови арт майстори на графитите. Там младите хора се събират да карат блейдове и скейт на различни самоделни рампи. На път за Борисовата градина си вземете по бира за едно „пейка парти“, както традицията повелява. В досадните жеги на лятото бившият царски двор е търсено място за прохлада на много софиянци.  На езерото Ариана можете да си наемете лодка или привечер да хапнете в ресторанта с национална кухня, да чуете народна музика и да видите кръшни хора – това ще го спечели със сигурност.


Отделете си един цял ден за разходка из Витоша. Рядко срещано е големият град да има толкова яка планина и ние трябва да го оценим. Ако сте от мързеливите туристи, може да се качите с лифт до зелените гори и поляни и нечовешка гледка към София.

Къде и кога да заведеш buddy-то на нощен живот, може да разгледаш в категория събития.
Enjoy Sofia.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *