Италиански джелатерии в София

Най-вкусните сладоледи в столицата, които правят конкуренция на италианските оригинали

0 коментара Сподели:

Никога не съм бил особен фен на сладоледа и като малък нашите не успяваха да ме залъжат с ванилов сладолед с топинг във фунийка или замръзнало ескимо на клечка, за това и не изпитвам някаква носталгия, като гледам рекламата с непохватното дете с колелото и сърцераздирателните разкази от детството на баща му. Всичката тази злоядост секна при първата ми среща с автентичния вкус на истинския сладолед от Италия. Беше преди много години, през едно незабравимо и любовно лято, обикаляйки малките калдъръмени улички на романтичен и внушителен Рим, попаднахме на Gelateria – San Crisipo, близо до Фонтана ди Треви, която във форумите определяха като едно от забележителностите на Рим и в никакъв случай не трябва да се подминава. Въпреки голямата опашка от любопитни туристи и местни любители на студените плодови вкусове, търпеливо изчакахме… Когато дойде нашият ред и бъбривият и пъргав сеньор започна да пълни стичащия се сладолед в големите вафлени фунии, на мен устата ми се изпълни със слюнка и неудържимо грабнах сладоледа.

Само една лъжичка от този вълшебен вкус ми беше достатъчна, за да разбера, че сладоледът се дели на два вида – италиански и всички останали!


За щастие в последните няколко години у нас се отвориха няколко джелатерии, които не носят същото име, но вкусът им е толкова близък до (оригинала) този от малкото магазинче до Фонтана ди Треви, че през ден отскачам там за миг.

GELATERIA AFREDDO
(София, бул. "Витоша" 12)

сладоледи, джелатерии, Afreddo

В края на пешеходната и все по-колоритната част от булевард “Витоша” се намира малък оазис от сладоледени вкусове на типичното италианско джелато. Сладоледът се приготвя на място, непосредствено пред твоя поглед. Така можеш да се убедиш, че рецептата не е тайна – прясно мляко и пресни плодове, само натурални продукти. В голямото разнообрзие от вкусове моят любимец е пистачо – иначе казано, шам фъстък. Сладка сметанова основа и ароматни смлени ядки, които гъделичкат сетивата. Пред малктата gelateria има достатъчно масички, за да поседнеш и послушаш някой от уличните музиканти на бившата търговска улица.

GELATERIA CONFETTI
(София, ул. "Граф Игнатиев" 4)

сладоледи, джелатерии, Confetti

На няколко крачки от симпатичния площад “Гарибалди”, по продължението на “Графа” се намира  култовата Gelateria Confetti. Сред огромния избор измежду всичките 48 вкуса за мен най-свежа е комбинацията от лимон и йогурт. Невероятен микс, който небцето ми обича. Често там съм виждал как компания приятели си взимат различни плодови вкусове и всеки опитва от купичката на другия. Джелатерията има страхотен заден двор в средиземноморски стил, в който спокойно може да седнеш и да се насладиш на истинския италиански сладолед.

GELATERIA GELATI
(София, Сердика Център, партер)

сладоледи, джелатерии, Gelati

Ако си се скрил от жегата за един бърз sale шопинг в Сердика център, дай си кратка сладоледена пауза. На партерното ниво се намира малкото кътче от Италия – Gelateria Gelati. Това е “сладоледаджийница” с дълга история, която е успяла да съхрани оригиналната рецепта, с изцяло натурална основа от продукти и вкусове, които гарантирано те отнасят на едно вкусно пътуване до Италия и назад. Това лято там открих вкус, който е патент само на Gelati, казва се „Buchisimo“ и е съвършен микс от шоколад и италианската бадемова халва mandorlato, а за happy end се прибавят и няколко лъжички сос малина. La Vita e Bella!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *