Пловдив ще чете, ела и ти

За 16-ти пореден път Градът под тепетата се превръща в литературна столица в средата на юни

0 коментара Сподели:

За поредна година Градът под тепетата приютява един от най-популярните и любими литературни фестивали в страната. Само седмица след края на Пролетния базар на книгата в столицата епицентърът на литературната дейност се мести в Пловдив!


В периода между 10 и 17 юни на множество различни локации из Пловдив ще се проведат десетки събития с гостуващи автори, артисти и музиканти. Концерти, дискусии, изложби, четения…

Над 60 събития има в тазгодишната програма, които ще се провеждат ежедневно из любимия ни Филипополис.


В края на текста ти даваме линк към цялостната програма на фестивала, а преди това малко по-обща представа за начина, по който ще протече тазгодишното издание.

Официалното откриване на „Пловдив чете“ ще се състои на 12 юни (вторник) от 20:00, въпреки че програмата със събитията започва да тече с пълна сила още на 10-и (неделя). Церемонията ще се състои в Античния театър, където ще бъдат раздадени едни от най-престижните награди в литературните среди – „Орфеев венец“ и „Златна четка“. След тържествената част специални гости ще бъдат музикантите от група „Фондацията“, които ще огласят Стария град с напомнянето, че някои песни има причина да бъдат вечни.

В рамките на фестивала ще има десетки четения, дискусии и събития

с участието на поети и писатели от родната и международната сцена, сред които са Георги Господинов, Димана Йорданова, Йордан Д. Радичков, Катерина Стойкова, Виктор Самуилов, Елизабет Костова, Захари Карабашлиев, Васил Панайотов…

Програмата на фестивала е един своеобразен безкраен списък от любимци на литературната публика. Едно от най-очакваните събития е именно представянето на новия сборник със „свръхкратки истории“ на Георги Господинов (17 юни) – „Всичките наши тела“, което ще бъде първото събитие на автора с книгата на родна почва.

По време на цялата седмица, паралелно със събитията, които се организират на различни локации из Стария град, Капана и центъра, ще се провежда и традиционното книжно изложение „Алея на книгата“. Мястото е обичайното – площад „Централен“ пред пощата. Петнайсет шатри ще се превърнат във временен дом на близо 40 издателства, а Литературният кът в близост до тях (Цар-Симеоновата градина) ще бъде още едно място, на което ежедневно ще текат интересни срещи и събития. Отново на площад „Централен“ ще има и изложба с 16 илюстрации за детски книги от български художници.

Макар че носи названието „Пловдив чете“ и акцентът на събитията съвсем естествено е литературен, най-прекрасното на фестивала е способността му да затвърждава идеята, че всички сфери на изкуството са неминуемо обвързани, свързвани, обвързващи и свързващи.  Съвсем непредумишлено това преплитане на музика, думи и цветове представя една от най-ценните способности на словото – да бъде мост между идеи и хора. Затова впусни се и ти в „Пловдив чете“, позволи си да дадеш на думите този шанс, позволи си да го дадеш и на себе си.

О, и последно, но не на последно място – всички събития от програмата на фестивала са с напълно безплатен вход!
За въпросната подробна програма на фестивала може да се информираш тук , както и да следиш страниците във facebook и instagram. 

Освен храна за ума, ти предлагаме и храна за окото тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *