КАК ДА СЕ ХРАНИМ „БАВНО“?

Slow Food България - добра, честна и чиста храна

0 коментара Сподели:

В търсене на най-добрата храна в града попаднахме на Slow Food вечеря в „Багри“. Усмихнахме се широко пред съкровищницата от вкусове, която се разкри пред нас, и побързахме да разберем подробности за проекта от собственичката на ресторанта и главния готвач. Този проект, обединяващ редки, традиционни и изчезващи храни, предизвика интереса ни, но защо е толкова важен за нас, научихме от Нели…

Какво е Slow Food?
Slow Food е начин на мислене, който обединява всички идеи на устойчивото хранене – от семейното фермерство, местното производство и сезонното хранене до намаляването на изхвърлянето на годна храна. Една от идеите на световното движение е да мотивира производителите да запазват традиции­те, като събужда интере­са към тях чрез различни подходи. 

Какви подходи се използват у нас?
С Младежката мрежа се стараем да достигнем не само до хора на нашата възраст, но и до ученици, малки деца и тези от детските градини. Хранителнотообразование би трябвало да бъде основа, върху която да градим бъдещето. Не е нормално дете да не може да различи тиквичка от краставица или още по-лошо –домат от ябълка. Искаме и да срещаме хората от нашето поколение с успешни млади фермери, готвачи и любители, за да споделят опит и гледна точка.

Как се стигна до създаването на подобно движение?
Необходимостта си беше напълно естествена, тъй като в последно време хората започнаха малко по малко да се замислят с какво се хранят. Преди повече от година моят приятел Дафар ми се обади с предложение да се включа в създаването на Младежка мрежа на вечесъществуващата Slow Food мрежа в България. Няколко събития по-късно се събрахме малък, но разно­образен екип от ангажирани с истинската храна млади хора.

Как популяризирате Slow Food?
Една от последните ни инициативи е проектът „Вечеряй с фермер“ – вечеря, по време на която се акцентира върху даден производител и неговия продукт. Специално приготвеното меню придружава естествения разговор, който се заформя между фермерите и градските хора.

Кои са местните уникални храни, които се опитвате да спасите?
Има толкова много уникални продукти, но някои от тях са се изгубили в годините и до момента не могат да се възстановят като например банският старец. Но за сметка на това благодарение на Slow Food и семейството на ДешкаКротева от Горно Драглище сега можем да опитаме от пиринския деликатес нафпавок. Прави се, като се пълни (нафпава) мехур с най-хубавите части на прасето, съхне на таван и се съхранява в дървесна пепел. Вкусът е несравним! От най-любимите ми продукти са и зеленото сирене от Черни Вит, което плесенясва заради местния климат, както и пестилът от сини сливи с аромат на огън от родното ми Габрово!

Какво се промени за теб, след като стана част от движението?
Дано не звучи банално, но целият ми живот и на съпруга ми Митко, а скоро и на цялото семейство се промени! В продължение на няколко години минахме през какво ли не, докато не започнахме да се храним основно с продукти, произведени в градината на баба му в Белене. Следващата стъпка е създаването на наша градина.

Освен"бавното" хранене, ти предлагаме и здравословно – виж рецепта за домашно мюсли тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *