ЕСЕНЦИЯТА НА СЕЗОННИТЕ МЕНЮТА В ГРАДА

Виж с какво искат да те спечелят кулинарните шефове на София

0 коментара Сподели:

По това време на годината естественият ни часовник ни подсеща, че е време да променим режима си на хранене. Ресторантите и техните мастършефове отлично знаят това и веднага след настъпването на пролетта започват да експериментират с авторски рецепти и сезонни продукти. Маршрутът ни този месец отразява работата на най-креативните от тях и е свеж ъпдейт на вкусните им „сезонни менюта“.

HASIENDA

На пръв поглед – нищо особено, но това чудодейно произведение на кулинарното изкуство носи толкова аромати и вкусове в себе си, че можеш цяла пролет да му се дивиш. За непросветените това е агнешки шиш кебап на скара с чобан салата, който идва на масата, за да оправи всяко настроение. Това класическо произведение на кулинарното изкуство, излязло сякаш изпод тезгяха на хоремага, ще те накара да облизваш пръсти дълго време.

LA FISHERIA

Едва ли ще те учуди изборът на главния готвач тази пролет, имайки предвид, че La Fisheria е с реноме на място, изцяло отдадено на морските блага. Отдаваме се на виртуозна сьомга с гриловани зеленчуци в градинката на ресторанта срещу „Седмочисленици“, като на масата поръчваме още любимия ни тартар от риба тон, филе от милокопи със запечени картофки и ципура в морска сол. Защото, когато една история е добра, тя е добра и втори път!

MAXI

Максимално кулинарно удоволствие с минимално положени усилия. Това е, което изпитваме, пробвайки новите пролетни предложения в Maxi. Започваме със свежа салата айсберг с фенел, портокал, скариди темпура, розов пипер и карамелизиран портокалов дресинг и комбинираме с талиатели „Болонезе“ за празничен завършек на пролетния ден. Своеобразен оазис насред „Симеоновско шосе“, в който всеки път е удоволствие да попадаме.

MOTTO

Лайтмотивът на идващото лято тук е повече от ясен. Това е рибата! Изцяло новото сезонно меню включва пресни морски дарове, като освен на рибата от ресторанта залагат много и на скариди и миди. Ние пък веднага склонихме глава пред изяществото на този лаврак, сотиран със зелен фасул, акомпаниран от чист бекон и чери доматки и поръсен с домашен средиземноморски дресинг.

OLIVE`Sea

В сърцето на Olives City Hotel е разположен Olive’Sea Restaurant – малък, зелен оазис с много стил и средиземноморски чар, който събира най-големите съкровища от морските дълбини и ги поднася с любов и финес на клиента. Смелото обединение от вкусове, в прегръдка с изкусителни морски дарове, неусетно ще те прелъсти. Веднага щом усетиш аромата на свежата салата Olive`Sea и сьомгата на пара с киноа, част от новата насока, в която поема менюто, денят придобива съвсем различни висини. Слушаме истории за русалки и сирени в компанията на качествени питиета и вкусни деликатеси. Точното място за почивка след натоварения ден, където можеш да се отпуснеш в компанията на приятел с любимата напитка или да проведеш успешна бизнес среща във великолепната лятна градина сред шумолящата вода на малкия й фонтан.

NEST

В гнездото на добрия вкус към живота намираме венец от аромати, които съчетават в себе си опушения нюанс на скумрията с пролетната свежест на киселото мляко и копъра и остротата от вкуса на ябълката и репичките. Тази салата би била по-добра единствено и само в съюз с чаша хубаво бяло вино, което ще омекоти съставките, ще придаде блясък в очите и ще даде вълнуващ старт на всяка обикновена вечер.

PARK BAR

Имаме няколко любими улици в София. Една от тях е красивата и зелена „Шипка“, на която грациозно е кацнал Park Bar. Там често се събираме с други привърженици на добрата кухня и на спокойния, идиличен живот, за да се отдадем на разнообразните предложения на главният готвач Васил Христов Василев. В днешния пролетен ден избираме да пробваме киевски котлет на Josper грил със спанак и скаморца във винен сос.

SHADES OF RED

В унисон с настъпването на пролетта и събуждането на природата ресторант Shades of Red на Гранд Хотел София вече предлага ново пролетно меню, базирано на пресни сезонни зеленчуци и продукти. Менюто е специално разработено от главния готвач на ресторанта шеф Жоро Иванов и представлява свежа комбинация от леки и здравословни специалитети и домашно приготвени десерти. Продуктите за всяко ястие са старателно подбрани от български ферми с доказано високо качество на производство. Сред новите предложения можеш да откриеш салата с хумус и гуакамоле, както и хрупкаво-зелени аспержи асорти на грил със сос песто и филирани бадеми в компанията на филе от сьомгова пъстърва на пара, поднесена със задушени зеленчуци. За вълнуващ край на историята пък залагаме на диетичен вегански десерт с киноа и спокойно предозираме с него.

SPAGHETTI KITCHEN

Тук имаме гаранция за вкусно изживяване през всеки сезон, но със стоплянето на времето вкусовете, които се миксират в кухнята, излизат извън контрола на нашето въображение. За пролетно-лятното меню на Spaghetti.Kitchen главният готвач е заложил на много риба и морски дарове, като най-атрактивна ни се стори ципурата с глазирани аспержи и талиатели от моркови, маринована с кори от портокал и джинджифил.

TABIET

Предоволни сме, че отново настана време за любимата ни зелено-бяла градина на „Табиет“. Тук всичко хубаво си е по старому, само че в кухнята се случва нещо иновативно. Поднасят ни сьомга с пюре от аспержи, приготвена по технологията sous vide – бавно готвене на ниска температура за 12 часа. Предстои „Табиет“ да въведе тази техника и при обработването на месото, а ние нямаме търпение на пробваме.

YAMAS

Тук положението е сериозно и седнем ли веднъж, няма ставане, особено когато насреща ни се плезят един куп средиземноморски същества. Хармонично опитомени в трилогия от морски дарове, това са най-характерните, емблематични и познати гръцки ястия, комбинирани смело в една чиния. Аранжираме вечерята с поне една чаша леденостудено узо и поръчваме за разкош сочно парче пастицио. Защото Гърция не е само морски дарове, а в кулинарния й справочник има и много богата готвена кухня. С това си предложение главният готвач на Yamas изтъква и новата насоченост на мястото, а именно да покаже цялото изящество на гръцката кулинарна философия. На фона на сиртаки, аромат на добре препечени хлебчета и питки със зехтин и риган времето се разтяга безкрайно в неясното бъдеще на вечерта, която тепърва започва.

TABLA

Когато през май не можеш да отидеш до морето, морето идва при теб с новото пролетно меню в „Табла“. Майсторите в кухнята буквално яхват вълната с авторската рецепта за средиземноморско плато с пълнен калмар, октопод на грил и тигрови скариди, които могат да бъдат поръчани и поотделно. Нищо не отброява по-добре оставащите дни до лятото, както чисто новите рибни предложения в менюто тук.

RESTO DEL VERANO

Тук нямат сезонно меню, но всекидневно в кухнята се създават поне 2–3 ястия, които се приготвят със сезонни продукти. Рибата им е един път, както многократно сме се убеждавали, затова на днешния ни тур до Драгалев­ци пробваме нещо по-различно. Агнешко роле върху сотиран спанак и сос „Робер“! Комбинация, съдържаща всички елементи на българската кулинарна пролет, която изкушава всеки, дори и резервираните към този вид месо.

БАГРИ

С премиера през април, новото сезонно меню на мястото с най-добре подбрана храна, е повече от емоционално преживяване. Тук всяка хапка е с доказан произход, затова едва ли има нещо, с което да сбъркаш. Ние избираме да пробваме пръстен от тиквичка в ексклузивната компания на хрупкав бекон от бузи на източнобалканска свиня (рядка порода с богата история), маруля, кашкавалена коричка и розова сметана. Всичко това смело поръсено с био флорална вода.

ЩАСТЛИВЕЦА

Цветовете около нас са пъстри, вкусовете свежи, а ароматите са спомени. Сезонното меню на „Щастливеца“ предлага богат и избор от ястия, приготвени в интересен „кулинарен аранжимент”, а ето и най-любимия ни фрагмент от него. Вариация на „Цезар“ със зелена салата, айсберг, краставици, пържен натурален английски бекон, аншоа, натрошен домашен царевичен хляб, сирене „Пармезан“ и домашен „Цезар“ сос с хрян.

ВИЖ И МЕСТАТА СЪС ЗДРАВОСЛОВНА КУХНЯ В СОФИЯ!
 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *