Златните бири на лятото

Виж какво ние със сигурност ще надигаме този сезон

0 коментара Сподели:

Иван Коловос, Стайлинг: Влади Герасимов

Формулата „лято + бира = удоволствие“ съдържа едно неизвестно – каква точно бира да си изберем, за да утолим жаждата, да се освежим, да се почувстваме добре в горещините? А нови и нови предложения валят, което прави уравнението още по-сложно. Ще се опитаме да се ориентираме в космоса от светли бири, като се разходим сред тях. Но сякаш най-доброто решение на задачата е да опитаме всички (е, не наведнъж) и така да намерим точния отговор за себе си.

GLARUS
6% alc. /vol.

(на снимката горе)

Флагманът на българските крафт пивоварни Glarus напомни за първия си Индия пейл ейл (IPА) с лимитирана серия, затова побързайте (за да може и да повторите). Любимата морска птица и Черно море са събрани в един етикет – какво по-подходящо да си налеем и отпразнуваме лятото?! За да не ни е твърде сладък животът, тази бира (като един истински IPA) ни дава доза горчивина. А използваният хмел Chinook ни дава усещане за борова гора, билки, грейфрут и… безбрежност. Нямаме търпение за новостите в тази серия, които предстоят.

ДИВО ПИВО
4,5% alc. /vol.

„Диво пиво“ е една от първите бири, произведена от крафт пивоварна в България, а това отпушва спомени кога и как сме я опитали отначало. Лятото обаче е идеален повод да потърсим пак етикета с мечока, за да ни спаси от пресъхнало гърло. Ако горчивото ви идва недостатъчно, то опитайте HD версията 94,5% alc. /vol.0  с още повече хмел. А техният Weiss се различава от всички себеподобни в България, защото вместо пшеница има спелта, т.нар. храна на фараоните. Последното обяснява защо на етикета има мумия  (с чаша бира, естествено).

STOLICHNO
6% alc. /vol.

Откакто фамилията на Stolichno се разшири с Amber Pils, се чувстваме още по-добре. Този чудесен избор за ежедневна бира ни показва колко привлекателен стил е „Виена лагер“ – плътен вкус, амбърен цвят и лека тръпчива нотка за финал. Ако искате истински да се поглезите, комбинирайте пивото със сирена (бял чедър, например) или пудинг с маракуя. Ако пък нямате подръка – пробвайте с барбекю. Или просто ей така, в комбинация с приятен разговор. Независимо от формата, това си е висша форма летен хедонизъм.

JAGERHOF
5,0% alc. /vol.

Вече не е нужно да се чудиш как да „откраднеш“ един ден и да отскочиш до Пловдив, за да пиеш от пивото на Jagerhof, произведено на място в заведението. Защото бирите им вече са в бутилка и са подръка в любимия бар или магазин. Светлата Hell и пшеничната Weiss (5,0% alc. /vol.) имат две предимства – да ти се услаждат навсякъде, включително и в парка, и да ти вървят идеално с храна. Недостатъкът, че се изпиват бързо, се компенсира от възможността да си вземеш сет с 6 бутилки и да си помечтаеш за Октоберфест!

HILLS

Ако харесвате немските бири, ще намерите бързо общ език с хората от пивоварна Hills. Те направо ги обожават и по случая произвеждат класики в жанра. При това с традиционни баварски рецепти, забъркани от опитен германски пивовар. Като опиташ тяхната светла бира (Pils)(4,8% alc./vol.) , ти се приисква вече да си свършил бутилката и да посегнеш към втора – толкова е пивка и с ободряващо горчив финал. Пшеничната (Weizen)(4,9% alc./vol)  пък „плаче“ на твоето рамо да бъде комбинирана с печен джолан с картофи или с домашен чипс. За финал идва деликатесът наречен пушена бира (Helles Rauch), (5,0% alc./vol.)  поднесен в ценителска бутилка. Благодарение на опушения на бук малц от чашата се разлива разкошен аромат на бекон, който може да се допълни и наяве – с вкусен грил. Сетивата вече ликуват и ни карат с още по-голямо нетърпение да броим мислено дните до отварянето на ресторанта към пивоварната в Перущица, където да опитате всичко това на място. От Hills си признават, че правят бирите като за себе си, сигурно затова и ги оценяме с одобрително поклащане на глава.

БЯЛ ЩЪРК
7% alc. /vol

Взрив от тропически аромати и вкусове – нито повече, нито по-малко е резултатът от срещата ни с Tropikalia IPA. Новото предложение от „Бял щърк“ е сварено в световноизвестната холандска пивоварна De Molen. Използваният хибискус прави бирата рубинена на цвят и светкавично разпознаваема на вкус, а на добавените хмелове се дължи букетът от аромати на манго, папая, ягода. Бързаме веднага да споделим с приятели за това тропическо бирено чудо и да поцъкаме с език за новия етикет и визия на „Щърк“-а.

Пробвай коктейлите участващи в World Class.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *