Най-пивките бири от българските пивоварни – Go Guide

Бирените находки в родните пивоварни

0 коментара Сподели:

Иван Коловос

Винаги е правилно време за добре сварена бира, независимо от нейния стил. Въпреки това, когато навън градусите са над 30, се оказва значително по-трудно да посегнем към някой плътен като греха и тъмен като нощта стаут или дори към белгийски трипел с 10% алкохолно съдържание. Лятото е нашият сезон за лек лагер, вкусен вайс и IPA с послевкус на тропически плодове. Още по-удобното е, че българските пивовари вече предлагат всички тези летни красоти, дори успяват да доставят още смели сезонни варки.

BRITOS

Харесваме продуктите на Britos от години – техният класически лагер е една от най-приятните, ароматни и утоляващи летните ни щения масови бири на пазара. Радваме се, че пивоварната се развива – няколко месеца след представянето на първата си плътна пушена бира и специално за рождения си ден Britos ни изненадаха със своя Hoppy Blond – сравнително леко лятно питие (само 5%) с много хмел (при варенето са ползвани 5 различни вида) плюс мъъничко загатване за пъпеш.

GALLEON

За всички експериментатори и откриватели на бирения хоризонт се появи специално пиво. Представяме плавателно-приключенския лагер с показателно име Galleon, сварен с 4 вида малц и още две хмелни разновидности. Със своята 11,5% плътност и технологията на приготвяне пивото се доближава най-вече до класическите чешки образци, а сравнително ниският алкохолен градус и приятната горчивина го правят правилно питие за жежки месеци. Като за истински моряци и конкистадори в новите вкусове.

RHOMBUS

Rhombus не просто се настаниха, а направо влязоха с шут в българското пивоварство. Нещо повече – бързо доказаха, че знаят много добре как да варят отлична бира. Така е и със сезонните им предложения – от суперсвежото и много плодово (внимавайте за уханията на папая, манго, пъпеш, маракуя праскова и портокал) New England IPA – Catch the Wave, до малко по-класическия (и по-силен) Aloha IPA, комбиниращ цитрусова горчивина с малцова сладост. Ползвайте за ударно начало на деня, защо не?

БЯЛ ЩЪРК

Карел и Реми от „Бял Щърк“ въобще не си губят времето. След отличния за топлите дни Raï Session IPA ни изненадаха с още няколко жестоки бири. Разбиха мита за скучния пилзнер, представяйки своята интерпретация в този стил, но с крио хмел и със закачливо постпънк име – Boys Don’t CryO. За небцата на истинските бирени авантюристи предизвикателството идва в лицето на Borderless – wild ale, сварен с лимец, ферментирало ананасово тепаче с добавени джинджифил и люти чушлета хабанеро от фермата Chilli Hills, и квас.

ВИТОШКО ЛАЛЕ

„Лалето“ дебютира в живота ни точно преди година и оттогава се представя все по-добре. Летният им, доста класически 5,5% лагер продължава да бъде любимата ни напитка за пейка в „Заимов“ (или на бара в Смокиня, ако желаете), защото можем да пием на воля от нея, без да ни боли глава. Представиха своя светъл ейл още през юни и вече го пробвахме неколкократно – хареса ни както заради лекотата, така и заради ползваните хубави хмелове, които правят бирата супер вкусна – потърсете я наливна, няма да съжалите.

ДИВО ПИВО

„Феникс“ заема особено място в портфолиото на Диво Пиво. През януари техният цех изгоря, принуждавайки ги да варят при приятели, за да спасят бранда от пожара. Сега обаче имат ново място и оборудване плюс взор, отправен към светлото бъдеще – затова през септември ще представят блонд ейл, сварен с ечемичен малц Wayermann и цветове от слънчоглед, придаващи ефектна лека горчивина на пивото. Основната концепция е позитивизъм и вяра в бъдещето, а първа възможност да пробвате „Феникс“ ще имате на партитата „Диво Пиво оцеля“. Повече подробности очаквайте скоро.

JÄGERHOF

Окей, реално най-приятното нещо е да пристигнеш в Пловдив, да отскочиш до квартал „Тракия“ и да пиеш от тези бири в баварската къща на Jägerhof. Но тъй като не всички сме постоянно пребиваващи там и тъй като самите Jägerhof се постараха, най-силните им бири вече могат да бъдат намерени – наливни и бутилирани, на доста други места. От години се покланяме на техния класически баварски вайс (без съмнение най-добрият в държавата) плюс още една тяхна разработка по немска рецепта – светлият и много пивък Jägerhof Hell.

Ако коктейлите са твоята страст, виж какво можеш да намериш за сезона.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *