Заживей бавен живот

Или какво е дауншифтинг и защо имаме нужда от повече простота

0 коментара Сподели:
Заживей смело бавен живот

Кой не мечтае за по-прост живот – да работи по-малко, да се стресира по-малко и да прекарва повече време със семейството и приятелите си?

В днешния забързан свят може да изглежда невъзможно, но тъй като повече хора искат да престанат да живеят в подобно натоварено и изтощаващо ежедневие, понятието „дауншифтинг“ придобива популярност.

Желанието за простота

Какво означава „да дауншифтнеш“, тази прекрасна дума? Просто, да забавиш темпото. Най-елементарно казано, хората, които практикуват дауншифтване – наричани още „дауншифтъри“ –

вярват в подобряването на живота си, като се съсредоточат върху своето лично удовлетворение, минимализъм и взаимоотношения,

вместо да се изкачват в кариерата и да трупат материална собственост. Те променят посоката към това да направят промени в количеството натоварване, харченето на пари, и лайфстайла си, в стремеж да намалят стреса, да живеят съзнателно и да прекарват повече време със своите близки.

Нуждата от простота

Този термин придобива популярност през 90-те години на миналия век и повече хора се обръщат към него, защото животът им продължава да става все по-труден и по-стресиращ. Според проучване повече от половината от анкетираните съобщават, че се чувстват прекалено стресирани заради работните, финансовите и семейните си задължения. Друго проучване показва, че 54% от работещите често използват дните от отпуската си не за почивка и релаксация, а за вършене на домашни задачи, грижи за децата и други членове на семейството.

Искаш ли да опростиш живота си и да намалиш стреса? Обмисли следните промени в начина си на живот, за да се насладиш на предимствата на дауншифтването:

Намали натоварването в работата

Времето е пари, а дауншифтърите по-скоро предпочитат да имат повече часове у дома, отколкото пари в банката. Намаляването на работното натоварване може да означава: избягване на всякакъв извънреден труд, работа на непълен работен ден или с гъвкаво работно време, избор на позиция с по-малко отговорности или дори отказ от повишение, ако това би се отразило негативно на живота извън офиса.

Промени кариерата

Дауншифтването в кариерата обикновено изисква по-радикална промяна, отколкото в настоящата работа. Това може да означава работа от къщи, избор на работно място, изискващо по-малко пътуване, или преследване на страст, която не плаща толкова добре, но е много по-удовлетворяваща – като например преподаване или работа в организация с нестопанска цел. Може и бране на ягоди.

Затегни бюджета си

Дауншифтването в работата и кариерата обикновено водят до по-малко доходи и поради това хората, направили подобен избор в живота си, се съсредоточават върху намаляването на разходите и притежанията си. Например

можеш да готвиш вкъщи, а не да се храниш навън, да си купуваш немаркови продукти или да се откажеш от ненужни услуги,

като кабелна телевизия или излишно скъп мобилен план. Това ти позволява да елиминираш скъпоструващите навици, които всъщност не подобряват настроението или кариерата ти в дългосрочен план.

Намали, използвай отново, рециклирай

Да живееш „зелено“ не е просто добре за околната среда, а е и  икономически по-ефективен начин на живот. Това може да означава пестене на ток и вода, отиване до работа с колело или засаждане на собствена зеленчукова градина. Намали нещата вкъщи, като дариш част от имуществото си за достойна кауза, и харчи парите си по-съвестно.

Смени местоположението си

Опаковането и преместването може да звучи крайно, но градският живот не е евтин. Много от дауншифтърите се преместват от градски или скъпи квартали в по-крайни или селски райони, където наемът е по-евтин и разходите за живот не са толкова високи.

Готов ли си да дауншифтнеш? Задай си въпроса, какво наистина искаш от живота и работата и какво трябва да направиш, за да го постигнеш.

Ето как можеш да си по-ефективен и да имаш повече свободно време за себе си.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *