City walk: Париж

Бонжур, запознайте се с града на светлините за един уикенд

0 коментара Сподели:

Дори да сте виждали Париж само на снимка, при споменаването на града в съзнанието ви ще изникнат асоциации за култура, изкуство, мода, архитектура, божествена храна и вино с вкус, какъвто няма да опитате другаде. Но за да се потопите напълно в духа на френската столица, трябва да забравите за всички фалшиви стереотипи.

Атракциите в Париж са многобройни и едва ли ще успеете да видите всяка от тях при първото или второто пътуване, особено ако времето и средствата ви са ограничени. Затова се отпуснете и не спринтирайте между забележителностите, стараейки се да разгледате колкото може повече.

Има няколко места, където да се почерпите с френско настроение, без да прекарвате половината от деня в метрото.

Полетът е два часа и половина, часовата разлика – един час. Валутата е евро, местните говорят английски, но е хубаво да знаете някои фрази на френски. Преди да приготвите багажа,  разгледайте нашия гайд в следващите редове и пробвайте, докато сте там, да копирате маниера je ne sais quoi, когато просто се наслаждаваш на обстановката, на храната, светлините и музиката.

1. Площад Трокадеро – гледка, която ще ви разтопи от удоволствие

Айфеловата кула е визитната картичка на Париж и съвсем разбираемо е първата точка, на която се спира всеки турист. Но ако използвате метрото, вместо да слизате на спирката „Бир Акен”, слезте на „Трокадеро”. Парижаните често насочват към „Бир Акен”, защото е по-близо до кулата, намира се до Марсово поле, но гледката от площад Трокадеро е милион пъти по-живописна. Районът е идеален за снимки, а ако искате единствено да се насладите на Айфеловата кула, може да си вземете сандвич или палачинки и да хапнете на тревата до фонтаните. Вечер цялото пространство се осветява в златисто, а в зоната между площада и фонтаните има концерти и танци на открито.

2. Сакре Кьор – зенитът на изкуството и религията

На около половин час с метро от центъра е бялата църква „Сакре Кьор“, която често е пренебрегвана заради по-известната си посестрима „Нотр Дам“ – „Парижката Света Богородица”. Но ако разполагате с време за една от двете забележителности и стига да не сте запалени почитатели на Виктор Юго, бялата църква печели точки заради по-богатите си орнаменти.

Входът е безплатен и докато се разхождате, разглеждайки изрисувания таван и фигурите на херувими, ще се разминете със свещеници и монахини, облечени в бяло.

А посетителите, чиито грехове им тежат, може да се изповядат в стаичките до входа. Ако мечтаете да позирате на артист, зад църквата е калдъръмената улица на художниците от Монмартър. Цената на портретите е 30 евро, но повечето от тях са аматьори с недобре развита техника, така че шансът да ви нарисува следващият Пикасо е минимален. Тук обаче може да купите сувенири на приемливи за Париж цени (между 2 и 5 евро), като магнити, реплики на прочути картини, саморъчно направени сапуни.

3. Люксембургските градини – на спокойствие сред аристократичната природа

На границата между Латинския квартал и Сен Жермен се намират Луксембургските градини, а в края на алеите е Люксембургският дворец. Построени по модел на градините Боболи във Флоренция, тук може да се любувате на зеленината и статуите, да разглеждате фотоизложби или да почивате на някоя пейка. Входът е свободен и за без пари може да видите изящни статуи на древни божества, на значими исторически личности и умален модел на Статуята на свободата. Носете със себе си франзела, сирена, шунка, шоколадови еклери и вино, защото може да си направите пикник по френски край изкуственото езеро.

4. Галери Лафайет – кой казва, че щастието не се купува

В сърцето на Париж е разположена сградата, за която думата мол звучи твърде просташко и е наречена галерия. Галери Лафайет е сбъднатият сън на шопингманиаците. По етажите се носи ароматът на „Шанел“, блясъкът на диаманти, а от витрините позира най-новото от света на висшата мода. Таванът е колоритен като опаковка на бонбон, а всеки етаж е обграден от меденожълти парапети, наподобяващи Версайския дворец. Това, което не бива да пропускате, е да се качите до седмия етаж и да отидете на покрива, откъдето ще видите панорамен изглед над цял Париж.

5. Лувърът – музеят на музеите

Понякога парижани се шегуват, че посещават музеите по-често, отколкото ние посещаваме банята. Но ако времето ви притиска и трябва да изберете един музей, то това трябва да е Лувърът. В залите ще видите отблизо класически произведения на изобразителното изкуство, които не могат да се повторят. Входът е 15 евро, а ако сте под 26 години, ще влезете безплатно. Отидете рано, защото опашките са големи, чака се поне 30 минути, но си заслужава. Ще се доближите до четката на Леонардо да Винчи, прецизността на Микеланджело, мистериите на Древен Египет и разкоша на Луи IV. А накрая може да изпиете едно кафе с мляко и да кажете au revoir на този прелестен град.

Предлагаме ти следващата вълнуваща разходка да бъде из Братислава.

Или из най-уютните места за чай и кафе в столицата.

А можеш да се разходиш из инстаграм страницата ни, където ще намериш още вдъхновение.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *