5 книги, заради които ще ти се прииска да „хванеш пътя” веднага

Няколко книги, които ще ти бъдат добри другарчета в пътешествията

0 коментара Сподели:

Лятото е тук и предлага неограничени възможности за всеки заклет пътешественик. Независимо дали стягаш раницата за поредния планински преход, или пък готвиш джапанките за плажа, тези няколко томчета ще ти бъдат верен спътник в приключенията.

А в случай че не можеш да се насладиш на мечтаната отпуска, спокойно – нали за това са книгите с пътешественици! Дали си там, където искаш или пък не –

следните авантюристични книги ще накарат вътрешния ти Индиана Джоунс да заговори.

1. „По пътя”, Джак Керуак

Книгата – емблема за поколението на битниците, проследява безгрижието на едно лято на стоп. Обиколката из цяла Америка само с раница на гърба (а понякога и без нея) води след себе си множество нови приятелства, обиколки по баровете, момичета и своеволия. „Живееш само веднъж”, би казал Керуак и би поел по магистралата, без да гледа назад.

2. „Моето приключение в дивото”, Черил Стрейд

Този пътепис с успешна екранизация със сигурност ще разпали авантюриста в теб. Черил Стрейд е млада американка, която си поставя предизвикателството да извърви пеша 1800 км по Тихоокеанския хребетен път в САЩ. Разбира се, зад такова решение стоят редица житейски неудачи, които са свързани със загуба на родител, безразборен секс и дрога,

но пътят е пречистване и писателката разбира това от първо лице.

3. „На изток – в Рая“, Изабела Шопова

С изключително чувство за хумор и висока духовитост, характерна за нея и книгите ѝ, Изабела Шопова ни разкрива повече от живота си на емигрант в непознатите за българите Нова Зеландия и Австралия. Поднесени малко като пътепис, малко като мемоари, историите на Шопова визират културния шок, изживян в „Рая“, както тя нарича Нова Зеландия.

4. „Хобит”, Дж. Р. Р. Толкин

Толкин знае как да разказва за пътешествия и вълшебни земи, за чудати същества и силни приятелства. Много препоръчително за горещото лято е да преживееш приключенията на Билбо Бегинс, защото няма по-добър спътник на пътя от него. Ако ли пък жаждата ти за авантюри продължава и отвъд Средната земя, тогава „Задругата на пръстена” те зове.

5. „Срещи с животни”, Джералд Даръл

Британският писател и естествоизпитател обикаля цял свят за мисията по опазване на дивите животни. Всяко живо същество за него е безценно и Джери Даръл посвещава живота си в събиране на всякакви твари по широкия свят. Книгите му са гарнирани с огромна доза смях и куриозни случки, така че, която и да грабнеш, няма да съжаляваш. Доброто настроение е основна съставка за приятно пътешествие.

За още книжни класации и коментари виж тук.

А ако си падаш по тежкото четиво, разгледай какво имат да ти разкажат дисидентите тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *