Новият дом на френската кухня в София

Всички са добре дошли в The Restaurant, където френската кухня среща бавното готвене

0 коментара Сподели:

Сгушен в един от най-романтичните райони в центъра на София, точно до Докторската градина и заобиколен от красивите сгради с емблематична архитектура, The Restaurant при хотел Crystal Palace ни посреща в елегантна, но в никакъв случай натрапчива атмосфера. Всичко тук напомня духа на Стара София – запазената фасада на сградата паметник на културата, интериорът, уютната градина, скрита от шума. Само малко ни трябва, за да си представим как по „Кракра“ вместо коли се движат карети, а столицата се превръща в образец на „Виена на Балканите“.

Завесите се размърдват от топлия полъх на вятъра и се пренасяме едно столетие напред във времето, когато запазената сграда е станала дом на вкуса.

От тази пролет той ще бъде френски, но поднесен така че да отговори на търсенията на модерния градски човек.

Тече подготовка за обяда. Сервитьори подреждат маси, а новите менюта очакват да бъдат разлистени. Най-емблематичните представители на френската кухня са заели своето място в менюто. Касуле, патица конфи, петел във вино – дори да не си опитвал нищо от една от най-изявените кухни в света, това е мястото, което ще те отведе на истинско кулинарно пътуване до Франция, без да се налага да стягаш багаж за екскурзия. Компания на основните ястия правят страхотни, съобразени със сезона, предястия, сред които с най-голямо удоволствие бихме похапнали класиката „Рататуи“ или по-непознатия „Октопод по Марсилски“.

The Restaurant е едно от малкото места в София, на които можеш да си доставиш истинска френска наслада за небцето – от виното, сирената, основните ястия и хлябовете, та чак до десертите.

Последните също приготвяни на място от екипа, който се вихри в кухнята.

Човекът, на когото ще дължиш удоволствието си, веднъж щом се настаниш в ресторанта, е шеф Пламен Европейски. С огромен опит в други популярни софийски ресторанти и повече от 20 години в бранша, шеф Европейски е най-сигурният гид в света на европейската кухня. А тук той я приготвя бавно, защото – надяваме се знаеш – бавната храна е по-вкусна, по-изтънчена и по-незабравима.

Главният готвач споделя, че има ястия, чието приготвяне може да отнеме дори 48 часа – представяш ли си вкуса на храната, към която е вложено толкова внимание?

Като незаменима добавка или в случая – основна съставка, присъстват продуктите, които тук са с изключително високо качество. Птичето месо например идва от българска ферма, в която освен свободно, птиците се отглеждат и екосъобразно.

Към основното меню ще откриеш и специални селекции ястия, вдъхновени от различни региони във Франция. През април вкусовете са провансалски, май е запазен за Бургундия, през юни ни очакват типичните ястия за Нормандия, а през юли лятото ще е с вкус от Елзас и Лотарингия. Нямаме търпение да посетим The Restaurant именно през топлите месеци, защото градината на ресторанта определено е една от най-уютните в София.

Нямаш причина да не се впуснеш в кулинарното приключение, което ще ти предложи ресторантът. Не се притеснявай, че няма да можеш да се ориентираш в менюто – сервитьорите тук с удоволствие ще те напътстват из френските потайности и ще ти помогнат да избереш най-подходящото вино спрямо ястието. Ако си в района през деня, не се колебай да наминеш и по обяд – ресторантът предлага и обедно меню с ястия, съобразени със сезона, а ако искаш да се насладиш на тишината на прекрасната градина и преди това – в The Restaurant ще те посрещнат и за кафе.

Разбери кои са най-добрите месарници в града.

Разходи се с нас по "Оборище".

Последвай ни в Инстаграм за ежедневна доза градски приключения.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *