Луксът да си cool и да ти е удобно едновременно

Обуй се удобно и изглеждай cool с емблематичния модел Cortez Nike

0 коментара Сподели:

Като погледна през прозореца, и май ще се окаже, че вече и юни влиза в графа женски месец. Всеки ден излизам с различни обувки не защото редувам събития и поводи. След като в продължение на месец сменях сандали с мокасини и със затворени обувки, и през интервал от два часа или ми беше топло или студено, за пореден път се убедих – кецовете са кралете на тази индустрия. Ever. И като стана дума за тях, магазините BUZZ са едно от местата, в които можеш да намериш подходящия модел за всякакви климатични условия и да си спестиш питанката какво да обуя.

Този път акцентът на темата ще бъде емблематичният модел Cortez Nylon. Историята около създаването на Nike Cortez стартира със съвместната работа на Bill Bowerman и Phil Knight, основателите на Nike Inc. Bill е университетски треньор, а Phil състезател в отбора му. Приятелството между двамата се развило супер бързо, впоследствие станали бизнес партньори и вносители на японската марка Onitsuka Tiger, в днешно време по-известна като ASICS. Тогава основали и компанията Blue Ribbon Sport.

Bill Bowerman категорично вярвал, че бегачите заслужават висококачествени спорни обувки за пистата,

и през 1968 г., след години експерименти и проби в дизайна най-накрая успял да завърши своята версия на обувките. Това бил моделът Cortez, представен официално през 1972 г. Оттук насетне и Blue Ribbon Sport Company се превърнала в Nike. Същата година олимпийските игри се провеждали в Мюнхен. Състезателите на САЩ носели спортните обувки на Bowerman и моделът започнал да се продава светкавично, като, за да бъдем по-точни, Cortez донесли на Nike приход от 800 000 щатски долара, което тогава било равно на 100% увеличение на печалбата на компанията. Съвсем логично основата на днешните успехи на Nike била положена и това бил повратният момент в историята им.

Обувките притежавали отличителен дизайн и качество, като основното им предназначение се фокусирало върху бягането. Като състав моделът бил изработен предимно от найлон, така че да е лек, гъвкав и нежен при допир. Swoosh-ът, символът на Nike, пък бил решен с кожа, но най-важната за тази дисциплина била подметката. Ключът към удобството и издръжливостта ѝ е гуменият материал във външната част, проектиран за максимално сцепление със земята. Средната част на подметката пък била изработена от пяна, разпределена в два слоя така, че да повдига петата, да намалява умората и същевременно с това да „поема“ малките камъчета.

Към днешна дата моделът вече сериозно е завзел пазара и далеч не се използва само за спортни цели. Cortez е предпочитана обувка от много известни личности, може да го видиш също и във филма Karate Kid, в комедийния сериал Seinfeld или в The Wolf of Wall Street, носен от Leonardo Di Caprio. Пък и не само. Цветовите комбинации, както и множеството материали, които се използват за изработката, направиха модела предпочитан за носене от най-различни хора по-света, без значение от статута и професията им. Даже има един любопитен факт по темата, свързан именно с Cortez. Наркокартелите в Латинска Америка носят тези обувки, а членовете на картелите в LA и Мексико например се различават по това, какъв цвят Cortez са обули. Ти да видиш!

Разгледай и с какво можеш да съчетаеш новите си кецове тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *