Instagram приложения за яки снимки

Обработката на снимки е неразделна част от фотографския процес

0 коментара Сподели:

личен архив

В момента Instagram е най-популярната в света социална платформа за споделяне на снимки и всички постоянно висят там. Много професионални и любители фотографи я използват и качеството на снимките се е вдигнало значително, но опциите за редактиране на снимки на самия Instagram са доста ограничени.

За щастие има толкова много други приложения за Android и iPhone, които позволяват да коригираш цветовете, да изрежеш изображението, да увеличиш или намалиш нивото на яснота и реално да си обработиш снимките, преди да ги споделиш в Instagram.

Обработката на снимки е неразделна част от фотографския процес и в тази статия ще разгледаме най-популярните и интересни приложения, които ще накарат фийда ти да блесне.

1. VSCO

Неслучайно започваме с VSCO. Това е едно адски удобно и многофункционално приложение, което

има всички характеристики на един професионален софтуер за обработване на снимки, а функциите, които предлага, позволяват на потребителя да има пълен контрол върху целия процес.

Неговите усъвършенствани настройки могат да се използват за коригиране на експонацията, баланса на бялото, наситеността на цветовете и т.н. Обработването на снимки с това приложение е едновременно интуитивно и забавно, защото дори и по-специалните инструменти са лесни за използване.

Нека разгледаме най-важните инструменти, с които можеш да преобразиш една снимка и да постигнеш търсения “Уау“ ефект:

Филтри – Има много безплатни филтри, които можеш да използваш като изходна позиция. Те могат да се разделят основно на няколко типа: топли/студени, цветни/черно-бели, контрастни/по-малко контрастни и детайлни/размазани. За предпочитане е да си избереш до 3 филтъра, които да използваш, за да постигнеш консистентност в Instagram грида си, и да се придържаш към тях.

Exposure (експонация) – От тази настройка можеш да регулираш колко светла искаш да бъде снимката. В зависимост от стила, който желаеш да изградиш, можеш да предпочетеш по-светли или по-тъмни снимки. Продуктовите и лайфстайл постове по традиция са много светли и получават доста лайкове, защото са приятни за окото. Природни или улични пейзажи могат да бъдат по-тъмни, но това отново зависи от идеята, която искаш пресъздадеш.

Contrast (контраст) – Много просто – оттук регулираш нивото на контраста на снимката. Това е един много простичък инструмент, с който можеш да постигнеш интересни ефекти, но до голяма степен зависи какво е изобразено на снимката изначално. Засилването на контраста прави снимката по-драматична, но ако се прекали, особено за портрети, може да стане страшна. Препоръчително е да използваш контраста с мярка и вкус.

Adjust (регулиране) – Оттукможеш да изрежеш снимката в конкретен формат или да я изправиш, ако е необходимо. Особено полезна функция при снимане на висока архитектура и туристически обекти. И запомни – хоризонтът трябва да си остане хоризонтален, а не по диагонал – не е оригинално!

Sharpen & Clarity (остротаи яснота) – Ако искаш да направиш снимката по-детайлна, това са настройките. Поиграй си с тях, за да видиш какво може да се получи. Добре работят в комбинация заедно, но подобно на контраста, може да се получи гротескно. Не е добре да се използват за портрети, защото излизат всички недостатъци по лицето и стои много зле. За сметка на това за храна, цветя, природа и пейзажи вършат чудесна работа.

Saturation (наситеност) – От тазинастройка можеш да промениш наситеността на цветовете – тоест, снимката да стане по-цветна или по-безцветна. Въпрос на лични предпочитания, но прекаленото засилване на наситеността стои малко „предобрено“, ако разбираш какво имаме предвид.

Tone (сенки) – Ако снимката ти има много светли и много детайли в сянка, оттук можеш да осветиш само сенчестите елементи или да затъмниш само преекспонираните места.

Grain (зърнистост) – Можеш умишлено да влошиш качеството на снимката си, като увеличиш зърнистостта. Това е ефект, който напоследък е станал популярен, но е въпрос на стил и лична естетика.

Ако се научиш как да използваш тези настройки, VSCO може да ти бъде напълно достатъчен, за да имаш ефектни снимки.

2. Afterlight

Ако решиш да инвестираш в приложението Afterlight, няма да останеш разочарован, тъй като то

ще ти позволи да създаваш изображения, които ще впечатлят твоите последователи в Instagram.

Въпреки че приложението може да се изтегли безплатно, закупуването на Instant Film Pack или Wander Pack, които струват някакви стотинки, може да ти помогне да създадеш уникални снимки, които да изпъкнат в цялото море от изображения в Instagram. Освен това безплатната версия на Afterlight съдържа много различни текстури и филтри, които могат да се приложат с едно докосване. Потребителите също имат безплатен достъп до 15 предварително зададени присети, които осигуряват бърз начин за обработка на снимки, съответстващ на Instagram визията.

Dusty (прах) e любимата ми опция! След като обработя снимката си във VSCO, понякога продължавам в Afterlight, за да добавя малко „прах“ и фини частици, които дават един остарял и леко романтичен вид на снимката.

Light leak (лъч светлина) е много използван инструмент, за да добавиш слънчеви лъчи към снимката си, когато всъщност навън вали порой.

Другият много як инструмент, който използвам, е double exposure (двойна експозиция) (само в платената версия), за да наслагам две снимки една върху друга и да получа този магически ефект.

3. HUJI

Последният писък на модата в Instagram са ретро снимките, които все едно току-що си изкарал от старите ленти. Дори можеш да си сложиш и датата, като едно време. Приложението е забавно, защото не знаеш как ще се получи снимката, а понякога добавя много приятни ефекти на осветени ъгълчета.

Изобщо да живеят 90-те!

Whitagram – Бялата рамка! Много лесно за използване, в случай че имаш хоризонтална или вертикална снимка, която искаш да се вижда цялата на инста фийда ти. Можеш да сменяш цветовете на рамките, ако ти е кеф. Можеш да режеш, да променяш размерите, а има и опции за обработка – пълна свобода!

GlitchArt или Glitche – Другата вече затихваща мода е да добавиш „бъг“ на снимката си или дори да я направиш като видео. Забавно е няколко пъти, след това може да ти писне.

Plotagraph/Plotaverse – Ако пък искаш да съживиш снимките си и да внесеш малко динамика, това приложение е за теб. Много е интересно за използване, въпреки че, ако не си се занимавал преди, може да е малко объркващо. Крайният резултат може да бъде много впечатляващ и да привлече много внимание.

Ако предпочиташ сам да си правиш ефектите, вдъхнови се от тази изложба.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *