Анцугът: костюмът на 2020

Тази година маркираме смъртта на официалното облекло

0 коментара Сподели:

Помниш ли, когато през март за пръв път чухме, че има опасност от струпването на тълпи, и правителството затвори държавата? А помниш ли как част от теб си мислеше, че „всяко чудо за три дни“, че тази паника ще отшуми за няколко седмици и ей сега ще се върнем към нормалния ход на ежедневието си? Близо година по-късно равносметките са доста стряскащи, а вирусът повлия на всевъзможни аспекти от живота ни.

Един от интересните феномени е погребването на костюмите и официалните облекла.

Важно е да уточня, че колекциите Есен-Зима 2020/2021, които в момента са актуални, бяха представени през януари и февруари (ретроспекция – това беше, преди светът да се обърне). Любопитното е, че като в някакво странно пророчество повечето големи марки още тогава представиха дрехи, фокусирани върху комфорта и функционалността.

Сеизмичната промяна в сектора влияе сериозно на бизнеса. Италианската дизайнерска къща Brunello Cucinelli продава костюми за над 7 хиляди долара, но дори собственикът не е обличал панталон и сако от месеци и е далеч от купуването на такива. Повечето хора със стриктен дрескод работят от къщи, а сватбите и официалните тържества са отменени за някъде в бъдещето.

Всички заобичахме анцузите и удобните дрехи и според много експерти тази нова връзка ще надживее пандемията.

Според Lyst – световната модна търсачка, която анализира поведението на повече от 9 милиона потребители месечно, най-търсената марка през последните месеци е Nike. Почти всички брандове направиха завой към удобни материи, меки платове и свободни силуети. Според прогнозите дори след края на пандемията ни очаква свят с по-малко костюми и повече „еластични“ дрехи. За тези от нас, които и досега сме търсели на първо място удобство, това носи все по-голям избор в търговската мрежа.

Появи се нова категория в модата – luxurious loungewear, която е точно това, което си представяш, и крайно вероятно това, с което си облечен, докато четеш. Любовната връзка между меки материи, които те прегръщат, качествена изработка и вид, който е почти подходящ за офиса. Сатенената пижама се превърна в едно от любимите ми неща и ще излъжа, ако кажа, че не съм я извеждала навън. В последните месеци пък широките панталони от плетена материя в неутрални тонове се превърнаха в неотлъчен мой спътник. Позволяват ми да си кача краката на стола, докато пиша, а с топло палто мога да ги нося дори на някоя от интимните сбирки с приятелки.

Всичко това не е изненадващо – във време, в което светът около нас е изпълнен с несигурност, притеснение и искрен страх, всеки от нас търси комфорт и уют в своето си място. Във време, в което прекарваме дните си у дома, фокусът ни се измества към времето вътре в нас и към свободата на духа, доколкото е възможна.

Пристегнати сме от други мерки и затова не искаме да се чувстваме пристегнати в дрехите, които носим.

И сега, когато дори Нова година се очертава да празнуваме на все същия диван, стегнатите рокли и драскащите пайети оставяме в гардероба – за друго време, в което духът ни ще е свободен.

Тук можеш да си припомниш тенденциите за настоящия сезон.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *