Думите, които описват цялата година (според Оксфорд)

Оксфордският речник се предаде и пусна серия от термини на годината, а не само една дума

0 коментара Сподели:

Настоящата година е уникална във всяко отношение и това усещане се затвърждава постоянно. По традиция към декември започват обзорните материали: класации на най-добрите произведения на популярното изкуство никнат отвсякъде, Spotify ти припомня за пореден път как те познава по-добре от мама, а

учените езиковеди се опитват да поберат всички събития от годината в една единствена дума.

Досегашни брилянтни примери през годините са били фейк нюз (2017), #blacklivesmatter (2014), правилните местоимения за джендър неутрално обръщение (2015), hashtag (2012), апп (2010) и tweet (2009). През 2020 обаче се случиха толкова много неща, изключително много. Макар и цялостното ни усещане да е за едно безкрайно излежаване. Даже термините, които напълниха речника на целия свят, не са един и два. През 2019 имаше два вида корона – едната седеше на главата на кралете, другата в ръката на парти царете. Сега има трети, който е най-повтаряният.

Покрай него и изрази като „социална дистанция“ и „пандемия“. „Ваксина“ и „имунизация“ също са думи с нараснала тежест и значение през последните месеци. След като анализирали внимателно над 11 милиарда думи, основно в текстове от онлайн новини и блогове, учените заключили, че се наблюдава „феноменална промяна в броя и скоростта на разпространение на новите понятия“. Замисли се за секунда и ще се съгласиш, че е точно така: напоследък думи никнат като гъби, по много и на най-неочаквани места.

Също така стари и добре познати термини избухват с новопридобито значение.

Преди маските бяха явление при празненства за Хелоуин и обир на банка. Сега са ежедневие и задължителен аксесоар, за да можеш да използваш градски необходимости като метро и хипермаркет. Също така, ако не познаваш програмисти и прочие прогресивни професии, шансът да си се сблъсквал с концепцията за хоум офис преди март 2020 е минимален. Видеоконференциите и груповите разговори също доскоро не бяха най-българското нещо. Съкращението BLM пък смело може да се каже, че също при нас дойде именно това лято.

Пандемията дотолкова открадна микрофона на всички останали проблеми на света, че рейтингът на думи като Brexit например е паднал с 80% спрямо миналата година. Единствената несвързана с медицина думичка, която демонстрира скок нагоре през 2020 е „импийчмънт“, по обясними причини.

Годината явно е оставила безмълвни дори учените, чиято задача е да работят с езика,

защото част от официалното изявление включва: „С какви думи най-добре можем да опишем 2020? Странна година? Луда година? Изгубена година? Всичко това е вярно, но от гледна точка на лингвистите това е една година феномен. 2020 демонстрира нагледно колко бързо се развива езикът в съвремието. Колективният ни речник се напълни с нови термини с невиждана никога в историята скорост, които в много случаи се превърнаха в интегрална част от езика“.

Винаги сме очаквали, че съществуват и хора, които се забавляват като малки деца през 2020. Никога не сме си представяли, че това са именно професорите по езикознание. Остава ни само да си пожелаем думата за 2021 да е само една, при това изключително положителна като понятие.

Ето една класация за музиката на годината.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *