Най-търсените думи в Google за 2020 от България

От "коронавирус", през "Васил Божков", та чак до рецептата за кисело зеле – българите знаят какво търсят и го правят добре

0 коментара Сподели:

Ако се заровиш в Google Trends можеш да откриеш доста за интересите на обществото в даден момент. Понякога повече, отколкото си искал да знаеш. Изводите си ги правиш сам, Google само посочва каквото търсиш. И понеже знае и вижда всичко, и тази година е събрал доволна селекция от най-търсени думи в български и световен мащаб.

Ето какво ни вълнуваше най-силно през 2020 година.

За никого не е изненадващо, че терминът на годината е „коронавирус“. Естествено, той е съпроводен от „опашка“ – „ковид симптоми“, „мерки Covid-19“, “декларации МВР“, „извънредно положение“, „дезинфектант“, „маски за лице“ и „зелен коридор“.

Щеше да е хубаво, ако след всичкото това търсене, българите бяха открили правилния метод за носене на маска

и допустимото разстояние до непознат човек, независимо от епидемиологичната обстановка.

Втората по важност тема за българите е била изборите в Щатите. Дали и изборите у нас догодина ще се радват на същата популярност само можем да гадаем, но в топ 100 на търсенията повече от 15% са свързани с изборите отвъд Океана.

В категория "събития" присъстват и протестите, но Черният петък все още е много по-интересен за българите.

Все пак на всекидневно битово ниво да имаш добре работеща кафемашина е много по-жизнеутвърждаващо в сравнение с това да имаш добре работещо правителство.

На трето място като тема българските търсения поставят образованието и по-точно софтуерите и приложения, свързани с възможности за онлайн обучение като „Google classroom“, „Teams“и онлайн образователни ресурси като „shkolo“.

Интересът към образованието надхвърля значимо всички сериали, поп и фолк изпълнители и дори спортисти и спортни събития –

факт, който изглежда също нормален, имайки предвид ограничените събития от спортен и културен характер тази година.

Ограниченият социален живот може и да доведе до спад на търсенията в културната и шоубизнес сферата, но със сигурност изведе нови звезди на небосклона, предимно защото българският политически живот не го убива даже и Covid-19.

Така например най-търсеното име в категория личности за 2020 е Васил Божков.

Списъкът с най-търсени личности, в който се забелязва известно многообразие, продължава така: Джо Байдън, Доналд Тръмп, Ким Чен Ун, Генерал Венцислав Мутафчийски, Жени Калканджиева, Николаос Цитиридис, Цветана Пиронкова, Борис Джонсън, Александра Кръстева.

А на кратко класацията на общите търсения изглежда така:

Коронавирус
Google classroom
Избори САЩ
Microsoft Teams
iphone 12
Васил Божков
Джо Байдън
Worldometer
Единен информационен портал
Доналд Тръмп

За финал ще споменем, че българите са търсили също и рецепти, като по всичко личи, че любимата храна на народа е лещата, следвана неотлъчно от киселото зеле и крема брюле. Изводите всеки си ги прави сам.

Не го мисли чак толкова много, ето как да си стоплиш душата

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *